Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σχ για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012 16:47
UPD:18:02

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ν. Σηφουνάκη, στόχος του νέου οικοδομικού κανονισμού είναι «να προσφέρει το εργαλείο για τη σύνταξη ορθών και σύννομων μελετών, να θεραπεύει τα προβλήματα που προκύπτουν από παγιωμένες πρακτικές του τρόπου οικοδόμησης στη χώρα και να λύνει δεσμά απαγορευτικών διατάξεων που εγκλώβιζαν τη δημιουργία».

A- A A+

Με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, το οποίο καταψήφισαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά.

Όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, στόχος του νέου οικοδομικού κανονισμού είναι «να προσφέρει το εργαλείο για τη σύνταξη ορθών και σύννομων μελετών, να θεραπεύει τα προβλήματα που προκύπτουν από παγιωμένες πρακτικές του τρόπου οικοδόμησης στη χώρα και να λύνει δεσμά απαγορευτικών διατάξεων που εγκλώβιζαν τη δημιουργία».

Παράλληλα εξέφρασε ενστάσεις σχετικά με το άρθρο 148 που έχει ενσωματωθεί, με εισήγηση του υφυπουργού Πολιτισμού, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για την απελευθέρωση των ταξί, με την οποία αυξάνεται στα νησιά ο συντελεστής δόμησης για οργανωμένες τουριστικές εγκαταστάσεις. Συμφώνησε μάλιστα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κώστα Καρτάλη, που είχε ζητήσει την απόσυρση της.

«Διαφωνούμε κάθετα με το άρθρο 148, έτσι όπως διατυπώνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών. Είναι αντίθετο πλήρως με τη δική μας φιλοσοφία, έτσι όπως εκφράζεται με αυτό το νομοσχέδιο και πιστεύω ότι ο κ. Βορίδης θα την αποσύρει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο κ. Καρτάλης είχε επισημάνει με έμφαση ότι «την ίδια στιγμή που το υπουργείο Περιβάλλοντος δρομολογεί μια σωστή λύση για τα τουριστικά συγκροτήματα και είναι σε διαβούλευση, το υπουργείο Υποδομών έρχεται και ανατρέπει πλήρως το καθεστώς αυτό που ισχύει για τις οργανωμένες τουριστικές επιχειρήσεις». «Αυτό δείχνει μια νομοθετική απόκλιση μεταξύ της ίδιας της κυβέρνησης. Πρέπει το υπουργείο Υποδομών να αποσύρει το άρθρο. Δεν μπορούν με την ρύθμιση αυτή να προστατευθούν τα μικρά νησιά», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η επίμαχη διάταξη του νομοσχέδιου του υπουργείου Υποδομών για τη «χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων» προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι σε νησιά με επιφάνεια 70-200 τ.χλμ, η διατιθέμενη έκταση για την ανάπτυξη τους θα μπορεί να φθάνει το 1% της επιφάνειας τους, ενώ στο Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, που διαβουλεύεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, το αντίστοιχο ποσοστό είναι από 0.15% έως 0.2% και αφορά νησιά από με έκταση 90 τ. χλμ και πάνω.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή