«Απόλυτα καταδικαστέες» χαρακτήρισε ο Λ. Παπαδήμος τις επιθετικές ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στο θέμα της εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Δ. Χριστόφια, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου προκαλούν ικανοποίηση στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισήμανε ότι η χώρα μας διέρχεται μια «κρίσιμη περίοδο και δίδει μεγάλη μάχη για την επίτευξη σταθερότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Εκτίμησε ακόμα πως η πλήρης και πιστή εφαρμογή του προγράμματος ανασυγκρότησης και η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας θα επηρεάσουν θετικά και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Παράλληλα, εξέφρασε ευχαριστίες προς την Κύπρο και τον κυπριακό λαό για την έμπρακτη συμπαράσταση και βοήθεια προς αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.
Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε ότι η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής των Αθηνών και ανέφερε ότι υπάρχουν ταυτόσημες θέσεις στο θέμα αυτό μεταξύ των δύο χωρών. Σημείωσε επίσης ότι «Σχέδια Β» στο Κυπριακό από την Τουρκία είναι αντιπαραγωγικά και καταδικαστέα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Λευκωσία τής δίνει τη δυνατότητα να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στα ευρωπαϊκά θέματα.
Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι η στασιμότητα στο Κυπριακό ήταν από τα κύρια ζητήματα συζήτησης στις συνομιλίες και πρόσθεσε πως αξιολογήθηκαν τα επόμενα βήματα λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και τις αυξανόμενες προκλήσεις και την αλαζονεία της Τουρκίας.
Υπογράμμισε επίσης ότι η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών αποτελεί σημαντικότατο πυλώνα στις προσπάθειες για λύση των Κυριακού και επανέλαβε πως ακόμα και κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας είναι έτοιμος να συνεχίσει το διάλογο, αρκεί να δεχθεί και η Τουρκία.
Νωρίτερα ο κ. Χριστόφιας είχε δηλώσει πως δεν είναι καθόλου αισιόδοξος, δεδομένου ότι υπάρχει πλήρες αδιέξοδο στις συνομιλίες και η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει φθάσει στα όριά της. Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ