Ολλανδία : Σήμερα οι βουλευτικές εκλογές

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2002 08:36

A- A A+

Υπό τη σκιά της δολοφονίας του ακροδεξιού ηγέτη Πιμ Φορτάϊν, ψηφίζουν σήμερα 12 εκατ. Ολλανδοί στις βουλευτικές εκλογές της χώρας. Το κόμμα του δολοφονημένου ηγέτη με την ονομασία «Λίστα Πιμ Φορτάϊν» φέρεται με βάση τις δύο τελευταίες σφυγμομετρήσης να συγκεντρώνει 24 με 28 έδρες σε σύνολο 150 εδρών στην Κάτω Βουλή της χώρας και να αποτελεί το δέυτερο ή το τέταρτο σε δύναμη κόμμα μέσα στο σώμα, στο οποίο αναμένεται να αναδειχθούν ξανά ως ισχυρή δύναμη οι χριστιανοδημοκράτες του CDA, έπειτα από οκτώ χρόνια στην αντιπολίτευση.

Από το 1994 η Ολλανδία κυβερνάται από την κεντροαριστερή συμμαχία ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα (PvdA), στο Φιλελεύθερο Κόμμα (VVD) και στο μικρό μεταρρυθμιστικό κόμμα D66.

Η εντυπωσιακή άνοδος του κόμματος του Φορτάϊν, που δημιουργήθηκε μόλις τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, έχει προκαλέσει αναταραχή στον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων. Ο Φορτάϊν είχε προσανατολίσει τη ρητορία του κόμματός του στον περιορισμό της μετανάστευσης, συνοψίζοντας τις ιδέες του στο σύνθημα : «Η Ολλανδία είναι πλήρης». Δεδομένου του εκλογικού συστήματος, απόλυτα αναλογικό σύστημα που ευνοεί τα μικρά κόμματα και την πολυδιάσπαση του εκλογικού σώματος, η Ολλανδία παραδοσιακά κυβερνάται από συμμαχίες κομμάτων, υπό την πρωτοβουλία ενός ισχυρού κόμματος το οποίο υποδεικνύει η βασίλισσα. Η διαδικασία και οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι δυνατόν να διαρκέσει πολλούς μήνες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή