«Νόμιμη» η έκδοση ριζοσπάστη ιμάμη από τη Βρετανία στις ΗΠΑ

Τρίτη, 10 Απριλίου 2012 12:57
REUTERS

A- A A+

Η έκδοση από τη Βρετανία του ριζοσπάστη ιμάμη Αμπού Χάμζα στις ΗΠΑ, οι οποίες τον κατηγορούν για αντιαμερικανικές επιθέσεις, δεν παραβιάζει τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποφάνθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο του Στρασβούργου ζητάει πάντως στην απόφασή του να εμποδιστεί η έκδοση του ιμάμη και πέντε άλλων κρατουμένων για τρεις μήνες, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για έφεση.

O ριζοσπάστης ιμάμης Αμπού Χάμζα.

Ο Μουστάφα Καμάλ Μουστάφα ή Αμπού Χάμζα αλ-Μάσρι, και πέντε άλλοι άνδρες που κρατούνται στη Βρετανία, προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το επιχείρημα ότι ο πιθανός εγκλεισμός τους σε μια φυλακή «supermax» (φυλακή υψίστης ασφαλείας) στο Φλόρενς του Κολοράντο, καθώς και η ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους στην οποία μπορεί να καταδικαστούν, ισοδυναμεί με«εξευτελιστική ή απάνθρωπη μεταχείριση» (που απαγορεύεται από το άρθρο 3 της ευρωπαϊκής σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου).

«Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι, αν εκδοθούν, οι προσφεύγοντες θα κριθούν ένοχοι των κατηγοριών που τους βαρύνουν», επισήμανε το δικαστήριο, εκτιμώντας εξάλλου πως μια ποινή ισόβιας κάθειρξης δεν είναι «δυσανάλογη» σε σχέση με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Τέλος οι προσφεύγοντες «δεν απέδειξαν πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος (παραβίασης του άρθρου 3 της Σύμβασης) ως συνέπεια της καταδίκης τους».

Ο Αμπού Χάμζα κατηγορείται από την Ουάσινγκτον ότι πήρε μέρος σε απαγωγές δυτικών τουριστών στην Υεμένη, ότι σχεδίαζε τη δημιουργία στρατοπέδου εκπαίδευσης τρομοκρατών στις ΗΠΑ και ότι βοήθησε στη χρηματοδότηση ισλαμιστών που ήθελαν να μεταβούν στη Μέση Ανατολή για να εκπαιδευτούν σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Σε βάρος του έχουν απαγγελθεί ένδεκα κατηγορίες σχετικές με τρομοκρατία.

Ο Αμπού Χάμζα καταδικάσθηκε το Φεβρουάριο 2006 σε κάθειρξη επτά ετών για εξώθηση σε φόνο και φυλετικό μίσος.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε εμποδίσει τον Ιούλιο του 2010 τη διαδικασία της έκδοσης, γεγονός που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Βρετανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή