Είκοσι χρόνια από τον πόλεμο της Βοσνίας

Παρασκευή, 06 Απριλίου 2012 15:41

Περίπου 100.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν ο μισός πληθυσμός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις εστίες του.

A- A A+

Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται σήμερα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την έναρξη του τετραετούς πολέμου το 1992.

Περίπου 100.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν ο μισός πληθυσμός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις εστίες του.

Η κεντρική εκδήλωση θα είναι μια συναυλία στο Σεράγεβο, με ακροατές 11.541 κόκκινες άδειες καρέκλες, μία για κάθε πολίτη της πρωτεύουσας που σκοτώθηκε κατά την πολιορκία της από τις σερβικές δυνάμεις.

«Έχουμε υποχρέωση προς τους 11.541 συμπολίτες μας που σκοτώθηκαν, αλλά και προς την παγκόσμια ιστορία, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό να υπενθυμίζουμε το μεγαλύτερο έγκλημα που διαπράχθηκε εναντίον μιας πόλης, μετά το 1945» επισήμανε ο Βόσνιος σκηνοθέτη Χάρις Πάσοβιτς που οργάνωσε την εκδήλωση.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNCHR) με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την έναρξη του πολέμου στο Σαράγεβο, αναφέρει ότι η τετραετής πολιορκία της πόλης, ήταν ένα από τα πιο δραματικά γεγονότα της βίαιης διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

REUTERS

«Ηταν η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην Ευρώπη, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στην κεντρική λεωφόρο της πόλης τοποθετήθηκαν αφίσες που απεικονίζουν γεγονότα του τετραετούς πολέμου και νεαροί ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα συγκεντρώνονται στη γέφυρα Σουάντ και Όλγκα, την πρώην γέφυρα Vrbanja.

Η πολιορκία της πρωτεύουσας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης από σερβικές δυνάμεις της Σερβικής Δημοκρατίας και του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού άρχισε μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Βοσνίας από τη Γιουγκοσλαβία, στις 5 Απριλίου του 1992 και έληξε στις 29 Φεβρουαρίου του 1996.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 2003 έκρινε ένοχο τον πρώην διοικητή των δυνάμεων του στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Στάνισλαβ Γκάλιτς ένοχο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή