Καλύτερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων ζητεί η Κομισιόν

Μεταναστευτικό - Στις Βρυξέλλες ο Μ. Χρυσοχοΐδης
Δευτέρα, 02 Απριλίου 2012 16:12
UPD:16:47

Θετική στη στήριξη της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης εμφανίστηκε η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ Σ. Μάλμστρομ, υπογράμμισε πάντως την ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματικότερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων που προορίζονται για το σκοπό αυτόν.

A- A A+

Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία και λειτουργία κέντρων υποδοχής παράνομων μεταναστών, ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από την αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ σε συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, η επίτροπος εξέφρασε τη βούληση της Κομισιόν να εξετάσει όλες τις δυνατότητες στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τα διεθνή πρότυπα. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματικότερη χρήση των κοινοτικών πόρων που προορίζονται για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευης, τονίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα στην απορρόφησή τους.

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι από τα 250 εκατ. ευρώ που διαθέτουν για την Ελλάδα το Ταμείο Προστασίας Εξωτερικών Συνόρων και το Ταμείο Επαναπροώθησης, έχουν απορροφηθεί μόλις τα 40 εκατ. ευρώ.

Γ. Καρατζαφέρης: Αστεία τα μέτρα του κ. Χρυσοχοϊδη

«Αστεία και πλήρως ανεπαρκή» χαρακτήρισε στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τα μέτρα του κ. Χρυσοχοϊδη για την παράνομη μετανάστευση. «Η λύση είναι μία. Να τους απελάσουμε. Και μέχρι τότε, υπάρχουν νησιά για να τους φιλοξενήσουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τραυματίσουμε τοπικές κοινωνίες. Επιτέλους, η εγκληματικότητα καλπάζει κάθε μέρα. Κάποιος πρέπει να μπει μπροστά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης.

Ετοιμότητα ζητεί από τις υγειονομικές περιφέρειες το υπ. Υγείας

Την ίδια ώρα, σε ετοιμότητα κάλεσε τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας το υπουργείο Υγείας για την υποδοχή μεταναστών.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ν. Πολύζος ζήτησε από τις διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών, να διατεθούν οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι των μεγάλων νοσοκομείων της κάθε περιφέρειας για τη φιλοξενία παράνομων μεταναστών, όπου και όταν απαιτηθεί.

Σε περίπτωση που χρειαστεί νοσηλεία παράνομων μεταναστών ή σημειωθούν κρούσματα μολυσματικών ασθενειών, τα νοσοκομεία θα διαθέτουν ειδικούς θαλάμους νοσηλείας.

Οι υγειονομικές περιφέρειες θα ανακοινώνουν τα περιστατικά στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και τις αντίστοιχες πρεσβείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή