Τις προτάσεις του κόμματός του για την αλλαγή των όρων λειτουργίας του κράτους, μέσα από μια «βαθιά, ολική» αναθεώρηση του Συντάγματος, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σημείωσε ότι η νέα Βουλή μπορεί να οργανώσει και να ολοκληρώσει τη νέα φάση της διαδικασίας και τόνισε ότι χρειάζεται μια μεγάλη εθνική, πολιτική και θεσμική συμφωνία για μια νέα Πολιτεία.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να εγκαταλειφθεί το κλειστό πρωθυπουργικό μοντέλο αλλά και να υπάρχει μικρότερο κυβερνητικό σχήμα με 14 υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, όχι περισσότερους από 10 υφυπουργούς, έναν γενικό γραμματέα ανά υπουργείο, καθώς και ολιγομελείς υπουργικές επιτροπές.
Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι αν δεν επιτυγχάνεται η εκλογή του με 3/5 να προβλέπεται η άμεση εκλογή του από το εκλογικό σώμα, καθώς και να αποκτήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νέου τύπου ρυθμιστικές αρμοδιότητες.
Σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη, ζήτησε η επιλογή της ηγεσίας να γίνεται από το υπουργικό συμβούλιο αλλά με τη σύμφωνη γνώμη της ολομέλειας της Βουλής με πλειοψηφία 2/3.
Μεταξύ των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ είναι επίσης η μείωση του ορίου ηλικίας του εκλέγεσθαι για τις βουλευτικές εκλογές, η κατάργηση του σταυρού προτίμησης και η προσαρμογή των εκλογικών περιφερειών προς το διοικητικό σύστημα της χώρας, όπως και επανεξέταση του θεσμού των βουλευτών Επικρατείας.
Σχετικά με τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, προτείνεται ριζική αναθεώρηση του κανονισμού της Βουλής, αλλαγή της υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων ώστε να μην υπάρχουν αδικαιολόγητα προνόμια, μικρότερες επιτροπές ανά υπουργείο χωρίς πρόσθετη αμοιβή, ουσιαστική διασύνδεση των επιτροπών με τις ανεξάρτητες αρχές, μόνιμη επιτροπή αναφορών πολιτών, άμεση διασύνδεση με τις λειτουργίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ολιγομελείς εξεταστικές επιτροπές, οι βουλευτές - μέλη των οποίων θα επιλέγονται με κλήρωση, ενώ σε αυτές θα περιλαμβάνονται δικαστές και εμπειρογνώμες.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να μην υπάρχει καμία ειδική παραγραφή και καμία ειδική μεταχείριση για τους υπουργούς, ενώ ειδικά για τις περιπτώσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος πρότεινε η ευθύνη να υπάρχει εσαεί.
Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας των κομμάτων και δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές καθώς, όπως εκτίμησε, είναι το μόνο που μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία συνεργασιών για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, είναι το μόνο που μπορεί να συνενώσει τις υπεύθυνες δυνάμεις που υπάρχουν τόσο στον προοδευτικό όσο και στο συντηρητικό χώρο, σημειώνοντας πως οι κυβερνήσεις συνεργασίας θέλουν άλλον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας.
«Πριν προχωρήσει στην ολική αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία θυμήθηκε 11 ημέρες πριν από τις εκλογές, ο κύριος Βενιζέλος γιατί δεν κάνει κάτι πιο απλό; Γιατί δεν υιοθετεί την πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας για μείωση του αριθμού των βουλευτών που μπορεί να γίνει άμεσα και χωρίς συνταγματική αναθεώρηση, εφ' όσον γνωρίζει καλά ότι η επόμενη Βουλή δεν είναι αναθεωρητική;», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θ. Ζορμπά σχετικά με τις προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.