Στο «κόκκινο» η προεκλογική αντιπαράθεση

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012 16:34
UPD:02/05/2012 15:39

Με αντιπαραθέσεις και «καρφιά» συνεχίζεται η προεκλογική μάχη εν όψει της 6ης Μαΐου.

A- A A+

Με αντιπαραθέσεις και «καρφιά» συνεχίζεται η προεκλογική μάχη εν όψει της 6ης Μαΐου και ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα διεξαγωγής ντιμπέιτ.

Το ΠΑΣΟΚ εμμένει στην πρότασή του για διεξαγωγή δύο τηλεοπτικών αναμετρήσεων μεταξύ Ευ. Βενιζέλου και Αντ. Σαμαρά και ακόμη δύο ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Την ίδια στιγμή η εκπρόσωπός του Φ. Γεννηματά τονίζει ότι οι προτάσεις έχουν γίνει εδώ και 15 ημέρες και πως η ίδια έστειλε το Σάββατο σχετική επιστολή προς τον εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη, χωρίς όμως ακόμη να έχει λάβει απάντηση.

«Οι μέρες περνούν. Ας αποφασίσει επιτέλους η Νέα Δημοκρατία και ας απαντήσει. Ας κάνει σήμερα έστω, αυτό που έπρεπε να είχε κάνει πολλές μέρες πριν», αναφέρει χαρακτηριστικά. Την Κυριακή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι «αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι» να ανταποκριθεί στην πρόσκληση και πρόκληση για τηλεοπτική αναμέτρηση με τον ίδιο.

ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Η Φ. Γεννηματά για τις εκλογές και τα debate

Η Φ. Γεννηματά για τις εκλογές και τα debate

Νωρίς το βράδυ ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης ζήτησε την άμεση σύγκληση της Διακομματικής Επιτροπής, προκειμένου να βρεθεί και να συμφωνηθεί μια νέα διαδικασία για το θέμα των ντιμπέιτ «που δεν θα περιορίζεται σε τηλεοπτικούς μονολόγου». Ο εκπρόσωπος του κόμματος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθεί «να αποπροσανατολίσει, επιμένοντας στην επανάληψη των βαρετών μονολόγων (''ντιμπέιτ'') του παρελθόντος, που έχουν αποδοκιμαστεί από κόμματα, δημοσιογράφους και πολίτες». «O φόβος του κ. Βενιζέλου είναι η 6η Μαΐου. Η 7η Μαΐου του προκαλεί πανικό», τόνισε, προσθέτοντας ότι κατανοεί την επιθυμία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ «να εμφανιστεί δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά». «Επειδή, όμως, πέρα από την απόπειρα αλλαγής ατζέντας, υπάρχει και η ουσία, εμείς προχωρούμε στην ουσία», συμπλήρωσε, ζητώντας να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και ενημέρωση των πολιτών «στα ζητήματα που πράγματι τους απασχολούν».

Απαντώντας, η κ. Γεννηματά επιτέθηκε κατά της ΝΔ: «Με πολλά λόγια και πολύ θράσος αρνούνται το διάλογο, γιατί τον φοβούνται. Οι εύκολες και επιπόλαιες δημαγωγίες καταρρέουν μέσα από την αντιπαράθεση».

Σε ανταπάντησή του ο κ. Μιχελάκης κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να αφήσει «τους εύκολους λεονταρισμούς» και να απαντήσει αν συμφωνούν «να συζητηθεί το θέμα των τηλεοπτικών ντιμπέιτ με ανοιχτά χαρτιά και σε ισότιμη βάση στη Διακομματική Επιτροπή». Επιπλέον, με άλλη του δήλωση ο κ. Μιχελάκης επιθέτηκε για άλλη μία φορά στον κ. Βενιζέλο με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης: «Σαν σήμερα, πριν από δύο χρόνια, ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την προσφυγή στο Δ.Ν.Τ. και προανήγγελλε μια “νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό”. Την ίδια ώρα, ο κ. Βενιζέλος συνέτασσε ως υπουργός και ως νομικός το μνημόνιο. Σήμερα, παρότι βασικός συντάκτης, επόπτης και εκτελεστής του μνημονίου, ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί να εμφανιστεί αμέτοχος του εγκλήματος, που οδήγησε –όπως ομολογούν και οι σύντροφοί του- τη χώρα στην καταστροφή. Τον έχει “καρφώσει”, όμως, ο κ. Παπακωνσταντίνου και το μέγεθος των ευθυνών του δεν του επιτρέπει να κρυφτεί».

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσφατα δήλωσε πως ο ίδιος ήταν κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ και χαρακτήρισε το πρώτο μνημόνιο ελλιπές, επισημαίνοντας πάντως πως μπήκαμε σε αυτό κατ' ανάγκη.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως το Mega το απόγευμα πρότεινε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τη διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ μεταξύ των προέδρου των κομμάτων, μετά από διαδικασία που θα συμφωνηθεί. Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά έσπευσε να απαντήσει θετικά στην πρόταση του καναλιού.

Την ανάγκη διεξαγωγής ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών υπογραμμίζουν ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά.

«Ζητήσαμε δημόσια από όλα τα κόμματα να υπάρξει άμεση συνεννόηση για την πραγματοποίηση των δύο κύκλων συζητήσεων. Ο ένας με θέμα: Οικονομία και κοινωνία και ο δεύτερος με θέμα: Δημοκρατία και εσωτερική πολιτική . Δυστυχώς δεν έχουμε εισακουστεί μέχρι τώρα απ' όλους», αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Καλύβης και κατηγορεί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι «επιχειρούν να ακυρώσουν οποιαδήποτε διαδικασία διαλόγου ή να περιορίσουν την συζήτηση μεταξύ των δύο κομμάτων».

Υποστηρίζει ακόμη ότι «οι πρακτικές αυτές αντίκειται σε κάθε έννοια δημοκρατικού και καλόπιστου διαλόγου» και συμπληρώνει ότι «άλλωστε η προκλητική υπερπροβολή των δύο αυτών δυνάμεων με τους παράλληλους μονολόγους τους παραβιάζει συστηματικά την ισότιμη παρουσίαση των κομμάτων».

Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει ότι σταθερά υποστηρίζει την ανάγκη ισότιμης προβολής των κομμάτων. Ως εκ τούτου θεωρεί ότι επιβάλλεται η συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων στα debate των πολιτικών αρχηγών. «Κάθε άλλη επιλογή», προσθέτει, «παραβιάζει την αρχή της ισοτιμίας και υπηρετεί άλλες επιδιώξεις».

Πυρ ομαδόν για τις εξαγγελίες Βενιζέλου - Σαμαρά

Εν τω μεταξύ, οι εξαγγελίες Βενιζέλου - Σαμαρά, μεταξύ άλλων και για τη διαφύλαξη των μισθών, συγκέντρωσαν σήμερα τα πυρά ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης διατύπωσε σε συνέντευξη Τύπου τη θέση ότι προσπαθούν με τις εξαγγελίες τους να κοροϊδέψουν τον κόσμο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2168464 .

ΛΑΟΣ
ΛΑΟΣ: Συνέντευξη Τύπου Γ. Καρατζαφέρη στο Ζάππειο

Συνέντευξη Τύπου Γ. Καρατζαφέρη στο Ζάππειο

«Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό κανενός», τόνισε και σημείωσε ακόμη ότι οι δύο «μονομάχοι» -όπως τους χαρακτήρισε, υπέγραψαν επιστολή προς την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία δεσμεύονται «πως όσα χρόνια πολιτεύονται, δεν θα ασκήσουν πολιτική ενάντια στις ρυθμίσεις του μνημονίου».

«Εχουν δέσει πισθάγκωνα τα χέρια τους σε σημείο που δεν μπορούν να είναι εκείνοι οι οποίοι θα μπορούν να διαπραγματευτούν την επόμενη ημέρα», συμπλήρωσε ο κ. Καρατζαφέρης.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Καλύβης είπε από την πλευρά του ότι «οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος σφαγιάσανε πριν από ελάχιστο χρονικό διάστημα μισθούς και συμβάσεις, αφαίρεσαν περίπου τρείς μισθούς μόνο με το δεύτερο μνημόνιο και κοκορεύονται τώρα ότι θα διασφαλίσουν τον 13ο και 14ο μισθό».

«Δεν είναι μόνο η υποκρισία», συνέχισε, «είναι το θράσος να λες ψέματα εμπαίζοντας και υποτιμώντας απροκάλυπτα την νοημοσύνη των πολιτών».

Σαμαράς και Βενιζέλος μοιράζουν υποσχέσεις και «ακάλυπτες επιταγές», παίζοντας με τον πόνο της κοινωνίας, παρατήρσε ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας σε σύσκεψη υποψηφίων βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Φ. Κουβέλης: Σαμαράς και Βενιζέλος μοιράζουν υποσχέσεις και ακάλυπτες επιταγές

Φ. Κουβέλης: Σαμαράς και Βενιζέλος μοιράζουν υποσχέσεις και ακάλυπτες επιταγές

«Πάει πολύ», πρόσθεσε, «αυτοί οι αρχιτέκτονες του χάους, να απειλούν με χάος αν δεν ψηφισθούν», και για μία ακόμη φορά διαβεβαίωσε πως η Δημοκρατική Αριστερά είναι «η δύναμη που μπορεί να ανατρέψει αυτή την πολιτική και να δώσει ελπίδα και προοπτική στην Ελλάδα και την κοινωνία».

Η δραστηριότητα πολιτικών αρχηγών - κομματικών επιτελείων

Τα δύο μεγάλα κόμματα αναμένεται εντός των επόμενων 24 ωρών να ανακοινώσουν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας τους. Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς παρευρέθηκε σήμερα στο ετήσιο μνημόσιο του Κωνσταντίνου Καραμανλή που τελέστηκε στο ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής. Εκεί είχε ολιγόλεπτο τετ α τετ με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή.

Το πρόγραμμα της γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα περιλαμβάνει για την Τρίτη ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων στο ΝΙΜΤΣ στις 13.00. Την Τετάρτη θα μιλήσει στις 13.00 σε συγκέντρωση μαρμαροτεχνιτών στην Ακρόπολη και στις 19.30 σε ανοικτή πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Καισαριανής.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το 2ο ΚΑΠΗ Πετρούπολης και από εκεί υπογράμμισε την ανάγκη να μπει φρένο στην περαιτέρω μείωση των συντάξεων.

Α. Τσίπρας: Να βάλουμε ένα φρένο σ΄ αυτή την κατρακύλα

Α. Τσίπρας: Να βάλουμε ένα φρένο σ΄ αυτή την κατρακύλα

«Αν θέλετε να δείτε πώς θα είναι να σας κόψουν κι άλλο τις συντάξεις, τότε ψηφίστε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αν όμως, θέλετε να βάλουμε ένα φρένο σε αυτή την κατρακύλα, πρέπει να τους σταματήσουμε», είπε απευθυνόμενος σε συνταξιούχους.

«Μας λένε πάρα πολλοί το τελευταίο διάστημα, μην ασχολείστε με την τρίτη ηλικία, γιατί αυτοί έχουν συνηθίσει να ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», είπε ο κ. Τσίπρας και εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι «το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα την πατήσουν από τους ηλικιωμένους».

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου (Διακαναλική) την Κυριακή, 29/4, στις 13.00, στο Ζάππειο. Η συνέντευξη εντάσσεται στις ρυθμίσεις της διακομματικής επιτροπής για την προβολή των θέσεων των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο.

«Η Αθήνα μπορεί να ξανακερδίσει την ταυτότητά της και πρέπει να την ξανακερδίσει», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη μετά από επίσκεψή της στο αστυνομικό τμήμα Αγίου Παντελεήμονα, συμπληρώνοντας πως η απάντηση για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης είναι στο πρόγραμμα που έχει καταθέσει η Δημοκρατική Συμμαχία. Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι το αστυνομικό τμήμα της περιοχής χρειάζεται ενίσχυση, καθώς, όπως είπε, υπάρχει μόνο ένα περιπολικό. «Είναι αδιανόητο η ελληνική αστυνομία να δίνει τη μάχη σήμερα με αστυνομικούς κακοπληρωμένους και ουσιαστικά με ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή», πρόσθεσε.

H Ντ. Μπακογιάννη για την Ελληνική Αστυνομία

H Ντ. Μπακογιάννη για την Ελληνική Αστυνομία

Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θανάσης Ζορμπάς δήλωσε πως η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση, γιατί το έλλειμμα εμπιστοσύνης για το μέλλον της έχει παγώσει κάθε νέα οικονομική δραστηριότητα. Όπως ανέφερε, αυτό χειροτερεύει, «από τη μια με τις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις που αδιόρθωτοι δίνουν οι κύριοι Βενιζέλος και Σαμαράς κι από την άλλη με τον ακραίο αντιευρωπαϊκό λόγο των υπολοίπων».

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας θα μιλήσει την Τρίτη στις 19:00 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Καλλιθέας.

Εξάλλου, στη δημοσιότητα δόθηκαν τα ψηφοδέλτια της Κοινωνικής Συμφωνίας στις εκλογικές περιφέρειες Α' και Β' Θεσσαλονίκης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2168525 .

Οι Οικολόγοι Πράσινοι από την πλευρά τους παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την πραγματική οικονομία, ζητώντας ριζική αλλαγή κατευθύνσεων για να μπορέσει να υπάρξει διέξοδος από την κρίση.

Η πρόταση των Οικολόγων Πράσινων θέτει ως προτεραιότητες την αναζωογόνηση της υπαίθρου σε πολυλειτουργική βάση, την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, την αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών, την ενεργοποίηση των πολιτών σε πρωτοβουλίες κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, την παραγωγική στροφή στην πράσινη καινοτομία, τα πολιτιστικά αγαθά και τη στήριξη των νέων που επιθυμούν να ξεκινήσουν δική τους δουλειά. Συνοδεύεται επίσης από προτάσεις για χρηματοδοτικά εργαλεία και για ευνοϊκό θεσμικό περιβάλλον http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2168607 .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή