Ο σύγχρονος χορός του πόθου και της πεταλούδας

Πέμπτη, 05 Απριλίου 2012 18:16

A- A A+

Το χορευτικό σύνολο Nederlands Dans Theatre (NDT) επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με δύο μαγευτικές χορογραφίες των σπουδαίων χορογράφων Πολ Λάιτφουτ και Σολ Λεόν - οι οποίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα- στις 5, 6, 7 και 8 Απριλίου, στις 8 το βράδυ.

Το διάσημο χορευτικό σχήμα σύγχρονου χορού NDT απαρτίζεται από τις ομάδες NDT I, με καταξιωμένους χορευτές, και NDTII, με νέα ανερχόμενα ταλέντα, που έχουν φανατικούς θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο υπέροχο πρόγραμμα τους - εκφράζοντας με τη γλώσσα του σώματος τα βαθιά συναισθήματα του έρωτα, της αγάπης, των ανέφικτων και αναπόφευκτων σχέσεων και της απώλειας-, θα παρουσιάσουν το «Sehnsucht» (Πόθος), υπό τις μελωδίες έργων του Μπετόβεν, και το «Schmetterling» (Πεταλούδα), με τους έντονους ήχους του indie pop αμερικανικού συγκροτήματος Magnetic Fields και τη μουσική του Max Richter. Και οι δύο χορογραφίες αποτυπώνουν τη δύναμη της αγάπης που ενώνει και σημαδεύει, ακόμα και όταν έχει χαθεί.

Ο «Πόθος»

Η σαγηνευτική ερωτική ιστορία εκτυλίσσεται χορευτικά σε έναν σουρεαλιστικό μικρό χώρο που αλλάζει διαρκώς θέσεις, αποπνέοντας τη δυσκολία της διαφυγής. Ένας έρωτας που δεν άντεξε στον χρόνο ζωγραφίζει με κινήσεις έναν ονειρικό στοχασμό για την αναζήτηση της ελευθερίας από μια φθαρμένη σχέση, που κάποτε ήταν ωραία και τώρα αφήνει πίσω της τη γλυκόπικρη και επίμονη ανάμνησή της, κλειδωμένη σε έναν κύβο της μνήμης.

Η «Πεταλούδα»

Αυτή η χορευτική ιστορία υμνεί την αγάπη και τη φροντίδα προς τους ηλικιωμένους γονείς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, και διαχέει την τρυφερότητα που εγείρει ο επικείμενος θάνατό τους, τον πόνο της απώλειας και το μεγάλο κενό που αφήνει πίσω της. Η κεντρική φιγούρα αυτού του κομματιού είναι η μητέρα της χορεύτριας Μαρτίν Μπρεάρντ Βαλέρσκι, στην οποία οι χορογράφοι έχουν αφιερώσει τη συγκινητική αυτή χορογραφία τους, με σεβασμό και εκτίμηση. Η Βαλέρσκι απουσίασε για έναν χρόνο από την ομάδα, για να φροντίσει την άρρωστη και ετοιμοθάνατη μητέρα της και οι συνάδελφοί της χορεύουν για την αγάπη και την ερημιά που έρχεται μετά από κάθε οριστική απουσία. Οι χορογράφοι αφιέρωσαν το κομμάτι αυτό στους γονείς τους, Χοακίν Λεόν και Ντέιβιντ Λάιτφουτ.

Οι χορογράφοι

Ο Βρετανός Πολ Λάιτφουτ και η Ισπανίδα Σολ Λεόν συναντήθηκαν στο NDT, το 1987, και εκτέλεσαν πολλές χορογραφίες τού μέχρι πρόσφατα καλλιτεχνικού διευθυντή της ομάδας, Γίρζι Κίλιαν και του προκατόχου του, Χανς φαν Μάνεν. Ζευγάρι στη ζωή και τον χορό, είναι μόνιμοι χορογράφοι του συνόλου από το 2002, και έχουν ήδη δημιουργήσει περισσότερες από 35 χορογραφίες για όλες τις ομάδες του NDT. Ο Πολ Λάιτφουτ ανέλαβε τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή του ολλανδικού αυτού θεσμού την άνοιξη του 2011.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη - Αθήνα, τηλ.: 210 6465000, 210 7282333. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 5, Παρασκευή 6, Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Απριλίου, στις 20.00. Τιμές εισιτηρίου: 18, 33, 47, 65 (διακεκριμένη ζώνη) ευρώ, ειδικές τιμές: 9 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 12 ευρώ (65+, πολύτεκνοι).

Προτεινόμενα για εσάς