Προφυλακιστέος ένας εκ των συγκατηγορουμένων του Α. Τσοχατζόπουλου

Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012 20:55
UPD:13/04/2012 07:59
A- A A+

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την πολύωρη απολογία του ενώπιον του Ειδικού Ανακριτή, ο Αστέριος Οικονομίδης κατηγορούμενος στην υπόθεση του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σε βάρος του κ. Οικονομίδη, που είναι βασικός μέτοχος κατασκευαστικής εταιρείας που ανακαίνισε το ακίνητο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και πούλησε ακίνητο στο Κολωνάκι στην Αρετή Τσοχατζοπούλου, είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και ο ίδιος παραδόθηκε το πρωί και ζήτησε να απολογηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη έλαβαν από τον ειδικό ανακριτή κ. Μαλλή οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, που συνελήφθησαν τη Μεγάλη Τετάρτη.

Πρόκειται για τους Γιώργο Σαχπατζίδη (επιχειρηματία), Νίκο Ζήγρα (ξάδελφο του πρώην υπουργού, δικαιούχο offshore εταιρείας) και Ευφροσύνη Λαμπροπούλου (λογίστρια, εκπρόσωπο στην Ελλάδα offshore εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση).

To εισαγγελικό πόρισμα

Στο μεταξύ, για δίκτυο προσώπων και εξωχώριων εταιρειών, που για περισσότερα από δέκα χρόνια παρέχει βοήθεια στον πρώην υπουργό, μέσω δεκάδων τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εικονικών ή μη αγοραπωλησιών ακινήτων, ώστε να «σβήνει» τα ίχνη παράνομων πληρωμών, κάνει λόγο το πόρισμα της Εισαγγελίας για την υπόθεση.

Στις 206 σελίδες του πορίσματος που συνέταξαν οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών Ευγ. Κυβέλου και Ελ. Σίσκου, οι οποίοι ερεύνησαν τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην υπουργού, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι κατηγορούμενοι «συνέστησαν και συμμετείχαν σε οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων προερχόμενων από το έγκλημα της κατ' εξακολούθησης παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου».

«Μέσω του πολύπλοκου δικτύου εταίρων, παρένθετων προσώπων, τραπεζικών λογαριασμών, επαγγελματικών επαφών σε διάφορες χώρες που με μεθοδικότητα «έστησαν» τα ανωτέρω πρόσωπα, διακινήθηκαν, απεκρύβησαν και τοποθετήθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά ενώ δεν προκύπτει η κατάληξη μεγάλων χρηματικών ποσών τα οποία προφανώς έχουν στη διάθεσή τους σε τόπο και με μορφή που δεν είναι γνωστά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα.

Σύμφωνα με τους Εισαγγελείς, τα ποσά που οι ίδιοι θεωρούν βέβαιο ότι ο πρώην υπουργός απέκρυψε, αφορούν παράνομες αμοιβές του από προμήθειες εξοπλιστικών συστημάτων που διαχειρίστηκε ως υπουργός Αμυνας.

Πυρά ΝΔ

Την ίδια ώρα, νέες βολές κατά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και προσωπική επίθεση στον πρόεδρο του κόμματος, Ευ. Βενιζέλο, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, με αφορμή την υπόθεση.

«Ο κ. Βενιζέλος προκαλεί τους πολίτες. Από συνήγορος υπεράσπισης του Ακη Τσοχατζόπουλου, το 2004, παριστάνει σήμερα τον κατήγορο, κρυπτόμενος πίσω από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», σχολίασε ο κ. Μιχελάκης

Υπενθύμισε ακόμη ότι ο κ. Βενιζέλος, «ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, που -με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας- διερευνούσε το σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, χαρακτήριζε την υπόθεση ως «προεκλογική σκανδαλολογία».

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος αποφαινόταν τότε σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη «ότι δεν προκύπτει κανένα στοιχείο πιθανής τέλεσης ποινικού αδικήματος από τους πρώην υπουργούς Εθνικής Αμυνας κ.κ. Απόστολο – Αθανάσιο Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου και τα στελέχη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, που επί μήνες προσεβλήθηκαν και διασύρθηκαν αδίκως».

«Τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιες εταιρίες και ο ίδιος πρωταγωνιστής. Αυτό είναι …το ΠΑΣΟΚ του Ακη Τσοχατζόπουλου, του Τσουκάτου, του Μαντέλη και του Παπακωνσταντίνου. Το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, του Παπανδρέου, του Βενιζέλου. Το ΠΑΣΟΚ που δεν αλλάζει», κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή