Μάλι: Ο ανατραπείς πρόεδρος παραιτήθηκε επισήμως

Κυριακή, 08 Απριλίου 2012 22:51
UPD:09/04/2012 09:07
REUTERS

A- A A+

Ο πρόεδρος του Μαλί Αμαντού Τουμάνι Τουρέ, ο οποίος ανατράπηκε με πραξικόπημα στις 22 Μαρτίου, παραιτήθηκε επισήμως, ανακοίνωσε σήμερα o μεσολαβητής της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) Τζιμπρίλ Μπασολέ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την αποχώρηση της στρατιωτικής χούντας που βρίσκεται στην εξουσία από την ανατροπή του. "Μόλις λάβαμε την επιστολή παραίτησης. Θα αποτανθούμε επομένως στις αρμόδιες αρχές", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο Τζιμπρίλ Μπασολέ, έπειτα από συνάντηση που είχε στην Μπαμακό με τον ανατραπέντα πρόεδρο.

Η στρατιωτική χούντα του Μάλι σύναψε την Παρασκευή μια "συμφωνία-πλαίσιο" με τον μεσολαβητή της ECOWAS Μπασολέ, με την οποία δεσμεύεται να παραδώσει την εξουσία σε πολίτες μετά την παραίτηση του Τουρέ. Παράλληλα ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε σήμερα ότι μια μορφή αυτονομίας για τον βορρά του Μαλί μπορεί να αποτελέσει το αντικείμενο διαπραγματεύσεων.

"Η κήρυξη της ανεξαρτησίας (του βορρά) από το Εθνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ (MNLA) δεν είναι αποδεκτή", σημείωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στο δίκτυο TV5. "Μια μορφή αυτονομίας είναι δυνατή, αλλά όχι με τη βία", πρόσθεσε ο Ρέιντερς. "Όμως κατ'αρχήν θα πρέπει να εγκαθιδρυθεί μια πραγματική εξουσία στη Μπαμακό και να επανέλθει η ηρεμία στη χώρα", σημείωσε. "Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για την ενότητα της χώρας", κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή