Μ.Αχμαντινετζάντ: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υπαγορεύουν πολιτική

Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012 11:48
UPD:27/03/2012 09:00
EPA/STR

A- A A+

Ο Iρανός πρόεδρος Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να υπαγορεύουν πολιτική στον υπόλοιπο κόσμο και ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και το Πακιστάν θα γίνουν πιο ασταθείς.

«Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν την πολιτική τους γιατί έχει πλέον παρέλθει ο καιρός που έθεταν τους δικούς τους όρους στον κόσμο», είπε ο Αχμαντινετζάντ σε ομιλία του στη διάρκεια διάσκεψης για την οικονομική κατάσταση του Αφγανιστάν, στην πρωτεύουσα του γειτονικού Τατζικιστάν. «Η αστάθεια των σχέσεων ΝΑΤΟ και Πακιστάν θα ενταθεί», πρόσθεσε.

Απευθύνοντας έκκληση για άμεση αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ο Αχαμντινετζάντ υπογράμμισε ότι «η κύρια αιτία για τις δυσκολίες στον κόσμο είναι η συμπεριφορά των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, οι οποίες θέλουν την αναβίωση της αποικιοκρατίας».

«Το πρόβλημα είναι το ΝΑΤΟ και η πολιτική των χωρών μελών του, κυρίως των ΗΠΑ που μπήκαν στο Αφγανιστάν με το πρόσχημα ότι θα πολεμήσουν την τρομοκρατία και με το ίδιο σύνθημα περικυκλώνουν τώρα την Ινδία, τη Ρωσία και την Κίνα».

Η αμερικανική αντιπροσωπεία στη διάσκεψη, επικεφαλής της οποίας είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για τη Νότια και Κεντρική Ασία Ρόμπερτ Μπλέικ αποχώρησε από την αίθουσα όταν άρχισε η ομιλία του Αχμαντινετζάντ.

REUTERS

Ο Αχμαντινετζάντ δεν έκανε καμία αναφορά στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή