«Μάνα κουράγιο»

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2002 16:38

A- A A+

«Την Κυριακή 12 Μαϊου, δεν θα μπορέσουν να γιορτάσουν όλες οι μητέρες. Οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού προκαλούν στις γυναίκες που είναι σε ηλικία τεκνοποίησης περισσότερους θανάτους και αναπηρίες από κάθε άλλη αιτία, και το χειρότερο, θανάτους και αναπηρίες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί».

Σε ανακοίνωσή της με την ευκαιρία της Ημέρας της Μητέρας, η UNICEF σημειώνει ότι σε όλο τον κόσμο 515.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Σε περιοχές όπως η Νότια Αφρική μία γυναίκα έχει 1 στις 13 πιθανότητες να πεθάνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού ενώ ο αντίστοιχος κίνδυνος για τις βιομηχανικές χώρες είναι 1 στις 4.100.

Σε κάθε γυναίκα που πεθαίνει αντιστοιχούν ακόμη 30 που αντιμετωπίζουν τραυματισμούς, μολύνσεις και αναπηρίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των μητέρων που υποφέρουν στα 15 εκατομμύρια το χρόνο.

Επιπλέον, 15 εκατομμύρια κορίτσια 15-19 ετών γίνονται μητέρες κάθε χρόνο. Οι έγκυες έφηβες έχουν αυξημένες πιθανότητες πρόωρου τοκετού, αποβολής και γέννησης θνησιγενούς βρέφους ενώ έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες άνω των 20 ετών να πεθάνουν από περιγεννητικές αιτίες.

Η UNICEF δαπανά περίπου το 1/3 του προϋπολογισμού της για προγράμματα παιδικής και μητρικής φροντίδας.

Σημείωση: Στη φωτογραφία απεικονίζεται έργο του Πάμπλο Πικάσο. Tο έργο "Mητέρα με νεκρό παιδί (IV)", είναι μία από τις 26 Σπουδές για την Γκερνίκα, που αποτέλεσαν τα προσχέδια του τελικού πίνακα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή