«Τα λάθη μιας νύχτας» σε απευθείας μετάδοση

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012 14:42
UPD:28/11/2012 13:57

A- A A+

Μία από τις δημοφιλέστερες αγγλικές κωμωδίες, «Tα λάθη μιας νύχτας» του Όλιβερ Γκόλντσμιθ, σε σκηνοθεσία Τζέιμι Λόιντ, παρουσιάζεται σε απευθείας μετάδοση από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, στην οθόνη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με αγγλικούς υπότιτλους, σήμερα Πέμπτη 29 Μαρτίου στις 9 το βράδυ.

Το έργο «She stoops to conquer» (Tα λάθη μιας νύχτας), με την Κάθριν Κέλλυ, είναι η έκτη μετάδοση από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, που χαρίζει φέτος στο κοινό της Αθήνας το Μέγαρο Μουσικής, σε συνεργασία με την Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο, στα πλαίσια τουNational Theatre Live.

Υπόθεση

Η απολαυστική κωμωδία - που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1773- είναι ένα κουβάρι ερωτοτροπιών, ενδοοικογενειακών δυσλειτουργιών, παρεξηγήσεων, σύγχυσης ταυτοτήτων και ταξικών συμπεριφορών, με εκκεντρικούς χαρακτήρες και ανατροπές κοινωνικών προτύπων. Ο Όλιβερ Γκόλντσμιθ χειρίζεται την υποκρισία και τις ταξικές εντάσεις της εποχής του χωρίς αυστηρότητα, θέτοντας όλα τα ερωτήματα για την κοινωνική έπαρση, με καλή διάθεση και τρυφερότητα. Ο ευρηματικός σκηνοθέτης, Jamie Lloyd, αναδεικνύει με μαεστρία την ξεκαρδιστική και ρομαντική διάσταση του έργου.

Ο συγγραφέας

Ο Αγγλοϊρλανδός Όλιβερ Γκόλντσμιθ (1730-1774), στη σύντομη ζωή του - η οποία ήταν ένας φαύλος κύκλος χρεών από το πάθος του για τη χαρτοπαιξία- έγραψε το μυθιστόρημα «Ο εφημέριος του Γουέκφιλντ», το βουκολικό μεγάλο ποίημα «Το ερημωμένο χωριό» και τα θεατρικά έργα «Τα λάθη μιας νύχτας» και «Ένας άνδρας καλού χαρακτήρα». Σε ένα δοκίμιό του έγραψε, μεταξύ άλλων, για το είδος της κωμωδίας: «Ο στομφώδης διδακτισμός, οι φουσκωμένες φράσεις, οι αφύσικες μεγαλοστομίες δίνουν τη θέση τους στο φυσικό πορτρέτο του ανθρώπινου παραλογισμού και των ανθρώπινων αδυναμιών. Όλοι αναγνωρίζουν εδώ τον εαυτό τους, κανείς δεν εξαιρείται».

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη), Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι-Αθήνα, τηλ.: 210 6465000, 210 7282333. Διάρκεια έργου: 2.45' με το διάλλειμα. Τιμές εισιτηρίου: 14 ευρώ (γενική είσοδος), 7 ευρώ (φοιτητικό).

Προτεινόμενα για εσάς