Αυτοκτονία 77χρονου στην πλατεία Συντάγματος

Τετάρτη, 04 Απριλίου 2012 09:23
UPD:17:07

A- A A+

Ενας 77χρονος συνταξιούχος φαρμακοποιός αυτοκτόνησε σήμερα το πρωί στην πλατεία Συντάγματος.

Όπως έγινε γνωστό, ο ηλικιωμένος κατέβηκε τα σκαλιά του Συντάγματος, πήγε στο γκαζόν στην αριστερή πλευρά της πλατείας, έξω από την είσοδο του μετρό, και αυτοπυροβολήθηκε. Στο σημείο βρέθηκε ένα όπλο με γεμιστήρα.

Μοτοσικλετιστές του ΕΚΑΒ έσπευσαν στο σημείο προκειμένου να δώσουν στον άτυχο άνδρα τις πρώτες βοήθειες άλλα ήταν ήδη αργά.

O αυτόχειρας είχε συνταξιοδοτηθεί από το 1994 και διέμενε στους Αμπελόκηπους. Η σορός του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Τι αναφέρει στο σημείωμα

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο σημείωμα που άφησε ο 77χρονος αυτόχειρας αναφέρει: «Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κάθε ίχνος επιβίωσής μου. Δεν μπορώ να βρω άλλον τρόπο αντίδρασης εκτός από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για να επιβιώσω και πριν γίνω βάρος στο παιδί μου».

Ερωτηθείς για το τραγικό συμβάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει ότι πρόκειται για μία ανθρώπινη τραγωδία που δεν προσφέρεται να μπει στην πολιτική συζήτηση και «πρέπει όλοι να τη σεβαστούμε». Σε δημοσιογραφική παρατήρηση ότι το θέμα έχει να κάνει και με «συγκεκριμένες πολιτικές» που οδήγησαν τον 77χρονο «σε αυτή τη στιγμή απόγνωσης», ο κ. Καψής απάντησε λέγοντας ότι δεν γνωρίζει τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες οδηγήθηκε σε αυτή την πράξη και τόνισε πως «όλοι μας πρέπει να δείξουμε ψυχραιμία και να σεβαστούμε τα πραγματικά περιστατικά», τα οποία, όπως είπε, «ακόμη δε γνωρίζουμε σε όλη τους την έκταση».

Συγκλονισμένος από την αυτοκτονία του συνταξιούχου δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. «Θάνατος», τόνισε, «δεν είναι μόνο να πεθαίνει κανείς, αλλά και να ζει σε απόγνωση, χωρίς ελπίδα» και «αυτό ακριβώς κάνει το χρέος μας πιο βαρύ και πιο επείγον, να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα, να βγάλουμε τους Έλληνες από την απελπισία».

Γ. Καρατζαφέρης: Σφαίρα κατευθείαν στη συνείδηση του πολιτικού κόσμου

Γ. Καρατζαφέρης: Σφαίρα κατευθείαν στη συνείδηση του πολιτικού κόσμου

«Η σφαίρα το πρωί στην πλατεία Συντάγματος πρέπει να χτύπησε κατευθείαν τη συνείδηση του πολιτικού κόσμου και πρέπει όλοι να αισθανθούμε πίσω από τη σκανδάλη. Ένας αυτόχειρας δεν είναι απλά ένας νεκρός», υπογράμμισε με νόημα, μιλώντας στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης.

«Τι είδε αυτός ο άνθρωπος από τον πολιτικό κόσμο; Είδε από όλους αυτούς που έκλεβαν τα λεφτά του τόσα χρόνια, ότι κανένας δεν πήγε φυλακή. Είδε ότι δεν μπόρεσαν να τον διευκολύνουν με τα δάνειά του. Είδε ότι του έκοψαν τη σύνταξη, παρά το γεγονός ότι είχαν πει ότι δεν θα συμβεί αυτό», ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης. «Το είχα πει», παρατήρησε, «όταν ο κόσμος αρχίζει να αυτοκτονεί στο Σύνταγμα, τότε θα έχουμε φτάσει στο τελευταίο σημείο διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής».

«Το σύστημα που προκαλεί τη φτώχεια και την εξαθλίωση δεν νοιάζεται για ανθρώπους που φτάνουν στο σημείο να αυτοκτονούν στην Πλατεία Συντάγματος βουτηγμένοι στα χρέη και την απόγνωση», σχολίασε σε ανακοίνωσή της η Nεολαία του Συνασπισμού.

«Στην Ελλάδα του μνημονίου έγινε "αυτονόητο" ότι μπορείς να ζεις με 300 ευρώ, έγινε "αυτονόητο" να ζεις σε περιβάλλον εργασιακής ζούγκλας. Έγινε "αυτονόητο" ότι τα κέρδη των τραπεζιτών θα βρίσκονται πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Έγινε αυτονόητο οι άστεγοι να γίνονται μέρος του τοπίου των πόλεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που καταλήγει: «Να τους ανατρέψουμε τώρα πριν γίνει το αδιανόητο, αυτονόητο. Να μην αφήσουμε τη φρίκη να γίνει καθημερινότητα».

Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του αυτόχειρα, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δ. Ζαφειριάδης, σημείωσε πως η αυτοκτονία του 77χρονου είναι ένδειξη της απελπισίας και της απόγνωσης στην οποία έχει βρεθεί ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Γι αυτό, τόνισε, «ο πολιτικός κόσμος της χώρας, αντί να επενδύει στην απόγνωση και τη δίκαιη οργή των πολιτών, οφείλει να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για το σχέδιο και τις προτάσεις που έχει, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση και να στηριχθούν αποτελεσματικότερα εκείνοι που το έχουν περισσότερο ανάγκη».

«Η συγκλονιστική και ταυτόχρονα τραγικά συμβολική αυτοκτονία του συνταξιούχου στην πλατεία Συντάγματος αποτελεί ένδειξη για το πού οδήγησαν την ελληνική κοινωνία», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Αρματος Πολιτών Γ. Δημαράς.

Ένοχοι για το αίμα του Έλληνα συνταξιούχου, τόνισε, «είναι όλοι όσοι έχουν ψηφίσει την εκχώρηση της χώρας και της αξιοπρέπειάς μας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή