Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προστατεύσει τα σύνορά της, αλλά και την ανάγκη να εφαρμοστεί η συμφωνία επαναπροώθησης της ΕΕ με την Τουρκία, επεσήμανε από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Μιλώντας στην επιτροπή ελευθεριών και εσωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη μετανάστευση, το άσυλο και τη φύλαξη των συνόρων στην Ελλάδα, κάλεσε το συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης που συνεδριάζει αύριο στο Λουξεμβούργο να ψηφίσει τη συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία.
O Μ. Χρυσοχοίδης χαρακτήρισε «απαράδεκτες», κάποιες μεμονωμένες πρωτοβουλίες που έρχονται σε αντίθεση με το κεκτημένο του Σένγκεν, αναφερόμενος σαφώς στην κοινή επιστολή των υπουργών εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας περί επανεισαγωγής ελέγχων στα σύνορά τους.
Απαντώντας, ειδικότερα, σε πρόσφατες, προεκλογικές, αναφορές του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος χαρακτήρισε τα σύνορα της Ευρώπης «σουρωτήρι», ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι για να προστατέψει μια χώρα τα σύνορά της πρέπει να τα προστατέψουν και οι γείτονες. «Η Τουρκία δεν φυλάει τα σύνορά της», δήλωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι όταν Τούρκοι δουλέμποροι ρίχνουν παιδιά και γυναίκες κοντά στα ελληνικά νησιά και οι ελληνικές αρχές κάνουν σωστικό έργο. «Τι μας προτείνουν; Να τους πετάμε στη θάλασσα;», ρώτησε ο Μ. Χρυσοχοϊδης.
Καταλήγοντας, ο Μ. Χρυσοχοϊδης ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τα ευρωπαϊκά όργανα να εφαρμοστεί η συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία, να τεθούν συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε τρίτες χώρες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνίες επαναπροώθησης, να βοηθήσουν στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας, να δοθεί συμπληρωματική οικονομική στήριξη και να υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Ο Μ. Χρυσοχοϊδης, ζήτησε επίσης να υπάρξουν εξαιρέσεις, από τους περιορισμούς που θέτει το Μνημόνιο, σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, τις μετακινήσεις και τις αμοιβές των υπαλλήλων που πρέπει να απασχοληθούν στις υπηρεσίες του Ασύλου.
Ο υπουργός ευχαρίστησε, τέλος, την Επίτροπο, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης Σεσίλια Μάλμστρομ, για την υποστήριξή της στο ζήτημα της συμφωνίας επαναπροώθησης με την Τουρκία, καθώς και για την έγκριση λειτουργικών εξόδων για το πρώτο κέντρο υποδοχής μεταναστών στην Αμυγδαλέζα Αττικής.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Παπανικολάου, αναφέρθηκε στο πρόβλημα αποτελεσματικότητας της συνδρομής της FRONTEX στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της βοήθειας της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά τη στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου. Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Δρούτσας αναφέρθηκε στην ανάγκη θέσπισης μιας συνολικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, «χωρίς υποκρισία από τα κράτη - μέλη», η οποία θα δώσει έμφαση στο Δουβλίνο ΙΙ και στη συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία.
Τέλος, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Ν. Χρυσόγελος, αφού τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει περισσότερα στο θέμα της μετανάστευσης, υποστήριξε την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά οι κοινοτικοί πόροι για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Επίσης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα που παρατηρείται στον 'Αγιο Παντελεήμονα, όπου, όπως είπε, «νεοναζί εμφανίζονται ως προστάτες των απόρων Ελλήνων πολιτών». Προς το σκοπό αυτό ζήτησε την καλύτερη οργάνωση στη λειτουργία της ελληνικής διοίκησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ