Ομάδα παρατηρητών του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός βρίσκεται στη βομβαρδισμένη πόλη Χομς και συναντήθηκε με τον κυβερνήτη της, όπως ανακοίνωσαν το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.
«Μια ομάδα παρατηρητών εστάλη στη Χομς και συναντήθηκε με τον κυβερνήτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Χάλεντ αλ-Μάσρι, και πρόσθεσε: «Επισκέπτονται τώρα περιοχές της πόλης».
Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA επιβεβαίωσε τη δήλωση.
Νέοι βομβαρδισμοί
Την ίδια ώρα, ακτιβιστές υποστήριξαν ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν αρκετές περιοχές των εξεγερμένων, ενώ το πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι απελευθερώθηκαν 30 κρατούμενοι που εμπλέκονταν στο κίνημα αμφισβήτησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.
Δεκάδες βλήματα όλμου έπεσαν στις περιοχές αλ Κουσάιρ και αλ Χαλιντίγιε χωρίς να υπάρξουν θύματα, παρά μόνο ζημιές σε τουλάχιστον τρία σπίτια, ανέφερε ο ακτιβιστής Όμαρ Χόμσι.
Ακτιβιστές από τη Δαμασκό δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι στη συνοικία αλ Γάμπουν σημειώθηκαν σφοδρά πυρά, ενώ τα ξημερώματα οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε συλλήψεις.
Στην επαρχία Ιντλίμπ βλήματα έπεσαν σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Εξάλλου, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι κυβερνητικές δυνάμεις προχώρησαν σήμερα σε έρευνες και συλλήψεις στην επαρχία Ντεράα, όπου ακούστηκαν και πυρά.
Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο SANA, οι συριακές αρχές απελευθέρωσαν 30 κρατούμενους «που εμπλέκονταν» στο κίνημα αμφισβήτησης του Ασαντ. Το πρακτορείο επισήμανε ότι 4.000 κρατούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι από το Νοέμβριο του 2011.
Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία της για την τύχη του καρδιολόγου Μαχμούντ αλ Ριφάι, ο οποίος συνελήφθη στις 16 Φεβρουαρίου επειδή περιέθαλψε διαδηλωτές που είχαν τραυματιστεί, καθώς και του Μοχάμεντ αλ Αμαρ, ακτιβιστή, ο οποίος κρατείται από τις 19 Μαρτίου. Και οι δύο πιστεύεται ότι έχουν υποβληθεί σε βασανιστήρια.
Επιπλέον, το SANA ανακοίνωσε ότι «μια ένοπλη τρομοκρατική ομάδα» προκάλεσε έκρηξη σήμερα τα ξημερώματα στον αγωγό πετρελαίου στην αμπου Χάμαμ, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά.
Οι συριακές αρχές και οι εξεγερμένοι αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν καθημερινά την εκεχειρία, που τέθηκε σε ισχύ στις 12 Απριλίου.
Την Παρασκευή, από τα βίαια επεισόδια έχασαν τη ζωή τους 46 άνθρωποι, 29 από τους οποίους ήταν άμαχοι.
«Στρατιωτική επέμβαση» του ΟΗΕ ζητεί το συριακό Εθνικό Συμβούλιο
Εν τω μεταξύ, το συριακό Εθνικό Συμβούλιο (CNS), ο κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης της Συρίας, κάλεσε εκ νέου τον ΟΗΕ να «επέμβει στρατιωτικά» προκειμένου να σταματήσει τα «εγκλήματα» που διαπράττονται από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.
«Καλούμε και πάλι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει επειγόντως δράση παρεμβαίνοντας στρατιωτικά για να σταματήσει τα εγκλήματα που διαπράττονται από το καθεστώς εναντίον του άοπλου συριακού λαού», τονίζει το CNS σε ανακοινωσή του.
Καλεί τους διεθνείς παρατηρητές που έφτασαν στη Συρία την περασμένη Κυριακή να μεταβούν αμέσως στη Χομς για να προσπαθήσουν «να σταματήσουν τα εγκλήματα του καθεστώτος», σημειώνοντας ότι οι συνοικίες της Μπαγιάντα και της Χαλτιγιέ «είναι στόχος ενός βάρβαρου βομβαρδισμού και ενός απάνθρωπου εμπάργκο».
Σύμφωνα με το CNS, οι «δυνάμεις του συριακού καθεστώτος εισήλθαν σήμερα την αυγή στην Μπαγιάντα όπου τα σώματα των μαρτύρων και των τραυματιών έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους και τα σπίτια και όπου οι καταστροφές είναι τρομακτικές».
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters