Αστάθεια αλλά όχι πόλεμος

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012 19:51

A- A A+

Τα αποθέματα νερού είναι απίθανο να συμβαδίσουν με την παγκόσμια ζήτηση μέχρι το 2040, γεγονός που αυξάνει την πολιτική αστάθεια, παρεμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη και θέτει σε κίνδυνο τις αγορές τροφίμων, σύμφωνα με μια έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση που συνέταξε το γραφείο του Διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών (DNI) σημειώνει ότι περιοχές όπως η Νότια Ασία, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική θα αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις στην προσπάθειά τους να βρουν λύση στο πρόβλημα της έλλειψης νερού, η οποία θα μπορούσε να δυσχεράνει την παραγωγή τροφίμων και ενέργειας.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες, δεν προβλέπεται να γίνει κάποιος "πόλεμος του νερού" μέσα στην επόμενη δεκαετία. Oμως ο κίνδυνος των συγκρούσεων θα αυξηθεί καθώς η παγκόσμια ζήτηση θα ξεπεράσει τα υπάρχοντα αποθέματα κατά 40% μέχρι το 2030.

"Μετά τα δέκα χρόνια, βλέπουμε να αυξάνεται ο κίνδυνος", είπε σε δημοσιογράφους υψηλόβαθμο στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ενώ απέφυγε να κατονομάσει συγκεκριμένες χώρες που ενδέχεται να εμπλακούν σε εντάσεις.

Στην έκθεση, που βασίζεται σε απόρρητες εκτιμήσεις, σημειώνεται ότι το νερό από κοινόχρηστες πηγές ολοένα και περισσότερο θα χρησιμοποιείται από τις χώρες για να ασκούν πιέσεις στους γείτονές τους. "Η χρήση του νερού ως όπλου ή ως στόχου τρομοκρατών είναι επίσης πιθανή", καθώς οι υποδομές παροχής νερού μπορεί να αποτελέσουν δελεαστικό στόχο.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, μέσα στην επόμενη δεκαετία η υπεράντληση νερού από τα υπόγεια ύδατα σε ορισμένες περιοχές μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις αγορές τροφίμων και να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή, αν δεν εφαρμοστούν μέτρα όπως η στάγδην άρδευση και η βελτίωση της αγροτικής τεχνολογίας.

Μέχρι το 2040 η λειψυδρία και η ρύπανση θα επηρεάσουν την οικονομία σημαντικών εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, καθώς θα περιοριστεί η χρήση και η ανάπτυξη υδροηλεκτρικών εργοστασίων που αποτελούν σημαντική πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Μεταξύ των υδάτινων πηγών που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο είναι ο ποταμός Βραχμαπούτρα που διαρρέει την Ινδία και το Μπαγκλαντές και ο Αμου Ντάρια, στην κεντρική Ασία.

Οι μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κάποιο τεχνολογικό επίτευγμα στον ορίζοντα που θα μπορούσε να βελτιώσει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Ωστόσο, ένα σημαντικό βήμα για να περιοριστεί το πρόβλημα είναι η αποτελεσματικότερη χρήση του νερού στη γεωργία, η οποία σήμερα καταναλώνει το 70% των αποθεμάτων. , τα οποία ελέγχονται από χώρες που βρίσκονται σε υψηλότερη γεωγραφική θέση ως προς τη διαδρομή των εν λόγω ποταμών και με τις οποίες υπάρχουν ανεπίλυτα ζητήματα κατανομής των υδάτων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή