Αντισυνταγματική χαρακτήρισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, την τροπολογία για τη ρύθμιση των χρεών των κομμάτων και διεμήνυσε πως ακόμα και αν περάσει, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, υποβάλλοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.
Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα η κ. Μπακογιάννη, υποχρέωση να προσφύγουν κατά της απόφασης αυτής έχουν και οι διοικήσεις των τραπεζών που εμπλέκονται, καθώς διαφορετικά θα διαπράξουν απιστία σε βαθμό κακουργήματος.
«Η Δημοκρατική Συμμαχία καλεί τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο να δώσει τώρα εντολή να ανακληθεί και να μην προχωρήσει η ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή. Αν παρά ταύτα αυτή ψηφιστεί τυχόν από τους βουλευτές των δύο κομμάτων -υπάρχει ατομική ευθύνη των βουλευτών- θα επιδιώξουμε με κάθε νόμιμο τρόπο να ακυρώσουμε στην πράξη τις διοικητικές πράξεις που θα παραχθούν από αυτήν», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη και εξαπέλυσε επίθεση στους αρχηγούς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ:
«Οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς προωθούν μια ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στα κόμματά τους να ανοίξουν το συρτάρι του δημόσιου ταμείου και να πάρουν όσα χρήματα χρειάζονται για τις εκλογές», παρατήρησε και μάλιστα προσδιόρισε το σχετικό ποσό στα 30 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά, πρόσθεσε, συμβαίνουν ενώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αρνούνται να βρουν λύσεις για τις υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες που φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ και αρνούνται να αντιμετωπίσουν με ρεαλισμό τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα.
Σχολιάζοντας μάλιστα δήλωση του υπουργού Οικονομίας Φ.Σαχινίδη ότι δεν πρόκειται να γίνει "κούρεμα" των ιδιωτικών δανείων, τον κατηγόρησε ότι «αντίθετα δεν είχε αντίρρηση να "κουρέψει" τα κομματικά δάνεια».
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της ΔΗΣΥ σημείωσε εξάλλου ότι θα υπάρχουν και βίντεο στο youtube όπου θα φαίνεται ποιοι βουλευτές ψήφισαν να ρυθμιστούν τα χρέη των κομμάτων τους.
Τέλος, η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για το πολιτικό χρήμα και κάλεσε τα κόμματα πάρουν θέση. Συγκεκριμένα πρότεινε:
1. Τη μείωση κατά 50% των πολιτικών δαπανών (αποζημιώσεις βουλευτών, πολιτικών συντάξεων, κόστος λειτουργίας κοινοβουλίου, κρατική ραδιοτηλεόραση).
2. Τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200.
3. Τη μείωση της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων κατά 50%, με ταυτόχρονη απόρριψη κάθε χαριστικής ρύθμισης δανείων που έχουν ήδη πάρει και απαγόρευση του τραπεζικού δανεισμού τους μέσω της εκχώρησης μελλοντικών επιδοτήσεων.
4. Την πλήρη κατάργηση της έκτακτης εκλογικής χρηματοδότησης και των ειδικών χρηματοδοτήσεων για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς.
5. Την ονομαστικοποίηση και δημοσιοποίηση όλων χωρίς καμία εξαίρεση των εσόδων και εξόδων των κομμάτων.
6. Την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
7. Κάθε πολιτικό πρόσωπο να καταθέτει την πρώτη δήλωση περιουσιακών στοιχείων όταν ανέλαβε δημόσια αξιώματα και την τελευταία.
«Η χώρα βαδίζει σε εκλογές. Έχει να διαλέξει ανάμεσα σε επτά κόμματα που υμνούν τον λαϊκισμό, επενδύοντας στη λογική της καταστροφής και της σύγκρουσης με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και από την άλλη μεριά υπάρχουν δύο παλαιοκομματικές, άτολμες λογικές που εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Και μοναδική φωνή σοβαρότητας, μελετημένων προτάσεων, κύρους και σεβασμού στην Ευρώπη, είναι σήμερα μόνον η Δημοκρατική Συμμαχία», υποστήριξε η κ. Μπακογιάννη.
Ακολούθως αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα "Ελλάδα 2020", το οποίο παρουσίασε πριν από μερικές ημέρες από κοινού με τον επικεφαλής των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Δημοκρατιών Γκι Φερχόφσταντ, ζητώντας και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν προτάσεις με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Οι εκλογές έχουν συγκεκριμένο διακύβευμα, την ευρωπαϊκή παρουσία ή την ευρωπαϊκή απουσία της χώρας μας, τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας και μνημόνευσε την απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή να βάλει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια χωρίς να κάνει κανένα δημοψήφισμα. «Σοφά έπραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Σήμερα εμμέσως πλην σαφώς ερωτάται ο ελληνικός λαός», επεσήμανε και προειδοποίησε «να μην επενδύουν κάποιοι στο θυμικό του λαού, γιατί όποτε συνέβη αυτό στην ιστορία, η Ελλάδα οδηγήθηκε στην καταστροφή».
Τέλος, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ανοικτά πως δεν εμπιστεύεται πλεον καμία δημοσκόπηση, εκτιμώντας πως «είναι δύσκολο να καταγραφεί αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία». «Είχε φανεί», υπενθύμισε, «και στις περιφερειακές εκλογές, όπου τότε στην Κρήτη η Metron Analysis μας έδινε 5,2% και πήραμε 17,9%» και κάλεσε όποιον ψηφοφόρο θέλει την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη με ισχυρή φωνή και «χωρίς τα βαρίδια των δύο κομμάτων» να επιλέξει τη Δημοκρατική Συμμαχία.
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ