Αντιδράσεις για τις αποκαλύψεις στις ΗΠΑ αναφορικά με τα χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2002 08:15
UPD:09:02
A- A A+

Εντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες οι αποκαλύψεις, οκτώ μήνες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ότι ο Λευκός Οίκος γνώριζε εκ των προτέρων για τα σχέδια του Οσάμα Μπιν Λάντεν και τους κινδύνους, αλλά δεν έπραξε τίποτε άλλο εκτός από το να ενημερώσει τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Μάλιστα στις αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν δύο νέα στοιχεία. Πρώτον, ότι οι αεροπορικές εταιρείες είχαν ενημερωθεί για τον κίνδυνο αεροπειρατείας από τον Αύγουστο και δεύτερον ότι ο Τζωρτζ Μπους είχε ήδη στο γραφείο του σχέδιο για την εξάρθρωση της Αλ-Κάϊντα.

Ο επικεφαλής των δημοκρατικών στη Γερουσία, Τομ Ντασλ ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση, γιατί το θέμα αποκαλύφθηκε μετά από οκτώ μήνες και γιατί δεν αξιοποιήθηκαν στον βαθμό που έπρεπε, συγκεκριμένες πληροφορίες.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρο Ντικ Τσέϊνι, ο οποίος θα συζητήσει σήμερα το θέμα με τον Τζωρτζ Μπους, χαρακτήρισε ανεύθυνες τις επικρίσεις των δημοκρατικών σε καιρό πολέμου, όπως είπε και δήλωσε μάλιστα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν την απειλή μιας νέας επίθεσης που μπορεί να είναι χειρότερη από εκείνη της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Κοντολίζα Ράϊς, αποκάλυψε ότι οι εταιρείες είχαν ειδοποιηθεί για τον κίνδυνο αεροπειρατειών από τον περασμένο Αύγουστο, αλλά δεν κρίθηκε σκόπιμο να ενημερωθούν οι πολίτες. «Δεν πιστεύω ότι κανείς θα μπορούσε να προβλέψει πως αυτοί οι άνθρωποι θα έπαιρναν ένα αεροπλάνο και θα το έριχναν πάνω στο διεθνές κέντρο εμπορίου και ένα άλλο πάνω στο Πεντάγωνο», είπε χαρακτηριστικά.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC επικαλούμενο αμερικανικές αλλά και ξένες πηγές, υποστηρίζει ότι δύο ημέρες πριν από τα τρομοκρατικά χτυπήματα ο Τζωρτζ Μπους είχε στο γραφείο του ένα λεπτομερές πολεμικό σχέδιο για την εξάρθρωση της Αλ-Κάϊντα, που προέβλεπε δράση σε όλα τα επίπεδα. Το σχέδιο αυτό όμως που είχε συνταχθεί από τους αξιωματούχους για θέματα εθνικής ασφάλειας, δεν υπεγράφη έγκαιρα από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή