Συρία: «Αποσύρεται από τρεις περιοχές» ο στρατός

Πέμπτη, 05 Απριλίου 2012 12:59
UPD:13:30

A- A A+

Οι συριακές αρχές δήλωσαν στον απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν ότι άρχισαν να αποσύρονται τα στρατεύματα από τις περιοχές Ντεράα, Ιντλίμπ και Ζαμπαντάνι, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

«Ναι, μας έχουν ότι έχουν ξεκινήσει να αποσύρουν στρατεύματα από κάποιες περιοχές», δήλωσε ο Αχμάντ Φάουζι από τη Γενεύη. «Ελέγχουμε» αυτές τις ενδείξεις, πρόσθεσε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, είπε ότι ο Ανάν περιμένει ότι η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα κηρύξουν πλήρη κατάπαυση του πυρός μέσα σε 48 ώρες μετά τις 10 Απριλίου.

«Αυτό που περιμένουμε στις 10 Απριλιου είναι η συριακή κυβέρνηση να έχει τελειώσει την αποχώρηση των στρατευμάτων» από τα πληθυσμιακά κέντρα, δήλωσε ο Φάουζι. «Και από τη στιγμή αυτή αρχίζει μια περίοδος 48 ωρών, στη διάρκεια της οποίας θα υπαρξει πλήρης διακοπή όλων των μορφών βίας από όλα τα μέρη, δηλαδή από τη συριακή κυβέρνηση και από τη συριακή αντιπολίτευση».

O Φάουζι πρόσθεσε ότι έχει ζητηθεί από τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να παράσχουν στρατεύματα για τη συγκρότηση αποστολής επίβλεψης της εκεχειρίας, η οποία θα μεταβεί στη Συρία μετά τις 10 Απριλίου.

Μια πρώτη ομάδα, που εστάλη από τον Αναν, πρόκειται να φθάσει σήμερα στη Δαμασκό για να αρχίσει τις συνομιλίες για την ανάπτυξή τους, για την οποία απαιτείται απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης πως ο Κόφι Αναν θα μεταβεί στις 11 Απριλίου στην Τεχεράνη. Δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες για το ταξίδι αυτό ούτε για τις συναντήσεις που θα έχει ο Άναν στο Ιράν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή