Συνελήφθη ο Ακης Τσοχατζόπουλος

Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012 11:01
UPD:19:14

A- A A+

Συνελήφθη στην οικία του επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση των περιουσιακών του στοιχείων.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. «Στον ανακριτή πάμε. Θα τα πούμε εκεί πέρα», δήλωσε ο πρώην υπουργός ενώ περνούσε το κατώφλι της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ). Λίγο μετά τις 17.00 ο πρώην υπουργός αποχώρησε από τη ΓΑΔΑ, ενώ αργότερα οδηγήθηκε στην εισαγγελία Πρωτοδικών, συνοδευόμενος από άνδρες της υποδιεύθυνσης οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος για τη σύλληψή του

Ο Α. Τσοχατζόπουλος για τη σύλληψή του

Για την ίδια υπόθεση εκδόθηκαν άλλα τέσσερα εντάλματα σύλληψης, σε βάρος προσώπων που μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν συλληφθεί δύο.

Για το θέμα των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από τις εισαγγελείς πρωτοδικών Ευγ. Κυβέλου και Ελ. Σίσκου. Η έρευνα ξεκίνησε το 2010, με αφορμή δημοσιεύματα για την υπόθεση της αγοράς του ακινήτου επί της Διονυσίου Αεροπαγίτου και αφορούσε στη νομιμότητα της αγοραπωλησίας και το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων με ερευνώμενα αδικήματα τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, καθώς και φορολογικές παραβάσεις.

Στο πλαίσιο της έρευνας ο πρώην υπουργός κλήθηκε ενώπιον των Εισαγγελέων με την ιδιότητα του υπόπτου τον Οκτώβριο του 2011. Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης ο φάκελος διαβιβάστηκε στον ειδικό ανακριτή κ. Μάλλη ο οποίος σε συνεννόηση με την Εισαγγελία εξέδωσε ένταλμα σε βάρος του κ. Τσοχατζόπουλου.

«Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της», σχολιάζουν πηγές της Ιπποκράτους. Προσθέτουν μάλιστα ότι η Δικαιοσύνη «θα ήταν προτιμότερο να το είχε κάνει με μεγαλύτερη ταχύτητα».

«Η υπόθεση αυτή πρέπει να φέρει περισυλλογή, αυτοκριτική, αλλά και μέτρα σε ένα καθεστώς που είναι γνωστό ότι ήταν αδιαφανές με σκοτεινή διακίνηση μαύρου χρήματος για πολλά χρόνια», ήταν το σχόλιο του Γιάννη Ραγκούση για σύλληψη του Ακη Τσοχατζόπουλου.

«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε μία απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης», ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, κληθείς να σχολιάσει τη σύλληψη του κ. Τσοχατζόπουλου, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης. Η δήλωση έγινε στο περιθώριο της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων και των ΕΛΤΑ, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Έστω και αργά, ο πρώην υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και για σειρά ετών υπουργός των κυβερνήσεών του κ. Α. Τσοχατζόπουλος παίρνει, το δρόμο που έδειξε η Δικαιοσύνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, υπενθυμίζοντας ότι είναι το τρίτο κορυφαίο στέλεχος του κινήματος, που κατηγορείται από τις δικαστικές αρχές, μετά τους κυρίους Μαντέλη και Τσουκάτο.

«Η αλήθεια για τη διαφθορά και την καταλήστευση του Δημοσίου αποκαλύπτεται. Και αποκαλύπτει με ποιο τρόπο διαχειρίζονταν επί χρόνια το δημόσιο χρήμα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε.

Την ανάγκη ο λαός να «είναι δύσπιστος σε ό,τι του πουν περί διαφάνειας και κάθαρσης σχετικά με τη σύλληψη του Ακη Τσοχατζόπουλου, όταν μάλιστα θέλουν να καπηλευτούν το υπαρκτό πρόβλημα για εκλογικό αποπροσανατολισμό», υπογραμμίζει το ΚΚΕ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2164121 .

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να παγιδευτούν από τις διακηρύξεις και τις κοκορομαχίες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και άλλων κομμάτων με αφορμή την υπόθεση Τσοχατζόπουλου ότι έχουν πρόθεση να βάλουν τέλος στα νοσηρά φαινόμενα και στα σκάνδαλα τιμωρώντας τους υπεύθυνους».

Παράλληλα, η Αλέκα Παπαρήγα εκτιμά ότι η σύλληψη του Ακη Τσοχατζόπουλου ήταν μεθοδευμένη με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου προκειμένου να αλλάξει η ατζέντα συζήτησης. «Καμία έκπληξη. Είχε προετοιμαστεί το έδαφος. Σε ανύποπτο χρόνο είχαμε πει ότι το σύστημα δε θα διστάσει να στείλει και στη φυλακή κάποια στελέχη τα οποία έχουν περάσει στην ιστορία. Δεν ξεπλένει σε τίποτα και τη διαφανή πολιτική του συστήματος και την αδιαφάνεια που υπάρχει από κάτω», τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ σε συνέντευξή της στο Ράδιο Εννέα.

«Τον Τσοχατζόπουλο τον έπιασαν, με το Βενιζέλο τι θα κάνουν;» διερωτήθηκε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Κύρτσος, υπενθυμίζοντας ότι ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αυτός που έβαλε την υπογραφή του για να πάρουμε και τα υπόλοιπα γερμανικά υποβρύχια, κόστους 1 δισ. ευρώ. «Έγινε με καθυστέρηση κάτι που έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού. Δεν είναι όμως μόνο ο Ακης. Τα δύο μεγάλα κόμματα μπαίνουν "ασπίδες" στα ανομήματα πολλών στελεχών τους», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΛΑΟΣ το απόγευμα.

Πολύ βολική χαρακτήρισε την ημερομηνία της συλληψης Τσοχατζοπουλου, ο προεδρος του κόμματος Γιωργος Καρατζαφέρης. Πρόκειται για σχεδιασμό δημιουργίας εντυπώσεων από τα κόμματα της συγκυβέρνησης που όλα αυτά τα χρόνια υπέθαλπταν τη διαφθορά, υποστήριξε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 και χαρακτηρισε συγκοινωνούντα δοχεία τη πολιτική, τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία.

«Η έμπρακτη καταπολέμηση της ατιμωρησίας των ισχυρών σε μια περίοδο σκληρής μνημονιακής μονόπλευρης λιτότητας απαιτεί έμπρακτα αποτελέσματα και όχι απλώς κινήσεις εντυπωσιασμού για λόγους επικοινωνιακής σκοπιμότητας», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και συνέδεσε τη σύλληψη του πρώην υπουργού με την αναγκαιότητα λήψης κυβερνητικών πρωτοβουλιών όσον αφορά το σκάνδαλο των υποβρυχίων.

Ειδικότερα, τόνισε ότι «η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν οφείλουν έστω και τώρα να παγώσουν την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων εξοικονομώντας ταυτόχρονα για το δημόσιο ποσό ύψους τουλάχιστον 1δισ. ευρώ».

Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ακόμη ότι «οι αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης που συνδέουν την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων με μίζες ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε Έλληνες αξιωματούχους αλλά και η εν εξελίξει έρευνα της ελληνικής Δικαιοσύνης για το ίδιο σκάνδαλο, επιβάλλουν το "πάγωμα" και την επανεξέταση από μηδενική βάση της σχετικής σύμβασης μέχρις ότου εκκαθαριστεί πλήρως δικαστικά η υπόθεση».

«Επιτέλους, μετά από όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η δικαιοσύνη λειτούργησε», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Η Ντ. Μπακογιάννη για τη σύλληψη του Α. Τσοχατζόπουλου

Η Ντ. Μπακογιάννη για τη σύλληψη του Α. Τσοχατζόπουλου

Εσπευσε πάντως να σημειώσει ότι «όταν αυτό γίνεται την ημέρα προκήρυξης των εκλογών, υπάρχει ο φόβος να εκληφθεί από τους πολίτες ως ένας φερετζές του πολιτικού συστήματος, το οποίο καταρρέει και το οποίο λίγες μέρες πριν αθώωσε τη Siemens».

Από την πλευρά της η συνεκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου σημείωσε ότι «η σύλληψη του Ακη Τσοχατζόπουλου την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών ανοίγει τη διερεύνηση της διαφθοράς του πολιτικού συστήματος». «Δε δίνει», πρόσθεσε, «αναδρομική ασυλία σε κανέναν απ' όσους κυβέρνησαν τη χώρα πλοηγώντας υποβρύχια που γέρνουν σε λογαριασμούς στην Ελβετία. Η απάντηση στην αδιαφάνεια θα δοθεί από τους πολίτες».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή