Ένοχος για εγκλήματα πολέμου ο Τσαρλς Τέιλορ

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012 14:04
UPD:27/04/2012 00:21

Το Ειδικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για τη Σιέρα Λεόνε στη Χάγη βρήκε ένοχο για εγκλήματα πολέμου τον πρώην πρόεδρο της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ.

A- A A+

Το Ειδικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για τη Σιέρα Λεόνε στη Χάγη έκρινε ένοχο τον πρώην πρόεδρο της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ για συνέργεια και υποκίνηση στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη διάρκεια του εμφυλίου στη Σιέρα Λεόνε. Πρόκειται για τον πρώτο πρώην αρχηγό κράτους που καταδικάζεται από διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου από τις δίκες της Νυρεμβέργης μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο 64χρονος Τέιλορ κατηγορείτο ότι στήριξε τους αντάρτες στη Σιέρα Λεόνε που σκότωσαν χιλιάδες στον εμφύλιο μεταξύ 1991 και 2002, βίασαν, ακρωτηρίασαν και στρατολόγησαν παιδιά και σεξουαλικές σκλάβες.

Η δίκη του Τέιλορ άρχισε πριν από πέντε χρόνια. Ανάμεσα στους περισσότερους από 100 μάρτυρες που κατέθεσαν ήταν η ηθοποιός Μία Φάροου και το μοντέλο ΝαόμΙ Κάμπελ.

REUTERS

Ο Τέιλορ κατηγορείτο ότι πουλούσε διαμάντια (τα λεγόμενα «ματωμένα διαμάντια») προκειμένου να αγοράσει όπλα για τους αντάρτες του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου (RUF) της Σιέρα Λεόνε.

Οι αντάρτες ήταν διαβόητοι για τους ακρωτηριασμούς ανθρώπων με μαχαίρια και τσεκούρια, καθώς και για τη στρατολόγηση παιδιών που πολλές φορές διέπρατταν αυτά και άλλα εγκλήματα.

Πάντως ο Τέιλορ απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες ότι διέταξε τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Σιέρα Λεόνε. «Η αίθουσα βρίσκει πέρα από λογική αμφιβολία ότι ο κατηγορούμενος είναι ποινικά υπεύθυνος… για συνέργεια και υποκίνηση των εγκλημάτων 1 μέχρι 11 του κατηγορητηρίου», ανακοίνωσε ο επικεφαλής δικαστής.

Όπως επισήμανε διαβάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος είχε σημαντική επιρροή στους αντάρτες αλλά εκείνοι δεν τελούσαν υπό τις εντολές του. Ωστόσο κρίθηκε ένοχος ότι τους παρείχε υλική υποστήριξη.

Ο Τέιλορ εξελέγη πρόεδρος της Λιβερίας το 1997 και κυβέρνησε τη χώρα μέχρι το 2003 που αναγκάστηκε να εξοριστεί στη Νιγηρία. Τελικά απελάθηκε στη Λιβερία από όπου μεταφέρθηκε στη Χάγη για να δικαστεί.

Ηποινή του πρώην προέδρου της Λιβερίας «θα ανακοινωθεί στις 30 Μαΐου στις 11:00» (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας), όπως διευκρίνισε ο δικαστής. Η ανάγνωση της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου ξεκίνησε στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας) και διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες. Ο Τέιλορ αναμένεται να εκτίσει την ποινή του στη Βρετανία.

ΟΗΕ και Διεθνής Αμνηστία χαιρετίζουν την καταδίκη

Η καταδίκη του Τέιλορ είναι μια ισχυρή προειδοποίηση για τους άλλους ηγέτες που εμπλέκονται σε παρόμοια εγκλήματα, δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Ο καιρός που οι τύραννοι και οι κατά συρροή δολοφόνοι μπορούσαν, ακόμη κι όταν είχαν απομακρυνθεί από την εξουσία, να αποσυρθούν και να ζήσουν μια πολυτελή ζωή σε μια άλλη χώρα έχει παρέλθει», δήλωσε η Νάβι Πιλάι, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου «ιστορική στιγμή».

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και μια σοβαρή προειδοποίηση προς τους άλλους ηγέτες κρατών που διαπράττουν παρόμοια εγκλήματα ή σκέφτονται να το κάνουν», πρόσθεσε η Ύπατη Αρμοστής.

Στο μεταξύ και η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι η καταδίκη του Τέιλορ είναι «ένα σημαντικό μήνυμα» κατά της ατιμωρησίας.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σημερινή απόφαση στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στους υψηλά ιστάμενους των κυβερνήσεων: όποια κι αν είναι τα καθήκοντά σας, θα παραπεμφθείτε στη δικαιοσύνη για τα εγκλήματα» που έχετε διαπράξει, δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στη Σιέρα Λεόνε Αμπντουλάι Σέριφ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή