Το ΔΠΔ καλεί την Τρίπολη να παραδώσει τον Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι

Πέμπτη, 05 Απριλίου 2012 06:54

Εντολή στην Τρίπολη για άμεση παράδοση του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιου του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, για να δικαστεί, έδωσε χθες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ). (Φωτογραφία αρχείου)

A- A A+

Εντολή στην Τρίπολη για άμεση παράδοση του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιου του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, για να δικαστεί, έδωσε χθες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση της Λιβύης έρριψε εκ νέου το αίτημα αυτό υποστηρίζοντας ότι θα τον δικάσουν οι λιβυκές αρχές.

Το ΔΠΔ κάλεσε την Τρίπολη να «συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις της να εφαρμόσει το [διεθνές] ένταλμα σύλληψης» και να παραδώσει χωρίς καθυστέρηση τον Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, απορρίπτοντας το λιβυκό αίτημα η παράδοσή του να καθυστερήσει.

Προειδοποίησε ότι εάν η Τρίπολη δεν παραδώσει τον Σάιφ αλ Ισλάμ, θα υποβάλει σχετική αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι τον Ιούνιο του 2011, όταν εισαγγελείς κατηγόρησαν τον ίδιο και άλλους ότι ενέχονταν στις δολοφονίες διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης που ανέτρεψε το καθεστώς του πατέρα του, Μουάμαρ Καντάφι, οδηγώντας τελικά στο θάνατό του συνταγματάρχη.

Η νέα κυβέρνηση της Λιβύης υποστηρίζει ότι ο Σάιφ, που σπούδασε στη Βρετανία και συνελήφθη πέρυσι μεταμφιεσμένος σε βεδουίνο στη Σαχάρα, πρέπει να δικαστεί εντός της χώρας. Αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή εάν δικαστεί στη Λιβύη, ενώ σε περίπτωση καταδίκης του από το ΔΠΔ θα φυλακιστεί.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Λιβύης δήλωσε ότι η θέση της παραμένει αμετάβλητη. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοινώνει ότι οι προετοιμασίες της κεντρικής φυλακής ολοκληρώθηκαν. Είναι έτοιμες για τη δίκη του Σάιφ αλ Ισλάμ και [αυτή] θα γίνει σύντομα», ανέφερε ο εκπρόσωπος, Νάσερ αλ Μάνι, σε συνέντευξη Τύπου. Ως σήμερα, ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι κρατείται στη λιβυκή πόλη Ζιντάν από την ένοπλη ομάδα που τον συνέλαβε.

Το ΔΠΔ είχε δώσει προθεσμία στη Λιβύη ως την 10η Ιανουαρίου να επιβεβαιώσει εάν και πότε θα παραδώσει τον Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι και να του δώσει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του. Στη συνέχεια παρέτεινε την προθεσμία ως το Φεβρουάριο.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή