Απόψε στη Συρία οι πρώτοι παρατηρητές του ΟΗΕ

Κυριακή, 15 Απριλίου 2012 16:12
UPD:18:39
A- A A+

Μια πρώτη ομάδα παρατηρητών του ΟΗΕ αναμένεται να φτάσει στη Συρία σήμερα το βράδυ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν.

Παράλληλα, «το συντομότερο δυνατό» θα φτάσουν στη χώρα ακόμη 25 με 30 παρατηρητές της προκαταρκτικής ομάδας, βάσει της απόφασης που υιοθετήθηκε χθες Σάββατο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από αύριο Δευτέρα η πρώτη ομάδα, που αποτελείται από έξι μέλη, θα «αναπτυχθεί στις περιοχές όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις», αφού συμβουλευθεί τις συριακές αρχές, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Εν τω μεταξύ, η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καλωσορίζει την ομάδα παρατηρητών του ΟΗΕ, όπως δήλωσε η Μπουτάινα Σάαμπαν, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στο BBC Arabic.

Πάντως η εκπρόσωπος ανέφερε πως η χώρα δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των διεθνών παρατηρητών, εκτός εάν εμπλέκεται σε όλα τους τα βήματα.

Η Σααμπάν είπε ακόμη πως η Συρία διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί τους παρατηρητές, ο αριθμός των οποίων θα φθάσει τελικά τους 250. Οπως είπε, έχει το δικαίωμα... να συμφωνήσει ή να μην συμφωνήσει με την εθνικότητά τους.

«Η διάρκεια της εργασίας των παρατηρητών και οι προτεραιότητες των κινήσεών τους θα είναι σε συντονισμό με τη συριακή κυβέρνηση επειδή η Συρία δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη για την ασφάλειά τους εκτός εάν συντονίζει και συμμετέχει σε όλα τα βήματα στο έδαφος», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή αξιωματούχος του στρατού προειδοποίησε στο πρακτορείο SANA ότι τα στρατεύματα της Συρίας θα απαντήσουν στην «υστερική» αύξηση που σημειώνεται στις «επιθέσεις από τρομοκρατικές ομάδες».

«Παράλληλα με την ψήφιση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (η οποία προβλέπει) την αποστολή διεθνών παρατηρητών, ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες έχουν εντατικοποιήσει με υστερικό τρόπο τις επιθέσεις τους εναντίον στρατιωτών, των δυνάμεων ασφαλείας και πολιτών», κατήγγειλε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή