Μάλι: Συμφωνία με τους πραξικοματίες για παράδοση της εξουσίας

Αρση των κυρώσεων - Χορήγηση αμνηστίας στη χούντα
Σάββατο, 07 Απριλίου 2012 07:14
UPD:08:42
A- A A+

Αμνηστία θα δοθεί στους πραξικοματίες του Μάλι μετά από συφωνία που υπεγράφη χθες στη Μπαμάκο, ανάμεσα στους επικεφαλής τους χούντας και την Οικονομική Κοινότητα Κρατών Δυτικής Αφρικής.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που αποσκοπεί στη νομοθετικά κατοχυρωμένη μετάβαση της εξουσίας, περιλαμβάνεται η «νομοθετικά κατωχυρομένη παροχή αμνηστίας στα μέλη του CNRDRE (της χούντας) και των συγγενών τους».

Η μετάβαση της εξουσίας θα γίνει με επικεφαλής τον προσωρινό πρόεδρο, ενώ θα θεσπιστεί νόμος «για την αποζημίωση για τα θύματα του πολέμου στο Βορρά» και τα «θύματα του πολέμου και της εξέγερσης της 22ας Μαρτίου», δηλαδή του πραξικοπήματος εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Τουρέ.

Επιπλέον, στα προβλεπόμενα νομοθετικα μέτρα περιλαμβάνεται η παράταση της θητείας των βουλευτών μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Μετά τη συμφωνία, ο πρόεδρος της Οικονομικής Κοινότητας Κρατών Δυτικής Αφρικής, Αλασάν Ουατάρα έδωσε οδηγίες για άμεση άρση του πλήρους εμπάργκο που επέβαλε η κοινότητα στο Μαλί, όπως δήλωσε ο Ντζιμπρίλ Μπασολέ, εκπρόσωπος της ομάδας μεσολαβητών.

«Ο πρόεδρος Αλασάν Ντραμάν Ουατάρα μας ενημέρωσε πως πρέπει να ληθούν άμεσα μέτρα ώστε οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Μαλί να αρθούν», δήλωσε ο Μπασολέ στο δημόσιο κανάλι ORTM.

Στις 2 Απριλίου η Ecowas (15 χώρες ανάμεσά τους και το Μάλι) αποφάσισε την εφαρμογή πλήρους εμπάργκο στη χώρα αυτή των 15 εκατομμυρίων κατοίκων με στόχο την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, μετά το πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή