Αραβικός Σύνδεσμος: Εκκληση στον ΟΗΕ για προστασία των Σύρων αμάχων

Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012 06:53
REUTERS

A- A A+

Την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των αμάχων στη Συρία ζητεί ο Αραβικός Σύνδεσμος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα αναθέσει στους Αραβες αντιπροσώπους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη συνάντηση η οποία θα λάβει χώρα την 5η Μαΐου να ζητήσουν από το ΣΑ να προστατεύσει τους Σύρους άμαχους αμέσως», αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του.

Στην ανακοίνωσή τους οι ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου τονίζουν ότι η βία εναντίον του συριακού λαού συνεχίζεται και καλούν το συριακό καθεστώς να παράσχει στους άοπλους στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΗΕ, πλήρη ελευθερία κίνησης και να σταματήσει να τιμωρεί ή να σκοτώνει άμαχους που συναντώνται με την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών ή της δίνουν πληροφορίες.

Ακτιβιστές κατηγορούν τη Δαμασκό ότι «εκτελεί» ή «συλλαμβάνει» οποιονδήποτε συναντάται με την ομάδα του ΟΗΕ στη Συρία.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι δήλωσε νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνόδου των ΥΠΕΞ, πως ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, να επιταχύνει την αποστολή των παρατηρητών στη Συρία.

«Ο ΟΗΕ καθυστερεί να στείλει τους παρατηρητές του στη Συρία», ανέφερε και πρότεινε να αποσταλούν παρατηρητές που ήδη υπηρετούν σε άλλες αποστολές του Οργανισμού στη Μέση Ανατολή.

Οι ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου ανέθεσαν στον αλ Αράμπι να διοργανώσει μια συνάντηση με παρατάξεις της συριακής αντιπολίτευσης την 16η και 17η Μαΐου, με στόχο «να συνενωθούν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή