Λιγότερος ο ραδιοτηλεοπτικός χρόνος για ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012 11:29
UPD:18:29

Σε περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει η εκλογική χρηματοδότηση των κομμάτων, ενώ για τα όρια των προεκλογικών δαπανών και τον αριθμό των εμφανίσεων υποψηφίων σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς θα ισχύσουν όσα προβλέπονταν στις προηγούμενες εκλογές, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης και ο υπουργός Επικρατείας Π. Καψής.

A- A A+

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την προβολή κομμάτων και υποψηφίων στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ εθνικής και τοπικής εμβέλειας προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και ο υπουργός Επικρατείας Παντελής Καψής.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα έχουν λιγότερο ραδιοτηλεοπτικό χρόνο σε σχέση με τις εκλογές του 2009, προκειμένου να διατεθεί επαρκής χρόνος και στα μικρότερα κόμματα, τα οποία έχουν αυξηθεί σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Έτσι, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα λάβουν το 66,66% του συνολικά δωρεάν ραδιοτηλεοπτικού χρόνου (από 33,33% σε κάθε κόμμα), σε αντίθεση με το 75% του χρόνου που τους είχε διατεθεί το 2009. Από τον υπόλοιπο χρόνο το 8,4% θα πάει στο ΚΚΕ, το 6,27% στο ΛΑΟΣ, το 5,12% στο ΣΥΡΙΖΑ, το 2,82% στους Οικολόγους-Πράσινους, από 3,35% στη Δημοκρατική Αριστερά και στους Ανεξάρτητους Έλληνες, 2,68% στην Κοινωνική Συμφωνία και 1,34% στη Δημοκρατική Συμμαχία.

Ο διατιθέμενος χρόνος αντιστοιχεί σε 6.250.000 ευρώ και ειδικότερα τα 6.000.000 ευρώ είναι για χρόνο σε τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας και 250.000 ευρώ σε παρόχους συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών.

Επίσης, σύμφωνα με την ΚΥΑ, σε ό,τι αφορά τα όρια των προεκλογικών δαπανών και τον αριθμό των εμφανίσεων υποψηφίων σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς θα ισχύσουν όσα προβλέπονταν και στις προηγούμενες εκλογές. Δηλαδή, το όριο δαπανών για τους υποψηφίους διαφοροποιείται ανά εκλογική περιφέρεια και κυμαίνεται από 18.000 ευρώ στις μονοεδρικές περιφέρειες, έως και 135.000 ευρώ στη Β' Αθήνας, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας.

Τέλος, προβλέπεται η υποχρέωση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών να μεταδώσουν τρία τουλάχιστον ντιμπέιτ και μία ωριαία συνέντευξη Τύπου των κομμάτων.

Η ατζέντα των κομμάτων

Επίσημη πρώτη απόψε για το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμα των προεκλογικών συγκεντρώσεων. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μιλήσει στις 19.30 στο κλειστό γήπεδο του Μίλωνα στη Νέα Σμύρνη.

Αύριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μεταβεί στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου το βράδυ θα μιλήσει στο κλειστό γήπεδο της πόλης και θα έχει συνάντηση με τοπικούς φορείς της αυτοδιοίκησης.

Το Σάββατο θα μεταβεί στη Λαμία, όπου θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, ενώ, νωρίτερα, θα επισκεφθεί τον δήμο Λοκρίδος. Ο κ. Βενιζέλος την Κυριακή θα περιοδεύσει σε Κοζάνη και Γιάννενα.

Εν τω μεταξύ, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ από τον Αντώνη Σαμαρά, λόγω της απεργίας των τεχνικών στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και τελικά θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 11.30.

Ομιλίες σε περιοχές της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει το πρόγραμμα της γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα τις επόμενες ημέρες.

Απόψε στις 20.00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Νίκαια, στην πλατεία Δ. Κουμπάκη (Σπάθα). Αύριο στις 13.30 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη με θέμα τις θέσεις του κόμματος για την Υγεία και την Πρόνοια. Στις 19.30 θα μιλήσει στη Ν. Ιωνία, στον πεζόδρομο Ελευθερίου Βενιζέλου & Παλαιών Πατρών Γερμανού. Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιλαμβάνει ομιλία σε συγκέντρωση στο Ίλιον, στην κεντρική πλατεία, στις 19:00. Την Κυριακή η κ. Παπαρήγα θα μιλήσει στις 11 το πρωί σε συγκέντρωση αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, στο ξενοδοχείο IMPERIAL.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 23 Απριλίου στις 13:00 στο Ζάππειο Μέγαρο. Σε Πέλλα, Σέρρες και Κοζάνη θα περιοδεύσει το Σαββατοκύριακο ο εκπρόσωπος Τύπου και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος Γιώργος Κύρτσος.

Περιοδεία στην Κρήτη την Παρασκευή και το Σάββατο και στη Ρόδο στις την Κυριακή θα πραγματοποιήσει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Απόψε στις 20.30 θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.

Την Παρασκευή θα παραχωρήσει στις 11.30 στα Χανιά συνέντευξη Τύπου για την Οικονομία, Νεάρχου 36 και θα μιλήσεις στις 8.30 το βράδυ στο Παλιό Τελωνείο στο λιμάνι.

Το Σάββατο στις 12.00 θα παρουσιάζει το ψηφοδέλτιο του Ρεθύμνου στο «Σπίτι του Πολιτισμού» της πόλης. Στις 20.00 θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Πλατεία των Λιονταριών στο Ηράκλειο. Στις 11 θα πραγματοποιηθεί πολιτική συγκέντρωση στο θέατρο REX στον Αγιο Νικόλαο. Την Κυριακή στις 20.30 θα μιλήσει στο δημοτικό θέατρο Ρόδου.

Αύριο, στις 10 π.μ. θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη τύπου το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δημοκρατικής Αριστεράς και θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ψηφοδέλτια του κόμματος σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

Επίσκεψη στα Ιωάννινα και την Κοζάνη θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή και το Σάββατο αντίστοιχα ο επικεφαλής της ΚΟ της Κοινωνικής Συμφωνίας Χάρης Καστανίδης.

Αδειες για την ψήφο των δημοσίων υπαλλήλων

Εξάλλου, με σχετική εγκύκλιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα ρυθμίζονται οι ειδικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι θα μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

1. Για τους υπαλλήλους για τους οποίους δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:

α. Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100- 200 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μιας εργάσιμης ημέρας.

β. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 201- 400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια δύο εργασίμων ημερών.

γ. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια τριών εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

δ. Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

2. Για τους υπαλλήλους για τους οποίους εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:

α. Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200- 400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μιας εργάσιμης ημέρας.

β. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια δύο εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ. Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Με την ίδια εγκύκλιο, αναστέλλονται οι προσλήψεις προσωπικού στο δημόσιο καθώς επίσης και οι υπηρεσιακές μεταβολές, μέχρι την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Εξαιρούνται οι πράξεις πειθαρχικής διαδικασίας, διαθεσιμότητας και αργίας, καθώς και οι πράξεις οι οποίες εκδίδονται σε συμμόρφωση προς δικαστική απόφαση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή