Κ. Σημίτης: Σε κρίσιμη καμπή τα εθνικά θέματα

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2002 19:27
UPD:19:29
A- A A+

Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ήταν το κύριο αντικείμενο στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Αιχμή του δόρατος ο Ευρωστρατός και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρωθυπουργός προέβη στην εκτίμηση ότι τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και τόνισε ότι χρειάζεται εθνική ομοψυχία και υπεύθυνη στάση όλων για την αντιμετώπιση τους. Οι δραματικοί τόνοι που επικράτησαν στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, αποδίδονται και στη δήλωση του κ. Χ. Πρωτόπαπα «τα πράγματα στα εθνικά θέματα δεν είναι ούτε ρόδινα, ούτε εύκολα και πρέπει να είμαστε και είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι για όλα».

Η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής διήρκεσε περίπου πέντε ώρες, χωρίς την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος επικαλέστηκε ασθένεια. Η απουσία του Γιώργου Παπανδρέου από τη συνεδρίαση ενίσχυσε τη φημολογία περί διάστασης απόψεων μεταξύ του ΥΠΕΞ και του Μεγάρου Μαξίμου για το θέμα του Ευρωστρατού. Πάντως ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είχαν σήμερα το πρωί μακρά τηλεφωνική συνομιλία, ενώ ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Π. Μπεγλίτης, σημείωσε ότι υπάρχει πλήρη ταύτιση απόψεων για τους χειρισμούς επί του θέματος.

Ο πρωθυπουργός τόνισε η εξωτερική πολιτική της χώρας και η αντιμετώπιση των διεθνών θεμάτων δεν μπορεί να είναι θέμα κραυγών ή να παρουσιάζεται με απλουστεύσεις. Χρειάζεται υπογράμμισε «να προχωρήσουμε με σύνεση, πειθώ και αποφασιστικότητα, όπως και με συσπείρωση στο εσωτερικό μας».

Ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, είπε, ότι βρίσκεται στην τελική και πιο λεπτή φάση της και γι' αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε. και η ένταξη πρέπει να γίνει με βάση τις αποφάσεις του Ελσίνκι.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ενόψει κάποιων αντιδράσεων στην Τουρκία σε σχέση με την ευρωπαϊκή της πορεία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο ερχόμενο διάστημα πρέπει να υπάρξει εγρήγορση και προσοχή, αποφασιστικότητα και ψυχραιμία και ευχήθηκε να κατανοήσει η Τουρκία ότι συμφέρει την ίδια να προσαρμοστεί στο Διεθνές Δίκαιο και στο κοινοτικό κεκτημένο.

Για το θέμα του Ευρωστρατού ο κ. Σημίτης επανέλαβε την άρνηση της κυβέρνησης στο κείμενο της Αγκυρας. Η στάση της Ελλάδας στο θέμα αυτό προσδιορίζεται από τρεις παραμέτρους. Οπως εξήγησε ο κ. Σημίτης το επιδιωκόμενο είναι πρώτον η αυτονομία της Ε.Ε. στη λήψη των αποφάσεων, δεύτερον η ισοτιμία μεταξύ Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και τρίτον, να μην υπάρχουν διακριτικές μεταχειρίσεις. Και πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις που θα γίνουν στο θέμα του Ευρωστρατού πρέπει να ικανοποιούν τις στοχεύσεις και να εξασφαλίζουν τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε, τέλος, ως ανασφαλές το περιβάλλον στη Νοτιοανατολική Ευρώπη όπου «οι υποβόσκουσες εντάσεις δημιουργούν συνθήκες ρευστότητας μέσα στις οποίες η χώρα μας πρέπει να εξακολουθεί να κινείται με τη σταθερότητα που διασφάλισε η πολιτική της κυβέρνησης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή