Διευκρινίσεις για την επίμαχη τροπολογία που έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), έδωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.
Η Ομοσπονδία έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 28 Μαρτίου, ενώ για την Παρασκευή στις 13.00 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των εκπροσώπων της με τον υπουργό Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτη.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός εξήγησε ότι «πρόκειται για το Νόμο 3848 που έχει ψηφιστεί το 2010 και ο οποίος παρουσίαζε προβλήματα στην εφαρμογή του, με αποτέλεσμα άλλα Υπηρεσιακά Συμβούλια να τηρούν το Νόμο και άλλα όχι, και ως εκ τούτου να υπάρχουν διαφοροποιημένες αποφάσεις και να μην ολοκληρώνονται οι διαδικασίες». Η τροπολογία, συμπλήρωσε, κατατέθηκε ως διευκρινιστική ρύθμιση του Νόμου και είχε καταρτισθεί πολύ πριν αναλάβει ο ίδιος, ενώ όπως επεσήμανε, η διάταξη αφορά έναν εκπαιδευτικό ανά έτος και ανά βαθμίδα εκπαίδευσης.
Αναφερόμενος στην ουσία του θέματος, ο υπουργός αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν ιδιωτικά σχολεία σε εξαιρετικές -όπως είπε- περιπτώσεις εκπαιδευτικών, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν ανταποκρίνονται στα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα - γεγονός που «προκαλεί την αγανάκτηση μαθητών και γονέων ειδικά όταν οι τελευταίοι προσπαθούν από το υστέρημά τους, πλέον, να καλύψουν τις δαπάνες μόρφωσης των παιδιών τους».
Το πιο σημαντικό, υποστήριξε ο υπουργός, είναι ότι με την ίδια τροπολογία δημιουργούνται στα ιδιωτικά σχολεία νέες θέσεις εργασίας για εκπαιδευτικούς, «οι οποίοι κατ' εξοχήν πλήττονται από την ανεργία, ενώ παράλληλα λύνονται σοβαρά προβλήματα σχετικά με την εισαγωγή τριτέκνων και πολυτέκνων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Υπενθυμίζεται ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, αλλάζει η διαδικασία ελέγχου νομιμότητας των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που μέχρι σήμερα ελέγχονταν από τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών.
Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «ουσιαστικά ζητήματα και κυρίως η καταχρηστικότητα της καταγγελίας, ελέγχονται μόνο δικαστικώς και όχι διοικητικώς». Δηλαδή, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να καταγγέλλουν την απόλυση τους στα δικαστήρια και όχι στα υπηρεσιακά συμβούλιά τους όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Πάντως, τα ιδιωτικά σχολεία δεν μπορούν να απολύουν περισσότερους από έναν εκπαιδευτικό το χρόνο.
Με την ίδια τροπολογία δίνεται ακόμη στα ιδιωτικά σχολεία η δυνατότητα επιλογής των ξένων γλωσσών που θα διδάξουν, ενώ διατηρείται η προϋπόθεση διδασκαλίας τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας.
Επιπλέον, προβλέπεται πως τα ιδιωτικά σχολεία μπορούν να νοικιάζουν, όταν δεν έχουν μαθήματα, τις εγκαταστάσεις τους για «πολιτιστικούς, επιμορφωτικούς, ψυχαγωγικούς και αθλητικούς σκοπούς εφόσον συμπλέουν με τη φύση του χώρου ως σχολείου, χωρίς να παρεμποδίζεται η παροχή υπηρεσιών γενικής εκπαίδευσης».