Αύξηση του αριθμού των εκτελέσεων παγκοσμίως το 2011 διαπιστώνει σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία, εξέλιξη που, σύμφωνα με την οργάνωση, οφείλεται κυρίως στην αυξημένη χρήση της πρακτικής στο Ιράν, το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία.
Η έκθεση επισημαίνει ότι τουλάχιστον 676 άνθρωποι εκτελέστηκαν σε 20 χώρες το 2011, ενώ το 2010 είχαν εκτελεστεί 527 σε 23 χώρες.
Οι επιβεβαιωμένες εκτελέσεις στη Μέση Ανατολή παρουσίασαν αύξηση σχεδόν 50% και ανήλθαν σε 558.
Aυτό οφείλεται σε τέσσερις χώρες - Ιράκ (τουλάχιστον 82 εκτελέσεις), Ιράν (τουλάχιστον 360), Σαουδική Αραβία (τουλάχιστον 82) και Υεμένη (τουλάχιστον 41) - οι οποίες αντιπροσώπευσαν το 99% όλων των καταγεγραμμένων εκτελέσεων στην περιοχή.
Περίπου 18.750 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο παρέμειναν καταδικασμένοι σε θάνατο μέχρι το τέλος του 2011.
Ωστόσο, τα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνουν τις χιλιάδες εκτελέσεις, οι οποίες πιστεύει η Διεθνής Αμνηστία ότι πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα, όπου οι αριθμοί αποτελούν κρατικό μυστικό.
Ούτε για το Ιράν υπάρχει εκτίμηση της έκτασης της χρήσης της θανατικής ποινής -η Διεθνής Αμνηστία έχει λάβει αξιόπιστες αναφορές για σημαντικούς αριθμούς εκτελέσεων που δεν είναι επισήμως αναγνωρισμένες.
«Ανθρωποι εκτελέστηκαν για αδικήματα όπως μοιχεία και σοδομισμός (Ιράν), βλασφημία (Πακιστάν), μαγεία (Σαουδική Αραβία), εμπόριο ανθρωπίνων οστών (Δημοκρατία του Κονγκό), και εμπόριο ναρκωτικών σε περισσότερες από 10 χώρες» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.
Οι μέθοδοι εκτέλεσης το 2011 περιελάμβαναν αποκεφαλισμό, απαγχονισμό, θανατηφόρο ένεση και πυροβολισμό.
Πρώτη η Κίνα
Μετά την Κίνα, οι περισσότερες εκτελέσεις σημειώθηκαν στο Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, και το Ιράκ.
Ακολουθούν με 43 εκτελέσεις οι ΗΠΑ, που ήταν και πάλι η μοναδική χώρα στην αμερικανική ήπειρο και το μοναδικό μέλος της ομάδας G8 των κορυφαίων οικονομιών που εκτέλεσε κρατούμενους. Ωστόσο, ο αριθμός των εκτελέσεων και νέες θανατικές καταδίκες μειώθηκαν κατά πολύ σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Το Ιλινόι έγινε η 16η πολιτεία που κατήργησε τη θανατική ποινή. Στην πολιτεία του Όρεγκον ανακοινώθηκε μορατόριουμ.
Οι χώρες της Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης δεν χρησιμοποίησαν τη θανατική ποινή, εκτός από τη Λευκορωσία, όπου δύο άνθρωποι εκτελέστηκαν. Ο Ειρηνικός αποτέλεσε ζώνη ελεύθερη από τη θανατική ποινή, εκτός από πέντε καταδίκες σε θάνατο στην Παπούα Νέα Γουινέα.