Οι χριστιανοδημοκράτες οι νικητές των εκλογών στην Ολλανδία

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2002 07:28
UPD:07:57
A- A A+

Δεξιά στροφή και στην Ολλανδία. Οι χριστιανοδημοκράτες του Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, είναι οι νικητές των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, καθώς με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων καταλαμβάνουν 43 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί με 26 έδρες το ακροδεξιό κόμμα του Πιν Φόρτουϊν, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από λίγες ημέρες. Αντίθετα, σημαντική ήττα υπέστη ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς, που κυβερνά τη χώρα από το 1994.

Ο χριστιανοδημοκράτης Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα υπέστη τη μεγαλύτερη ήττα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και καταλαμβάνει μόλις 23 έδρες. Απώλειες καταγράφουν και οι φιλελεύθεροι που εκλέγουν 23 βουλευτές, ενώ οι σοσιαλφιλελεύθεροι περιορίζονται στις επτά έδρες. Το μικρό σοσιαλιστικό κόμμα που συμμετείχε στην κεντροαριστερή κυβέρνηση, είναι το μόνο που διασώζεται και αυξάνει τις έδρες του σε εννέα. Ενδεκα βουλευτές εκλέγουν οι πράσινοι.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ολλανδία θεωρείται προσωπική ήττα του πρωθυπουργού Βιμ Κοκ, ο οποίος κυβέρνησε σε μια περίοδο άνθησης της ολλανδικής οικονομίας. Την παραίτησή του υπέβαλε ο επικεφαλής του εργατικού κόμματος, ο οποίος θεωρείτο διάδοχος του Κοκ, καθώς ο τελευταίος είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του αμέσως μετά τις εκλογές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή