«Όχι» Γ. Ραγκούση στην τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

«Στη διάθεση του Πρωθυπουργού η παραίτησή μου»
Δευτέρα, 09 Απριλίου 2012 12:03
UPD:12:23

Την αντίθεσή του στην προωθούμενη τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή, επαναλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Γιάννης Ραγκούσης, σημειώνοντας ότι η παραίτησή του είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του Πρωθυπουργού.

A- A A+

Την αντίθεσή του στην προωθούμενη τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή, επαναλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Γιάννης Ραγκούσης, σημειώνοντας ότι η παραίτησή του είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του Πρωθυπουργού.

Σε σημερινή δήλωσή του ο κ. Ραγκούσης τονίζει ότι η επιχειρούμενη τροπολογία της τελευταίας στιγμής είναι ακατανόητα αποσπασματική και αδικαιολόγητη και υπογραμμίζει ότι δεν εγκρίθηκε από κανένα κυβερνητικό όργανο, ώστε να συνιστά δεσμευτική κυβερνητική πολιτική.

Υποστηρίζει επίσης ότι «η αποσπασματική ρύθμιση που επιχειρείται, εμφανίζεται μοιραία ως χαριστική, υπονομεύει όση εμπιστοσύνη των πολιτών έχει απομείνει για τα κόμματα, δίνοντας τη χαριστική βολή στον αναντικατάστατο αυτό πυλώνα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Εκτιμά, αντίθετα, ότι μια συνολική παρέμβαση που θα αποκαθιστά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος είναι όσο ποτέ αναγκαία και ακόμα και τώρα εφικτή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας επαναλαμβάνει ότι υπάρχει έτοιμο νομοσχέδιο ήδη εδώ και έναν χρόνο, που περιλαμβάνει 75 ριζικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων την ανεξαρτητοποίηση των επιτροπών ελέγχου, την κατάργηση των ανώνυμων πηγών χρηματοδότησης και την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των στοιχείων στο διαδίκτυο.

Σημειώνει μάλιστα ότι το παραπάνω πλαίσιο έχει ήδη θεσμοθετηθεί και εφαρμοστεί (Ν. 3870) στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, γεγονός που πολιτικά καθιστά ακόμα πιο προβληματική την πραγματοποίηση εθνικών εκλογών με ένα καθεστώς το οποίο πια δεν ισχύει ούτε στις εκλογές για περιφέρειες και δήμους.

Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, το νέο αυτό πλαίσιο μπορεί άμεσα να υιοθετηθεί και για τις εθνικές, μαζί με μέτρα δραστικού περιορισμού των δαπανών, όπως η απαγόρευση της κομματικά χρηματοδοτούμενης μετακίνησης των ετεροδημοτών ή η αντικατάσταση της πανάκριβης διακίνησης ατομικών φυλλαδίων που έχει επικρατήσει, με φυλλάδια που από κοινού θα εκδώσουν οι υποψήφιοι.

Αντιδράσεις για την τροπολογία

Στη διάρκεια της συζήτησης επί των άρθρων του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι «απέτυχαν στη διαχείριση των οικονομικών τους και τώρα ζητάνε να βάλουν και πάλι χέρι στα κρατικά ταμεία και να βάλει πάλι το χέρι στην τσέπη ο φορολογούμενος, για να πληρώσουν τα κόμματα κάποια κανάλια, ανώνυμα blogs και μαϊμού δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών».

Ο ΛΑΟΣ αναμένεται μάλιστα να ζητήσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Αριστεράς Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, κατήγγειλε ότι «την ώρα που κόβονται χρήματα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητούν χρηματοδότηση εκείνοι που χρωστάνε».

«Θα ζητήσουμε από το λαό να σας διώξει και τα κόμματα της μεταπολίτευσης να αντικατασταθούν από νέες δυνάμεις» δήλωσε ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, καταγγέλοντας την τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

«Με τα χρήματα που αποδεσμεύετε κύριε, μη εκλεγμένε υπουργέ των Εσωτερικών, κάποιες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να πάρουν δάνειο, κάποιες οικογένειες δεν θα μπορέσουν να κάνουν Πάσχα, κάποια παιδιά δεν θα πάρουν λαμπάδα και κάποιοι παππούδες δεν θα πάρουν αυγό στα εγγόνια τους», τόνισε, απευθύνθηκε στον κ. Γιαννίτση.

Κατήγγειλε, επίσης, ότι οι δόσεις που αποδεσμεύονται είναι με βάση τα ποσοστά που είχαν τα κόμματα στις προηγούμενες εκλογές, ποσοστά που τώρα έχουν συρρικνωθεί.

«Αν σήμερα ψηφιστεί η χρηματοδότηση των κομμάτων και οι βουλευτές δεχθούν τη λογική των επιστολών της υποταγής, τότε ο επικήδειος της μεταπολίτευσης θα γίνει με τη μεγάλη αντίσταση του ελληνικού λαού» είπε ο κ. Καμμένος και παρατήρησε ότι κανείς υποψήφιος από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν μπορεί να κάνει προεκλογική εκστρατεία σήμερα, «γιατί οι πολίτες ξύπνησαν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή