Την ανάγκη ενότητας και σύμπνοιας υπογράμμισαν στις δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στο Σύνταγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αλλά και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Με ομόνοια και σύμπνοια θα νικήσουμε για να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού που πολλές φορές δεν αξίζει αυτής της ευρωπαϊκής συμπεριφοράς», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπούλιας.
Υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός δίνει μια σκληρή μάχη, ενώ αναφέρθηκε και στο κίνημα «Είμαστε όλοι Ελληνες» που εκδηλώθηκε σε πολλές πρωτεύουσες της Ευρώπης, επισημαίνοντας πως «σημαίνει ότι πολλοί αποδέχονται πως αγώνας που δίνει ο ελληνικός είναι πολύ σκληρός».
Αναφερόμενος στην επανάσταση του 1821 επισήμανε ότι και τότε «ο ελληνικός λαός με σύμπνοια και ομόνοια, με απόφαση και θάρρος αποφάσισε να αποτινάξει τον οθωμανικό ζυγό, δίνοντας στους Έλληνες ελευθερία και εθνική αξιοπρέπεια». «Τότε κανείς από την πολιτισμένη Ευρώπη δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτοί οι ξυπόλυτοι Ελληνες θα μπορούσαν να πετύχουν το θαύμα», πρόσθεσε.
«Όπως τότε πετύχαμε το ακατόρθωτο έτσι και σήμερα θα πετύχουμε», τόνισε o Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατέληξε σημειώνοντας: «Θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα και στο τέλος θα είμαστε νικητές, γιατί στις πιο δύσκολες στιγμές ο ελληνικός λαός έδειξε το θάρρος και την αποφασιστικότητά του».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Παπαδήμου ο οποίος υπογράμμισε ότι οι αξίες, τα ιδανικά και οι πράξεις των ηρώων του 1821 δείχνουν το δρόμο με τον οποίο μπορούμε να κερδίσουμε τη σημερινή εθνική μάχη για την ανόρθωση της οικονομίας και δήλωσε αισιόδοξος ότι με αποφαστικότητα, ενότητα και αλληλεγγύη θα το κατορθώσουμε».
«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές οι ένοπλες δυνάμεις είναι εγγύηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ακεραιότητας», τόνισε ο υπουργός Αμυνας.
Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι το μήνυμα που μας στέλνει η ιστορία μας είναι ότι «μας θέλει όλους ενωμένους μπροστά στην κρίσιμη στιγμή».
«Είναι κρίμα που αυτή τη μεγαλειώδη παρέλαση δεν την παρακολούθησε σύσσωμος ο ελληνικός λαός. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τα μικρά που μας χωρίζουν και να κοιτάξουμε μέσα σε πνεύμα ομοψυχίας και ενότητας το μέλλον. Να ενώσουμε δυνάμεις, να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Να αφήσουμε πίσω οτιδήποτε μας έχει πληγώσει και να φτιάξουμε όλοι μαζί τη νέα Ελλάδα, μέσα σε πνεύμα ομοψυχίας και ενότητας», υπογράμμισε.
Εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Τραγάκης δήλωσε: «Μεταφέρω τις ευχές για τη διπλή γιορτή της εθνικής παλιγγενεσίας αλλά και τη θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ημέρα μνήμης και περισυλλογής, ημέρα διδαγμάτων. Να διδαχθούμε για την πίστη, για την εθνική αξιοπρέπεια και για την αυτοπεποίθηση. Δίδαγμα για εθνική ανάταση, δίδαγμα για οικονομική ανάκαμψη, δίδαγμα για πίστη και ελπίδα, για το μέλλον της χώρας».
«Αυτοί που επιβάλλουν σήμερα στο λαό εξαθλίωση και αλυσίδες είναι η πλουτοκρατία, η ΕΕ και τα κόμματα που τους υπηρετούν, είναι σήμερα οι εχθροί του λαού και όλοι κρίνονται από το τι θέση παίρνουν», σχολίασε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Για «πρωτοφανή αστυνομοκρατία και δημιουργία ''υγειονομικών ζωνών'' σε όλη την Ελλάδα», που, όπως υποστηρίζει, πιστοποιούν «την τεράστια απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, υποστηρίζει ότι «προσπαθούν μάταια να προσδώσουν στις άδικες θυσίες των εργαζομένων, τη διάσταση μιας εθνικής μάχης».
«Η μάχη δεν είναι ενάντια στους Ευρωπαίους γενικά, αλλά ενάντια στις αντικοινωνικές μνημονιακές πολιτικές που εκπορεύονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και στοχοποιούν τους εργαζομένους. Ο σημερινός αγώνας του ελληνικού λαού είναι ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τους εκφραστές του, ενάντια στα μέτρα λιτότητας που πλήττουν τους ευρωπαϊκούς λαούς στο σύνολό τους. Και αυτή είναι η μάχη που πρέπει να κερδηθεί», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ντροπή για τη Δημοκρατία και προσβολή της εθνικής επετείου» χαρακτήρισε το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών τα πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα για τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου.
«Το αστυνομικό κράτος επανέρχεται την ώρα που οι κυβερνώντες αυτοχαρακτηρίζονται δημοκρατική κυβέρνηση. Με την πράξη τους διαχώρισαν τη θέση τους από το λαό τον οποίο είναι προφανές πως αντιμετωπίζουν ως ''εχθρό''. Αυτοπροσδιορίστηκαν», τονίζει σε ανακοίνωσή του.
Υπό δρακόντεια μέτρα η στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα
Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και χωρίς την παρουσία πολιτών πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, αλλά και σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου.
Μικρή ένταση δημιουργήθηκε στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος όπου ομάδα συγκεντρωμένων φώναζε συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του μνημονίου. Δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν και τους απώθησαν προς την οδό Ερμού.
Η αστυνομία προχώρησε σε 27 προσαγωγές ατόμων από διάφορα σημεία της Αθήνας, πριν και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης. Πραγματοποιήθηκαν ακόμη τρεις συλλήψεις, εκ των οποίων η μία για κατοχή φωτοβολίδας και οι άλλες δύο για ρίψη αβγών στην Γλυφάδα.
Της παρέλασης προηγήθηκε η δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, στην οποία παρέστησαν τόσο ο κ. Παπούλιας, όσο και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ενώ ακολούθησε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.
Ενταση στον Πειραιά
Ενταση υπήρξε κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης στον Πειραιά καθώς, απέναντι από την εξέδρα των επισήμων και πίσω από τα κάγκελα, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σήκωσαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά των επισήμων.
Η στρατιωτική και μαθητική παρέλαση πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης αλλά και βουλευτών.
«Οι όποιοι ελάχιστοι είτε υποκινούμενοι είτε αυτοβούλως δεν μπορούν να σκιάσουν ούτε την αξία της επετείου ούτε τις δυνατότητες του ελληνικού λαού να προχωρήσει μπροστά», δήλωσε ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος.
Με συνθήματα κατά της κυβέρνησης η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη
Εν μέσω συνθημάτων διαδηλωτών κατά της κυβέρνησης και του μνημονίου πραγματοποιήθηκε η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, η οποία άρχισε με μικρή καθυστέρηση.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ενώ παρόντες ήταν επίσης ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, ο βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης (ΝΔ), ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας, ο σε αργία περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά και ο Μητροπολίτης Ανθιμος, με εκπροσώπους των στρατιωτικών και λοιπών αρχών της πόλης.
Στη διάρκεια της παρέλασης, μέρος των μαθητών που συμμετείχε σε αυτή, δεν έστρεψε το κεφάλι στους επισήμους.
Ενταση και μικροεπεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς σημειώθηκαν αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να κάνουν πορεία πριν ακόμα αποχωρήσουν οι επίσημοι. Ισχυρή αστυνομική δύναμη τους απώθησε και τους κράτησε μέχρι που αποχώρησαν οι επίσημοι.
Αμέσως μετά την αποχώρηση των επισήμων, διαδηλωτές εισήλθαν στην παραλιακή λεωφόρο και έκαναν πορεία, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία.
Κατά τη διάρκεια της παρέλασης η αστυνομία προχώρησε σε 47 προσαγωγές για προληπτικούς λόγους και για εξακρίβωση στοιχείων.
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δεν ανέβηκαν στις θέσεις τους στην εξέδρα των αυτοδιοικητικών και παρακολούθησαν την παρέλαση όρθιοι στο οδόστρωμα, μπροστά από την εξέδρα.
Ματαιώθηκε η παρέλαση στο Ηράκλειο
Ματαιώθηκε η παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Ηράκλειο μετά τα επεισόδια και τις διαμαρτυρίες που σημειώθηκαν.
Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης ανακοίνωσε ότι λόγω της παρούσας συνθήκης και για την ασφάλεια των μαθητών η παρέλαση ακυρώνεται.
«Δεν μπορούσε να γίνει η παρέλαση κάτω από συνθήκες που θα έθεταν σε κίνδυνο τα παιδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εκείνο που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και ηρεμία. Εάν επιμέναμε για τη διεξαγωγή μιας παρέλασης, υπό την προστασία της αστυνομίας και με δακρυγόνα, θα ήταν μια αστοχη πράξη», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευριπίδης Κουκιαδάκης και πρόσθεσε ότι «οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες για να στοχοποιούμε πρόσωπα».
Διαμαρτυρόμενοι πολίτες έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και με πανό και συνθήματα καταφέρθηκαν κατά των πολιτικών και του μνημονίου, ενώ πραγματοποίησαν τη δική τους «παρέλαση διαμαρτυρίας».
Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος απηύθυνε έκκληση προς όλους τονίζοντας πως «είμαστε όλοι αδέλφια» και ζήτησε να σεβαστούν τη σημερινή ημέρα.
Νωρίτερα, σε αστυνομικό κλοιό ήταν και ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Μηνά, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη δοξολογία, στην οποία παρευρέθηκαν μόνο ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, ενώ δεν παρέστη κανείς από τους βουλευτές του Νομού.
Μικρής έκτασης επεισόδια στην Πάτρα
Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην Πάτρα, λίγο πριν ξεκινήσει η παρέλαση.εκάδες διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία στο κέντρο της Πάτρας, επιχείρησαν να πλησιάσουν τα κιγκλιδώματα που είχε τοποθετήσει η Αστυνομία απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, στην πλατεία Τριών Συμμάχων.
Δυνάμεις των ΜΑΤ που ήταν παρατεταγμένες έκαναν ρίψη χημικών, ενώ κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν προς τους αστυνομικούς μπουκάλια με νερό.
Τελικά, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ξεκίνησε η παρέλαση χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές επέστρεψαν στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου και φώναζαν συνθήματα κατά των πολιτικών.
Επεισόδια και στη Λάρισα
Υπό πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε και στη Λάρισα η παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, απουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης.
Eπεισόδια σημειώθηκαν όταν εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της επιτροπής για το χαράτσι και της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας, επιχείρησαν να περάσουν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, προκειμένου να εισέλθουν στον χώρο της παρέλασης.
Απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να υπάρξει συμπλοκή στο πλαίσιο της οποίας έγιναν και δυο συλλήψεις, ενώ μία γυναίκα τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Μικροσυμπλοκές στην Καλαμάτα
Ενταση σημειώθηκε μετά τη λήξη της παρέλασης στην Καλαμάτα, όπου υπήρξε μικροσυμπλοκή μεταξύ μιας ομάδας πολιτών, που πρόσκειται στην Χρυσή Αυγή, με μια άλλη ομάδα πολιτών του αριστερού χώρου. Με την παρέμβαση δυνάμεων της αστυνομίας αποφεύχθηκε η κλιμάκωση της έντασης.
Παράλληλα, μια άλλη ομάδα του αριστερού χώρου που ήθελε να παρελάσει φωνάζοντας συνθήματα συγκρούστηκε με την αστυνομία, η οποία προχώρησε σε προσαγωγές και μια σύλληψη.
Στην Κόρινθο, μια μικρή ομάδα πολιτών φώναζε αντιμνημονιακά και υβριστικά συνθήματα, ενώ μετά το πέρας της παρέλασης, μια ομάδα αποτελούμενη από μέλη της «Πρωτοβουλίας πολιτών Ν. Κορινθίας» και εκπαιδευτικούς έκανε σιωπηλή παρέλαση κρατώντας ένα πανό που έγραφε «ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ».
Στην Τρίπολη και το Ναύπλιο οι παρελάσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Ακούστηκαν μόνο αντιμνημονιακά συνθήματα συγκεντρωμένων πολιτών που είχαν αναρτήσει και πανό.
32 προσαγωγές στη Βέροια
Σε 32 προσαγωγές προχώρησε, για προληπτικούς λόγους, η αστυνομία στη Βέροια πριν από την έναρξη της παρέλασης. Οι προσαχθέντες είχαν στην κατοχή τους ρόπαλα και άλλα αντικείμενα και σύμφωνα με την αστυνομία είχαν πρόθεση να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων.
Προσαγωγές και στις Σέρρες
Σε συνολικά 12 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία στις Σέρρες. Νωρίς το πρωί έγιναν οκτώ προσαγωγές, ενώ κατά τη διάρκεια της παρέλασης προσήχθησαν άλλα τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ του νομού Σερρών Αβραάμ Βούλτσιος και ο πρώην πρόεδρος των δημοτικών υπαλλήλων Σερρών Κ. Καρτιτζόγλου.
Η παρέλαση διεξήχθη υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκε μόνο ένας εκ των επτά βουλευτών του νομού Σερρών, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Τζελέπης.
Πολλοί μαθητές και Πολιτιστικοί Σύλλογοι δε έστρεψαν το κεφάλι προς τους επισήμους.
Αποδοκιμασίες και προσαγωγές στην Αλεξανδρούπολη
Σε πέντε προσαγωγές για προληπτικούς λόγους προχώρησε η αστυνομία και στην Αλεξανδρούπολη, ενώ στη διάρκεια της παρέλασης οι πολίτες αποδοκίμασαν τους πολιτικούς.
Περιορισμένης έκτασης διαμαρτυρίες στα Ιόνια νησιά
Απουσία κυβερνητικού εκπροσώπου και με ισχυρή αστυνομική παρουσία, πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρελαση στην Κέρκυρα.
Υπό τον φόβο των επεισοδίων δεν στήθηκε η εξέδρα των επισήμων, ενώ την παρέλαση παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης κ.κ. Νεκτάριος και ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπ.Σπύρου.
Ο βουλευτής Νίκος Δένδιας είχε ανακονώσει ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα, εκπροσωπώντας τη ΝΔ στις εκδηλώσεις, ενώ απούσα ήταν και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αντζελα Γκερέκου.
Μισή ώρα πριν την παρέλαση, κινήματα και οργανώσεις καλούσαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τους πολιτες.
Στη Ζάκυνθο, αντιδράσεις δημιουργήθηκαν όταν εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής θέλησαν να καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο Αγνωστου Στρατιώτη, η παρέμβαση όμως της αστυνομίας απέτρεψε τα επεισόδια.
Οι επετειακές εκδηλώσεις έγιναν χωρίς την παρουσία κυβερνητικού εκπροσωπου. Στον χώρο της παρέλασης δεν στήθηκε εξέδρα επισήμων, παρέστησαν, όμως, ο μητροπολίτης κ.κ. Διονύσιος, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κλαυδιανού, ο δήμαρχος Στ.Μποζίκης και ο αντιπεριφερειάρχης.
Στην Κεφαλλονιά, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Τουρισμού Π. Αλιβιζάτος, ενώ παρέστη και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπ. Μοσχόπουλος. Και οι δύο παρακολούθησαν τη μαθητική παρέλαση μαζί με τους πολίτες και όχι από την εξέδρα, όπου στάθηκαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας και των τοπικών αρχών.
Ομαλά η παρέλαση στα Τρίκαλα
Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε η παρέλαση στα Τρίκαλα, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία των βουλευτών του νομού στην εξέδρα των επισήμων και υπό την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ