Περίπου 90.000 εκτοπισμένοι που βρίσκονται στις πόλεις του Μαλί, Γκάο, Τιμπουκτού και Κιντάλ, οι οποίες έχουν πέσει στα χέρια των ανταρτών, βρίσκονται σήμερα «χωρίς βοήθεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Caritas Internationalis στη Ρώμη.
Πριν οι αντάρτες φτάσουν το Σάββατο στο Γκάο, 29.500 άνθρωποι είχαν ήδη εγκαταλείψει το βόρειο τμήμα της χώρας για να γλυτώσουν από τη βία, και είχαν καταφύγει στο Γκάο, σύμφωνα με την Caritas. Οι εκτοπισμένοι ήταν συνολικά 90.000 στις τρεις πόλεις, και «αυτοί οι πρόσφυγες είναι σήμερα διάσπαρτοι και χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράιαν Γουόρμς.
Η Caritas Internationalis -η οποία επιβλέπει στο Βατικανό όλες τις καθολικές οργανώσεις αρωγής στον κόσμο- απευθύνει έκκληση ώστε «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε αυτή την κρίση να διασφαλίσουν την προστασία του άμαχου πληθυσμού». «Είναι επίσης απαραίτητο οι συνθήκες ασφάλειας να είναι εγγυημένες ώστε οι πληθυσμοί στο βόρειο Μαλί να μπορέσουν να λάβουν την ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζονται απελπισμένα» τόνισε ο εκπρόσωπος. Όπως είπε η πιο ανησυχητική κατάσταση είναι στο Γκάο, όπου «ο πληθυσμός φαίνεται παγιδευμένος, χωρίς δυνατότητα διαφυγής».
Την ίδια ώρα η στρατιωτική χούντα του Μάλι ανακοίνωσε πως η «Εθνική Συνέλευση» που επρόκειτο να αρχίσει την Πέμπτη στο Μπαμακό με πρωτοβουλία της αναβλήθηκε, καθώς οι ηγέτες του πραξικοπήματος ανέφεραν ότι συμβουλεύτηκαν διάφορα μέρη που επιθυμούσαν «μια καλύτερη υλική προετοιμασία».
Εκκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για αποκατάσταση του Συντάγματος
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από την πλευρά του απηύθυνε έκκληση για την αποκατάσταση του Συντάγματος και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης στο Μάλι. Το 15εθνές Συμβούλιο επανέλαβε «τη σθεναρή του καταδίκη» για το πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου από τα στρατεύματα των στασιαστών, που ανέτρεψαν τον Πρόεδρο Αμαντού Τουμάνι Τουρέ ένα μήνα πριν ολοκληρωθεί η θητεία του.