ΗΠΑ: Το δίκτυο Χακάνι πίσω από τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν

Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012 20:26
UPD:20:48
A- A A+

Οι επιθέσεις αυτοκτονίας που σημειώθηκαν στην Καμπούλ και σε περιοχές του ανατολικού Αφγανιστάν πραγματοποιήθηκαν από μαχητές του τρομοκρατικού δικτύου Χακάνι, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

"Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το δίκτυο Χακάνι εμπλέκεται σε αυτή τη σειρά επιθέσεων", δήλωσε ο Λιτλ στους δημοσιογράφους, ο οποίος χαρακτήρισε τις επιθέσεις "καλά συντονισμένες".

Το δίκτυο Χακάνι, με τα ορμητήρια του στο ανατολικό Αφγανιστάν, είναι μια από τις οργανώσεις της εξέγερσης στο Αφγανιστάν με τη μεγαλύτερη δράση. Οι ΗΠΑ προσάπτουν στις ισχυρές μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν ότι αφήνουν τα μέλη του δικτύου να έχουν ορμητήρια στις περιοχές όπου ζουν οι φυλές στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας απ' όπου εξαπολύουν τις επιθέσεις τους εναντίον των διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Οι αφγανικές δυνάμεις έκαναν "πολύ αποτελεσματική δουλειά" για να αποκρούσουν τις επιθέσεις, πρόσθεσε ο Λιτλ.

Οι επιθέσεις αυτές "δείχνουν την ανησυχία του τρομοκρατικού δικτύου και των άλλων οργανώσεων της εξέγερσης απέναντι στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στο Αφγανιστάν", καθώς είχαν ως στόχους διάφορους θεσμούς, μεταξύ τους το αφγανικό κοινοβούλιο.

Αντίθετα με τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι που μίλησε για αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών ώστε να είχαν προβλέψει τις επιθέσεις, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου έκρινε ότι δεν υπήρξε αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών και ότι ο συνασπισμός ανέμενε τέτοιου είδους επιθέσεις μόλις ξανάρχιζε η περίοδος των μαχών.

Ο Λιτλ απέρριψε επίσης κάθε σύγκριση με την επίθεση του Τετ στο Βιετνάμ το 1968, λέγοντας ότι στο Αφγανιστάν δεν μαίνεται μια επίθεση μεγάλης κλίμακας αλλά "πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις".

"Δεν υποτιμώ τη σοβαρότητά τους αλλά δεν υπάρχει καμιά ομοιότητα με την επίθεση του Τετ".

Τουλάχιστον έξι συντονισμένες επιθέσεις είχαν στόχο το κοινοβούλιο, έναν αντιπρόεδρο, τη διεθνή δύναμη του ΝΑΤΟ και δυτικές πρεσβείες στην πρωτεύουσα και σύμβολα του αφγανικού κράτους σε τρεις ακόμη πόλεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή