Στη δέσμευσή του για Εθνική Πολιτική Πολιτισμού και στη σύσταση ενιαίου υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά την ομιλία του σε ανθρώπους του Πνεύματος, στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Η κοινωνία έχει ανάγκη τους ανθρώπους του Πνεύματος σε κάθε εποχή, αλλιώς δεν είναι πια «κοινωνία» -δηλαδή επικοινωνία και συμβίωση ανθρώπων– αλλά γίνεται «ζούγκλα» και όταν θέλεις να αλλάξεις τα πάντα σε μια κοινωνία, θέλεις σύμμαχούς σου τους ανθρώπους του Πνεύματος, ήταν το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε να «αποκαταστήσουμε "απαγορευμένες" λέξεις», όπως «Πατρίδα», «Θεός», «Ασφάλεια», αλλά και έννοιες όπως «επιχειρηματικότητα» και «ανταγωνιστικότητα». Κάποιοι, είπε, υπενθυμίζουν πως στο όνομα της Πατρίδας και της Ασφάλειας έχουν γίνει εγκλήματα. Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά εγκλήματα έχουν γίνει επίσης στο όνομα της Δημοκρατίας, στο όνομα της Ελευθερίας, στο όνομα της Δικαιοσύνης». «Δεν απορρίπτουμε όλες τις μεγάλες ιδέες επειδή κάποιοι τις καταχράστηκαν.Δεν απορρίπτουμε τη Δημοκρατία, επειδή απέτυχε παταγωδώς το μοντέλο διακυβέρνησης των τελευταίων τριάντα ετών», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Το να αγαπάς την Ελλάδα δεν είναι ρηχή άσκηση εθνικισμού, αλλά κοινωνία των μεγαλύτερων κατακτήσεων του ανθρώπινου πνεύματος, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ και συμπλήρωσε λέοντας πως ο Έλληνας δημιουργός έχει ιερή αποστολή να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.
«Ένα από τα πολλά λάθη που έχουν γίνει, ίσως το μεγαλύτερο», συνέχισε, «είναι ότι δεν προβάλαμε αλλά και δεν στηριχτήκαμε στον ελληνικό Πολιτισμό», κάτι που όπως σημείωσε, «σημαίνει ότι απομακρυνθήκαμε από την ταυτότητά μας, εθνική και υπαρξιακή».
Το υπουργείο Πολιτισμού υποβαθμίστηκε σε υπουργείο Τουρισμού, υπογράμμισε και στο σημείο αυτό επανέλαβε τη δέσμευσή του να εφαρμόσει Εθνική Πολιτική Πολιτισμού, ώστε να «αποκτήσουμε μόνιμους πολιτιστικούς θεσμούς», «να επέλθει αξιοκρατία και διαφάνεια». Στο ίδιο πλαίσιο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη θεσμική και λειτουργική ενοποίηση σε ενιαίο υπουργείο, της Παιδείας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.
Ο Αντώνης Σαμαράς εξήγγειλε τη δημιουργία πολιτιστικού πάρκου στην περιοχή του Πολυτεχνείου, της οδού Τοσίτσα, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του πρώην ξενοδοχείου Ακροπόλ, με κονδύλια από χορηγίες και το ΕΣΠΑ, ενώ θα ακολουθήσει ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφορικού συστήματος σε πανελλαδική δικτύωση, όλων των περιφερειακών υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να καταστεί ευκολότερος ο προγραμματισμός και ο συντονισμός των ανθρώπινων, των οικονομικών και άλλων πόρων του υπουργείου.
Πρώτο καθήκον μας, τόνισε, είναι η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, η οποία θα γίνεται στο εξής με κεντρικό έλεγχο, για να αξιοποιηθεί, όπως είπε, και το τελευταίο ευρώ που υπάρχει διαθέσιμο προς άξιους Έλληνες επιστήμονες, ερευνητές και καλλιτέχνες.
Νέα δήλωση στήριξης από Κώστα Καραμανλή
Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Κώστα Καραμανλή δεκάδες στελέχη και μέλη της ΝΔ που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην οδό Μητροπολίτου Ιωσήφ 8.
Κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της ΝΔ, ο κ. Καραμανλής ανέβηκε στον πέμπτο όροφο του κτηρίου όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ, Δημήτρη Τσάμη και τους υποψήφιους βουλευτές στην Α' και Β' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, με τους οποίους συζήτησε για την προεκλογική δραστηριότητα.
Στη σύντομη παρέμβασή του ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως «για να κυβερνηθεί ο τόπος πρέπει το βράδυ των εκλογών να υπάρξει νικητής», γι αυτό «δίνουμε τον αγώνα μέχρι την τελευταία στιγμή, με τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά».
Παρών ήταν και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, στον οποίο ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι δυο τους ήταν από τους πιο παλιούς στην αίθουσα.
Ευ. Βενιζέλος: Ούτε κουβέντα αυτοκριτικής
Την «είσοδο» του κ. Καραμανλή στην προεκλογική μάχη, σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε διαδικτυακή συνέντευξή του. Με αφορμή και τη χθεσινή -πρώτη από το 2009- δημόσια παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι βρήκε τον κ. Καραμανλή «εξαιρετικά απομακρυσμένο από την κατάσταση που παρέδωσε. «Μπήκε χτες στο "παιχνίδι"» και «έκανε μια δήλωση χωρίς κανένα στοιχείο αυτοκριτικής», παρατήρησε για να προσθέσει: «Δεν έχω ακούσει μια κουβέντα αυτοκριτικής για την περίοδο 2004- 2009 ούτε από τον κ. Σαμαρά που ήταν υπουργός στην τελευταία περίοδο και ύστερα πρόεδρος του κόμματος, ούτε και από τον κ. Καραμανλή».