Ιράκ : Στη Βιέννη αντί στη Ν. Υόρκη οι συνομιλίες για τα όπλα

Τρίτη, 14 Μαΐου 2002 07:53
A- A A+

Στη Βιέννη, αντί για τη Νέα Υόρκη πρότεινε το Ιράκ στον ΟΗΕ να πραγματοποιηθεί ο τρίτος γύρος συνομιλιών για την επιστροφή των επιθεωρητών του οργανισμού στη Βαγδάτη, προκειμένου να αποφευχθούν οι κωλυσιεργίες των ΗΠΑ στην έκδοση βίζας, δήλωσαν χθες Ιρακινοί διπλωμάτες.

Οπως μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα Ηνωμένα Εθνη είναι πρόθυμα να μεταφερθεί η έδρα των διαπραγματεύσεων στην αυστριακή πρωτεύουσα, αρκεί το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών να συμβιβάζεται με το πρόγραμμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, δήλωσαν δυτικοί διπλωμάτες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν συμφωνηθεί οι ημερομηνίες.

Οι Ιρακινοί διπλωμάτες συχνά έχουν παραπονεθεί πως οι αμερικανικές αρχές έχουν παρακρατήσει τις αιτήσεις για έκδοση βίζας, εξαναγκάζοντας ορισμένους αντιπροσπώπους του να φθάσουν αργά στις διαπραγματεύσεις. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη δεξίωση της συνόδου για τα παιδιά την περασμένη εβδομάδα, τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων, ο δεύτερος μέσα στον χρόνο, πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαϊου στη Νέα Υόρκη. Μετά τις συνομιλίες ο Κόφι Αναν δήλωσε πως θα ήθελε να ξανασυναντηθεί με τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι, μέσα σε ένα μήνα «επειδή δεν επιθυμεί να διαιωνίζεται αυτό». Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε τότε πως οι συνομιλίες ήσαν «εξερετικά ενδελεχείς» και πως ήλπιζε πως όταν θα επέστρεφαν οι Ιρακινοί «θα μπορούσαν να πάρουν κάποιες αποφάσεις και να γυρίσουν σε εμάς με κάποια θετικά νέα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή