WRC: Τα πάνω-κάτω ήρθαν στην Πορτογαλία

Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012 01:58

A- A A+

Η πυκνή ομίχλη, η δυνατή βροχή και η λάσπη τυράννησε αρκετά τα πληρώματα αφού οι συνθήκες ήταν όχι μόνο απαιτητικές αλλά και πάρα πολύ δύσκολες. Τα αυτοκίνητα κολλούσαν στη λάσπη και δεν ήταν λίγα τα πληρώματα που αντιμετώπισαν προβλήματα ή και εγκατέλειψαν.

Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών οι διοργανωτές αποφάσισαν να καταργήσουν τις τρεις απογευματινές ειδικές διαδρομές και δέχθηκαν έντονη κριτική για αυτό από κάποιους, όπως τον Μίκο Χίρβονεν.

Ο Φινλανδός ήταν ο μεγάλος κερδισμένος της σημερινής ημέρας αφού κατάφερε να ανέβει ανώδυνα στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης και να έχει πάρει προβάδισμα 36,3 δευτερόλεπτα από τον δεύτερο Εβγκένι Νόβικοφ. Ο οδηγός της Citroen έχει μείνει μόνος για να υπερασπιστεί την Γαλλική ομάδα αφού χθες εγκατέλειψε ο Σεμπάστιαν Λόεμπ. Οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στις ειδικές, το ανάγκασαν να κινηθεί αρκετά αργά και να χάσει σημαντικό χρόνο κατά την διάρκεια της ημέρας, αλλά όπως φάνηκε αυτό δεν του στοίχισε.

«Είχε πολύ, πάρα πολύ ομίχλη και πολύ, πάρα πολύ λάσπη επίσης. Δεν μπορεί κανείς να πιστέψει πόσο αργά πηγαίναμε, γλιστράει όμως τόσο πολύ ώστε αν δεν πάρεις σωστά έστω μια στροφή, τελείωσε. Δεν θέλω να πάρω ρίσκο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Θύμα των καιρικών συνθηκών και της λάσπης ήταν σήμερα η Ford. Αυτό που φοβόντουσαν και τα δύο πληρώματα της ομάδας έγινε πραγματικότητα. Η δυνατή βροχή, η λάσπη και η ομίχλη τους εξόντωσε στην κυριολεξία.

Οι Λάτβαλα – Σόλμπεργκ ξεκίνησαν από τις δύο πρώτες θέσεις τη σημερινή ημέρα. Στην πρώτη σημερινή ειδική διαδρομή και πέμπτη του αγώνα, ο Λάτβαλα λίγο πριν το τέλος, χτύπησε σε μία πέτρα και βγήκε εκτός δρόμου, πέφτοντας σε ένα χαντάκι. Εκεί χάθηκε το όνειρο του Φινλανδού για μια δεύτερη εφετινή νίκη. Αντιθέτως είναι ο δεύτερος συνεχόμενος αγώνας που εγκαταλείπει. Η ειρωνεία ήταν ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν πρωτοπόρος στην γενική κατάταξη.

Η ατυχία όμως δε σταμάτησε εκεί για την ομάδα της Ford. Μετά την παύση της προσπάθειας του Λάτβαλα, υπήρχε πίσω του ο Σόλμπεργκ, ο οποίος τον διαδέχθηκε στην κορυφή, έχοντας μάλιστα αέρα 25,1 δευτερόλεπτα από τον δεύτερο μέχρι εκείνη τη στιγμή Χίρβονεν.

Στην επόμενη όμως ειδική διαδρομή, έκτη, του αγώνα, ο Σόλμπεργκ είχε την ίδια τύχη με τον teammate του. Κι εδώ η λάσπη ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής. Ο Νορβηγός βγήκε εκτός δρόμου και κόλλησε σε ένα χαντάκι, με αποτέλεσμα να βγει κι αυτός νωρίς εκτός μάχης. Η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση είναι διάχυτη στο στρατόπεδο της Ford, που δε μπόρεσε να καταλάβει πως από την κορυφή βρέθηκε στα τάρταρα μέσα σε μόλις δύο ειδικές διαδρομές.

Μετά τις εγκαταλείψεις των Λόεμπ, Λάτβαλα και Σόλμπεργκ, βρήκαν την ευκαιρία και άλλοι οδηγοί να διεκδικούν με αξιώσεις μία από τις τρεις θέσεις του βάθρου των νικητών. Ετσι, ο Εβγκένι Νόβικοφ έδωσε σημαντική μάχη με τον Μαντς Οστμπεργκ στην έβδομη ΕΔ (και τελευταία όπως εξελίχθηκε για σήμερα) και κατάφερε να ανέβει δεύτερος με 5,5 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Οστμπεργκ. Ο τελευταίος ταλαιπωρήθηκε κι από ένα κλατάρισμα στην έβδομη ΕΔ.

Ο Πατρίκ Σαντέλ, εκμεταλλευόμενος τα άσχημα αποτελέσματα των υπολοίπων έκανε ένα άλμα επτά θέσεων και από ενδέκατος που ήταν χθες, σήμερα ολοκλήρωσε την ημέρα μόλις τέταρτος.

Ακολούθησαν οι Μάρτιν Πρόκοπ και Νάσερ Αλ-Ατίγια που ολοκλήρωσαν την πρώτη εξάδα. Ο Τσέχος οδηγός ανέβηκε σημαντικά στην γενική κατάταξη όταν τερμάτισε σε δύο συνεχόμενες ΕΔ (πέμπτη και έκτη) στην δεύτερη θέση, πίσω από τον Ντάνι Σορντό.

Ο Ισπανός επικράτησε και στις τρεις ειδικές που πραγματοποιήθηκαν σήμερα. Η επίδοσή του όμως επισκιάστηκε από τις εγκαταλείψεις των οδηγών της Ford. Αλλωστε ο οδηγός της Prodrive είχε χάσει ήδη από την πρώτη ημέρα περίπου 10 λεπτά από ηλεκτρικά προβλήματα στο Mini WRC και έτσι είχε μείνει πολύ πίσω στην γενική κατάταξη. Προς το παρόν πάντως είναι 13ος. Σημαντικό πλεονέκτημα για τον Ισπανό οδηγό που τον ευνόησε αρκετά ήταν το γεγονός ότι ξεκινούσε πρώτος υπό τις συγκεκριμένες, δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Ατυχος ήταν και ο Γιάρι Κέτομα με το Fiesta WRC που έχασε πέντε θέσεις στην έβδομη ΕΔ, λόγω προβλήματος στον κινητήρα κι έτσι ολοκλήρωσε την ημέρα στη δέκατη θέση.

Ο Σεμπαστιέν Οζιέ με το Skoda Fabia S2000 τερμάτισε ένατος ενώ ο Ντένις Κουΐπερς μία θέση πιο επάνω.

Ο αγώνας αναμένεται να συνεχιστεί αύριο με τα πληρώματα να αγωνίζονται σε έξι ειδικές διαδρομές.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις