Προσπάθειες να αναγνωρίσουν τις σορούς των 127 θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος που σημειώθηκε την Παρασκευή κοντά στο Ισλαμαμπάντ καταβάλλουν Πακιστανοί γιατροί και σωστικά συνεργεία.
Το Boeing 727 της εταιρείας Bhoja Airlines που πραγματοποιούσε την πτήση από το Καράτσι στο Ισλαμαμπάντ συνετρίβη περίπου 15 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο λίγο πριν προσγειωθεί, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του πακιστανικού Ινστιτούτου Ιατρικών Σπουδών, Μέχμοντ Τζαμάλ, δήλωσε ότι έχουν λάβει ανθρώπινα μέλη από τον τόπο του δυστυχήματος σε 140 σάκους νεκρών.
«Καμία σορός δεν βρέθηκε ολόκληρη, αλλά έχουμε ολοκληρώσει τις νεκροψίες σε 120 σάκους και 70 σοροί έχουν ταυτοποιηθεί, από τους οποίους οι 54 έχουν δοθεί στις οικογένειές τους», πρόσθεσε ο Τζαμάλ.
Τα σωστικά συνεργεία εργάζονταν όλη τη νύχτα για να συλλέξουν τις σορούς.
«Η εργασία των σωστικών συνεργείων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και τα περισσότερα μέλη έχουν συλλεχθεί από τον τόπο του δυστυχήματος», δήλωσε ο Μουμπάρικ Σας, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν βρεθεί τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.
Η αεροπορική εταιρεία Air Bhoja, στην οποία ανήκε το αεροσκάφος, υποστηρίζει ότι το δυστύχημα προκλήθηκε εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.
«Δεν υπήρξε κανένα τεχνικό πρόβλημα, αυτό συνέβη λόγω της κακοκαιρίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της Air Bhoja, ο Μασάμ Ζαφάρ.
«Το αεροπλάνο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Καράτσι, αφού έλαβε την άδεια από την πακιστανική Πολιτική Αεροπορία (CAA), η οποία επίσης του είχε δώσει το πράσινο φως για να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ», πρόσθεσε.
Το Boeing 737-200 της Bhoja Airlines ήταν 28 ετών και είχε αγοραστεί από την Bhoja από μια εταιρεία της Νότιας Αφρικής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπάλληλος της CAA, υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Το αεροσκάφος ήταν παλιό και από δεύτερο χέρι, αλλά αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. Η κρατική αεροπορική εταιρεία του Πακιστάν PIA χρησιμοποιεί επίσης παλαιά αεροσκάφη. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν σπανίως πολύ καινούργια αεροσκάφη», σημείωσε ο Ζαφάρ.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο