H Mόσχα επικρίνει την καταδίκη του εμπόρου όπλων Βίκτορ Μπουτ

Παρασκευή, 06 Απριλίου 2012 11:32

A- A A+

«Αβάσιμη και μεροληπτική» χαρακτήρισε η Ρωσία την απόφαση του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης που καταδίκασε σε κάθειρξη 25 ετών τον Βίκτορ Μπουτ για εμπόριο όπλων και υποσχέθηκε να «καταβάλει κάθε αναγκαία προσπάθεια» για να επιτύχει την επιστροφή του.

«Η Ρωσία θεωρεί την απόφαση του δικαστηρίου που καταδίκασε τον Βίκτορ Μπουτ σε κάθειρξη 25 ετών αβάσιμη και μεροληπτική... Το αμερικανικό δικαστικό σύστημα, ακολουθώντας προφανή πολιτική εντολή, αγνόησε τα επιχειρήματα των συνηγόρων υπεράσπισης. Το υπουργείο (Εξωτερικών) θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να επιτύχει την επιστροφή του Βίκτορ Μπουτ στην πατρίδα του», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Μπουτ, γνωστός και ως «Έμπορος του Θανάτου» μετά από την κυκλοφορία βιβλίου με αυτόν τον τίτλο, συνελήφθη στην Μπανγκόκ το 2008 από Αμερικανούς πράκτορες που παρίσταναν Κολομβιανούς αντάρτες που ήθελαν να αγοράσουν όπλα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «εκστρατεία λασπολογίας» από τα αμερικανικά ΜΜΕ προκειμένου να επηρεαστούν οι ένορκοι και η έκβαση της δίκης. «Πολύ πριν ανακοινωθεί η ποινή του, ο Βίκτορ Μπουτ είχε ανακηρυχθεί από τις αμερικανικές αρχές “’έμπορος του θανάτου” και διεθνής τρομοκράτης», επισημαίνει το υπουργείο

Η σύζυγος και ο δικηγόρος του Ρώσου Βίκτορ Μπουτ δήλωσαν ότι η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί «νίκη» και ότι τίποτε δεν έχει ακόμη χαθεί, μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Πρόκειται για νίκη... Η ελάχιστη ποινή στην οποία καταδικάσθηκε ο Βίκτορ αποδεικνύει την αδυναμία των επιχειρημάτων της κατηγορούσας αρχής», δήλωσε η Αλλα Μπουτ στο τηλεοπτικό δίκτυο Pervy Kanal.

Αν και οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης, η πρόεδρος του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης Σίρα Σέιντλιν δήλωσε ότι η ποινή των 25 ετών είναι αρκετή, δεδομένων των ειδικών συνθηκών αυτής της υπόθεσης.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι προσπαθούσε να δραστηριοποιηθεί σε μία τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε η δικαστής αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ο Βίκτορ Μπουτ έχει κατά το παρελθόν πουλήσει όπλα «στα πιο στυγνά και βίαια καθεστώτα στον κόσμο».

Πηγή των ρωσικών αρχών ασφαλείας δήλωσε ότι είναι πιθανόν η Ρωσία να ζητήσει την έκδοση του Βίκτορ Μπουτ. «Θεωρητικά υπάρχει αυτή η δυνατότητα και μπορεί να εξετασθεί», δήλωσε στο πρακτορείο Interfax.

«Δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία για την έκδοση εγκληματιών, αλλά εάν ο Βίκτορ Μπουτ, τα μέλη της οικογενείας του ή η συνήγοροί του καταθέσουν σχετικό αίτημα, η Ρωσία θα μπορούσε να εκκινήσει αυτόν τον μηχανισμό», πρόσθεσε η πηγή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή