Χ. Κλίντον: Θα συνεχιστούν οι πιέσεις στο Ιράν

Τρίτη, 17 Απριλίου 2012 06:06
UPD:06:07

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να επιβάλουν κυρώσεις και να ασκούν πιέσεις στο Ιράν ενώ η Τεχεράνη εξετάζει τη στάση της εν όψει του επόμενου γύρου των συνομιλιών για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δήλωσε η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον από την πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

A- A A+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να επιβάλουν κυρώσεις και να ασκούν πιέσεις στο Ιράν ενώ η Τεχεράνη εξετάζει τη στάση της εν όψει του επόμενου γύρου των συνομιλιών για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον από την πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

Στο μεταξύ μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ πιέζουν να επιβληθούν κι άλλες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, με το επιχείρημα ότι οι συνομιλίες που ξανάρχισαν το Σαββατοκύριακο δεν σταματούν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να εκλάβουν εσφαλμένα το θετικό διπλωματικό διάλογο ως συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε εκπρόσωπος του ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Μαρκ Κερκ.

Ο Κερκ και πολλά άλλα μέλη του Κογκρέσου πιέζουν το Λευκό Οίκο να σκληρύνει περαιτέρω τη στάση του έναντι του Ιράν και να αποφασιστούν επιπρόσθετες κυρώσεις ώστε να τρωθούν οι ιρανικές εμπορικές συναλλαγές με άλλες χώρες.

«Έχουμε 5 εβδομάδες για να πείσουμε τους Ιρανούς ότι οι κυρώσεις που εγκρίναμε τον Δεκέμβριο ήταν μόνο ένα πρώτο βήμα», δήλωσε ο δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντες.

Το Ιράν και η ομάδα 5+1, που αποτελείται από τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ -ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία- συν τη Γερμανία, συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες στη Βαγδάτη την 23η Μαΐου.

Αρκετοί ρεπουμπλικάνοι και δημοκρατικοί γερουσιαστές τάσσονται υπέρ ενός νομοσχεδίου που θα καλεί την κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της κυριότερης ναυτιλιακής εταιρΕίας του Ιράν και θα αποβάλλει όλες τις ιρανικές τράπεζες από ένα παγκόσμιο ηλεκτρονικό σύστημα εκκαθάρισης πληρωμών που είναι απαραίτητο για τΗ μεταφορά κεφαλαίων.

Ωστόσο το νομοσχέδιο αυτό έχει κολλήσει, καθώς ο πρόεδρος της πλειοψηφούσας ομάδας των δημοκρατικών στη Γερουσία αρνήθηκε να εξετάσει την προσθήκη επιπρόσθετων κυρώσεων στο κείμενο. Είναι ασαφές το εάν ο Ριντ θα επιτρέψει να γίνει ψηφοφορία πριν από τις συνομιλίες της Βαγδάτης. Ο Μενέντες, από την πλευρά του, χαρακτήρισε κρίσιμο το Κογκρέσο να εγκρίνει το νομοσχέδιο το ταχύτερο ώστε να σταλεί το μήνυμα στην ιρανική ηγεσία ότι «δεν θα τους επιτρέψουμε να χρησιμοποιήσουν τις συνομιλίες της Βαγδάτης για να κωλυσιεργήσουν κερδίζοντας χρόνο ώστε να σημειώσουν πρόοδο στο μυστικό πυρηνικό τους πρόγραμμα».

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή