Κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων στην Καλιφόρνια

Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012 06:55
UPD:09:40

Ένα νέο κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων εντόπισε στην Καλιφόρνια το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, διαβεβαίωνοντας ωστόσο ότι «το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο».

A- A A+

Ένα νέο κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων εντόπισε στην Καλιφόρνια το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, διαβεβαίωνοντας ωστόσο ότι «το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο».

Το υπουργείο Γεωργίας «επιβεβαίωσε το τέταρτο κρούσμα στη χώρα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (ESB) σε μια γαλακτοφόρα αγελάδα στην κεντρική Καλιφόρνια», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, το ζώο δεν εκτρεφόταν για την παραγωγή κρέατος. «Ουδέποτε η αγελάδα παρουσίασε κίνδυνο για τη διατροφική αλυσίδα ή τη δημόσια υγεία», σημειώνεται. Το Υπουργείο υπογράμμισε ότι «η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών δεν μεταδίδεται από το γάλα», ενώ διαβεβαίωσε ότι «οι μηχανισμοί για την πρόληψη της νόσου έχουν τεθεί σε λειτουργία».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές αμερικανικού βόειου κρέατος ανέρχονται σε 353 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, με το Μεξικό, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να είναι οι μεγαλύτερες αγορές για τις εξαγωγές αυτές.

Το υπουργείο Γεωργίας του Μεξικού ανακοίνωσε, πάντως, ότι δεν προτίθεται να διακόψει τις εισαγωγές βοοειδών από τις ΗΠΑ. Ανέφερε ότι θα διατηρήσει το ίδιο επίπεδο ελέγχων στις εισαγωγές κατά μήκος των συνόρων και ότι δεν υπήρξαν εισαγωγές βοείου κρέατος στο Μεξικό από εκεί όπου το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας εντόπισε το κρούσμα της νόσου.

Την ίδια ώρα, δύο μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων στη Νότια Κορέα ανακοίνωσαν σήμερα πως σταματούν την πώληση βοδινού κρέατος από τις ΗΠΑ.

Οι όμιλοι Lotte Mart (95 σημεία πώλησης) και Home Plus, θυγατρική της βρετανικής Tesco, αποφάσισαν να αποσύρουν προσωρινά όλες τις ποσότητες αμερικανικού βοδινού από τα καταστήματά τους.

«Από σήμερα Τετάρτη αναστείλαμε την πώληση όλων των βοδινών που προέρχονται από τις ΗΠΑ, ανταποκρινόμενοι στην ανησυχία των πελατών μας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Lotte Mart.

Η Νότια Κορέα θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, όταν θα έχει πληρέστερη ενημέρωση, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας, προσθέτοντας πως το κρούσμα δεν αφορά άμεσα το βοδινό κρέας που πρόκειται να εισαχθεί στη χώρα.

«Αν κριθεί αναγκαίο, μπορούμε να ενισχύσουμε τις επιθεωρήσεις και τις διαδικασίες καραντίνας ή να απαγορεύσουμε τις εισαγωγές», τόνισε αξιωματούχος.

Η Νότια Κορέα εισήγαγε 107.000 τόνους αμερικανικού βοδινού το 2011-το 37% των συνολικών εισαγωγών κρέατος.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή