Θέσεις και αντιπαραθέσεις

Εν όψει εκλογών
Σάββατο, 28 Απριλίου 2012 18:41
UPD:23:58
A- A A+

Με παρουσίαση θέσεων, περιοδείες, συνεντεύξεις και κόντρες συνεχίζεται η προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων εν όψει των εκλογών της 6ης Μαΐου.

Ευ. Βενιζέλος: Στόχος η έξοδος από το μνημόνιο σε τρία χρόνια

Τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας πως στόχος του είναι η οριστική έξοδος από το Μνημόνιο σε τρία χρόνια και πως υπάρχει σχέδιο για αυτό.

ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: O Ευ. Βενιζέλος παρουσιάζει το «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης»

O Ευ. Βενιζέλος παρουσιάζει το «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης»

Αφού τάχθηκε και πάλι υπέρ «μιας μεγάλης εθνικής συμμαχίας φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων», ο κ. Βενιζέλος δεσμεύθηκε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, ενώ υποσχέθηκε σταδιακή αφαίρεση εκτάκτων φόρων.

Επανέλαβε ακόμη ότι δεν θα θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, είπε «όχι» σε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και έκανε λόγο για μικρότερο κράτος, άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών και σταθερό Εθνικό Φορολογικό Σύστημα για 10 χρόνια. Ο κ. Βενιζέλος έθεσε ως βασικές προτεραιότητες την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη μείωση της παραοικονομίας και την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Δεσμεύσεις για σταδιακές μειώσεις φορολογίας, μη μισθολογικού κόστους εργασίας

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύθηκε για σταδιακή μείωση της φορολογίας και του μη μισθολογικού κόστους και υποσχέθηκε:

- Μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε τουρισμό, αγροτικά εφόδια, εστίαση

- Μετάβαση από ειδικό τέλος ακινήτων σε έναν ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας

- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%

- Σταδιακή ανάκληση εισφοράς αλληλεγγύης 1%-4% επί δηλωθέντος εισοδήματος

Aγροτική πολιτική

- Κίνητρα 100 εκατ. ευρώ πρώτης εγκατάστασης για νέους αγρότες

- Ταμείο Ενίσχυσης Αγροτών και Αγροτικών Επιχειρήσεων με προίκα 150 εκατ. ευρώ + 500 εκατ. ευρώ

- Χαμηλότερος ΦΠΑ για φυτοφάρμακα, λιπάσματα και αγροτικά εφόδια

- Ηλεκτρονική πλατφόρμα απευθείας συναλλαγής παραγωγού - λιανέμπορων - καταναλωτών

Στήριξη του επιχειρείν

- Πρόσβαση των επιχειρήσεων στο Ενιαίο Ταμείο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

- Αλλαγή κανόνων ΤΕΙΡΕΣΙΑ προς το φιλικότερο, αυτοματοποιημένη επιστροφή ΦΠΑ ( 900 εκατ. ευρώ)

- Αποκλιμάκωση επιτοκίων χορηγήσεων και διατήρηση πλαφόν στις επιχειρήσεις

- Διοχέτευση στην αγορά μεγάλου μέρους των 50 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

- Καταβολή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κράτους στην αγορά (6,2 δισ. ευρώ)

- Φορολογικά μέτρα για ευρεσιτεχνίες-καινοτομίες, ενεργοποίηση μηχανισμού venture capital

- Αξιοποίηση Start-up Greece, νομοθεσίας για clusters επιχειρήσεων και προγραμμάτων ΓΓΕΤ

Κοινωνική πολιτική

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε μεγάλη πληγή την ανεργία των νέων και δεσμεύθηκε για ολοκλήρωση προγραμμάτων ΕΣΠΑ έως το 2013 (250 εκατ. ευρώ + 150 εκατ. ευρώ).

Έκανε επίσης λόγο για καθολική υγειονομική προστασία χωρίς όρους και εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Δεσμεύθηκε ακόμη για:

- Ρυθμίσεις δανείων του ΤΠΔ με μέγιστη μηναία δόση το 30% του μισθού

- Υπαγωγή στη νομοθεσία για υπερχρεωμένα νοικοκυριά όσων έχουν ατομική επιχείρηση και οφειλές έως 25.000 ευρώ

- Ακατάσχετος λογαριασμός 1.500 ευρώ ατομικά (2.000 ευρώ ζευγάρι) για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

- Καθιέρωση ως δείκτη του «Πληθωρισμού του Φτωχού»

ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε ακόμη υπέρ ενός συλλογικού συντονισμένου υπουργικού συμβουλίου και κατά του πρωθυπουργικοκεντρικού κλειστού μοντέλου και τόνισε ότι είναι εφικτό ένα κυβερνητικό σχήμα με 14 υπουργούς, 10 υφυπουργούς και τους αυστηρά απαραίτητους γενικούς γραμματείς υπουργείων.

Βολές κατά Αντ. Σαμαρά - Αλ. Τσίπρα

Στο στόχαστρο του κ. Βενιζέλου βρέθηκε και σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Για τον κ. Τσίπρα υποστήριξε πως η πρότασή του διακατέχεται από «άγνοια κινδύνου» και έκανε λόγο για επιχείρηση συσπείρωσης γύρω από την πρόταση αυτή «αντιμνημονιακών» ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τώρα δεν μπορεί να είναι άλλη η πλειοψηφία στη Βουλή και άλλη στην κοινωνία, με τη δεύτερη να θεωρεί ότι μπορεί να πιέζει και, αναφερόμενος εμμέσως στον κ. Σαμαρά, κάλεσε όσους νομίζουν ότι μπορεί να διαπραγματευτούν «εν μέρει» το μνημόνιο, να αναλάβουν συνολικά τη διακυβέρνηση της χώρας, εγγυώμενοι ταυτόχρονα ότι θα προστατευτούν οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Το βράδυ, από την Κομοτηνή, επανήλθε στις επικρίσεις του κατά του προέδρου της ΝΔ, στον οποίο απέδωσε για άλλη μία φορά αλαζονική συμπεριφορά, λόγω της θέσης που έχει διατυπώσει για επαναληπτικές εκλογές, σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας. Δριμεία επίθεση όμως εξαπέλυσε κατά του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: «Σήμερα είπε το εξής αμίμητο: Θα πάρω και εγώ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν θα την επιστρέψω. Θα ζητήσω να σχηματίσω κυβέρνηση». Θα γίνει πρωθυπουργός δηλαδή, θα κάνει την δική του κυβέρνηση και θα πάει στη Βουλή και με τον λαό στους δρόμους θα διεκδικήσει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος. Χαρακτήρισε επίσης τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα ως «θεσμικό παραλήρημα», λέγοντας πως «κάποιοι με κυνικό τρόπο εμπορεύονται ψευδαισθήσεις». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκέπτεται εκτός συνταγματικού πλαισίου ή λέει ωμά πολιτικά ψέματα, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

ΝΔ: Ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε να αποκηρύξει τον εαυτό του

«Ο κ. Βενιζέλος σήμερα αποφάσισε να αποκηρύξει τον ίδιο του τον εαυτό» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Μετά από 739 ημέρες από το δικό του καταστροφικό Μνημόνιο, μετά από 230 ημέρες από το δικό του χαράτσι, μετά από 170 ημέρες από το δημοψήφισμα που ο ίδιος στήριξε και έφερε την Ελλάδα ένα βήμα από το χείλος του γκρεμού, ο πρωταγωνιστής της τραγωδίας, ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, δεν θυμάται τίποτα. Όμως, δυστυχώς, γι’ αυτόν ο Ελληνικός λαός θυμάται το πέρασμά του από την εξουσία».

Επίθεση από το ΛΑΟΣ

«Γνωρίζαμε όλοι, ότι ο κ. Βενιζέλος είναι αδίστακτος εκβιαστής καταστάσεων, αλλά είχαμε μια ψευδαίσθηση ότι δεν είναι αμετανόητος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ. Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, το κόμμα στην ανακοίνωσή του προσθέτει: «Προφανώς, έχει Ερινύες για την υπογραφή της υποταγής και προσπαθεί να τις δικαιολογήσει με ψευτο-διλήμματα. Αν θέλει απάντηση στα αμετροεπή ερωτήματά του, ας έρθει σε όποια τηλεόραση θέλει, με όποια σύνθεση, να λάβει απάντηση στα ερωτήματά του».

ΣΥΡΙΖΑ: Στις 6 Μαΐου θα πάρουν την απάντησή τους

«Η πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι η επανάληψη της συγκυβέρνησής του με τη ΝΔ» σχολίασε από το ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέκος Καλύβης, προσθέτοντας πως «η προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι η εξειδίκευση του 1ου και του 2ου μνημονίου, που έχει καταστρέψει την κοινωνία και τη χώρα, που προβλέπει νέες επώδυνες περικοπές για τα άμεσο μέλλον».

«Το ΠΑΣΟΚ όπως και η Ν.Δ. δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στον ελληνικό λαό παρά μόνο νέες δραματικές περικοπές μισθών και συντάξεων, ανεργία, φτώχεια, εκποίηση δημόσιας περιουσίας, περισσότερους φόρους για τους φτωχούς, την οικονομία σε ύφεση, την κοινωνία σε απόγνωση» αναφέρει ακόμη η κ. Καλύβης, ο οποίος καταλήγει με την επισήμανση πως «στις 6 Μαΐου θα πάρουν την απάντησή τους».

Ντ. Μπακογιάννη: Εταξε πάλι λαγούς με πετραχήλια

«Ο κ. Βενιζέλος, έταξε και πάλι "λαγούς με πετραχήλια": Φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, χωρίς να εξηγεί όμως με ποιο τρόπο θα εξασφαλίσει τη δημοσιονομική ισορροπία» σχολίασε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Πρόσθεσε πως «αυτό που πρέπει να καταλάβουν, είναι πως η έξοδος της χώρας από την κρίση δε θα επιτευχθεί με την πολιτική που ακολούθησε ο ίδιος και υιοθέτησε πλήρως και ο κ. Σαμαράς στη συνέχεια». «Χρειάζεται τώρα να υλοποιηθούν γενναίες πολιτικές μεταρρυθμίσεων, διαρθρωτικών αλλαγών και μείωσης της φορολογίας. Πολιτικές που σε αγαστή συνεργασία οι δύο αδιόρθωτοι απέδειξαν πως δεν έχουν το θάρρος να εφαρμόσουν» κατέληξε.

Κοινωνική Συμφωνία: Προεκλογικό τρικ

«Το "όχι" που εξεστόμισε σήμερα, ο κ. Βενιζέλος για τους νέους φόρους, τις οριζόντιες περικοπές και τις νέες επιβαρύνσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους θα είχε αξία να τα πει στο δεκάμηνο που είχε την ευθύνη της Οικονομίας στα χέρια του» σχολίασε η Κοινωνική Συμφωνία, κάνοντας λόγο προεκλογικό τρικ. «Ο κ. Βενιζέλος είναι δέσμιος της υπογραφής που έχει βάλει στο δεύτερο Μνημόνιο και το οποίο προβλέπει νέες μειώσεις μισθών και αυξήσεις φόρων από τον Ιούλιο» σημειώνει μεταξύ άλλων το Γραφείο Τύπου του κόμματος.

Αντ. Σαμαράς: Να απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα

Από την πλευρά ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από το Εργατικό Κέντρο Αλμυρού στο Βόλο έστειλε μήνυμα για εργασία, δημιουργικότητα, αυτοπεποίθηση και αλλαγή σελίδας στην ψυχολογία του Έλληνα, προσθέτοντας πως όλα αυτά μπορούν να γίνουν «μόνο από μία παράταξη, η οποία έχει για σημαία της και η οποία ελπίζει μόνο σε μία λέξη: Τη λέξη Ανάπτυξη». Επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα έχουμε το παγκόσμιο ρεκόρ να διώχνουμε τους επενδυτές ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναβάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, να απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα, να είμαστε κοντά στον εργαζόμενο, χωρίς να κάνουμε ακρότητες, όπως ήταν οι οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις».

Επίθεση σε Ευ. Βενιζέλο, Αλ. Τσίπρα, Π. Καμμένο

Σε προεκλογική του ομιλία το βράδυ στη Λάρισα, εξαπέλυσε βολές κατά του ΠΑΣΟΚ αλλά και των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υποστηρίζοντας πως «υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να κόψουν τον δρόμο της ΝΔ προς την εξουσία».

«Το ζευγάρι Τσίπρα-Καμμένου δίνει υλικό για τις επιθεωρήσεις του καλοκαιριού, εμπλουτίζει το θέατρο αλλά φτωχαίνει την πολιτική» ανέφερε σε έντονα ειρωνικό τόνο. Ο κ. Σαμαράς όμως καταφέρθηκε και κατά του «ζευγαριού Παπανδρέου-Βενιζέλου», που, όπως υποστήριξε, έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής.

Πανίσχυρο ΚΚΕ ζητά η Αλ. Παπαρήγα

Μήνυμα στους πολίτες να στείλουν στη Βουλή ένα πανίσχυρο ΚΚΕ έστειλε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη Real News. Η Γραμματέας του ΚΚΕ ζητά η όποια κυβέρνηση να είναι αδύναμη και κατηγορεί τις άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις πως υπόσχονται ότι θα σώσουν τον λαό ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως κάνει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια.

Η κ. Παπαρήγα προτάσσει την ανάγκη αποδέσμευσης από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία και κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων και ζητά από το λαό να τολμήσει να γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει. Καταγγέλοντας πως ήδη έχουν προαποφασιστεί τα μέτρα για την επομένη των εκλογών ζητά να αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα στους τόπους δουλειάς για να «αναμετρηθεί με τη νέα θύελλα, να δώσει σκληρή μάχη έναντι στην πλουτοκρατία, την ΕΕ και τα κόμματα τους».

Γ. Καρατζαφέρης: Όχι σε επαναληπτικές εκλογές

«Επαναληπτικές εκλογές σημαίνει η Ελλάδα στο απόσπασμα» τονίζει ο Γιώργος Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα. Επισημαίνει ακόμη πως «αν ψηφίσει ο κόσμος όχι με θυμό, δηλαδή με απαξίωση αλλά συμμετοχικά με τη λογική, θα βάλει τις δυνάμεις στη σειρά που επιβάλλεται για να μπορέσουν να έχουν ρυθμιστικό λόγο την επόμενη μέρα» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε κατά των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις και ζήτησε να υπάρξει ένα μέτωπο του Νότου «και να πάμε επάνω στον Βορρά και να διεκδικήσουμε μια εντελώς διαφορετική πολιτική, ένα φθηνότερο ευρώ».

Νέα επίθεση Αλ. Τσίπρα «στην εγχώρια διαπλοκή»

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τη Λαμία έκανε νέα επίθεση «στην εγχώρια διαπλοκή» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και σε πρώτο πρόσωπο τόνισε: «Δεν με νοιάζει τι λέτε για εμάς στα κανάλια σας. Έτσι κι αλλιώς ο κόσμος δε σας πιστεύει πλέον. Τον έχετε συκοφαντήσει, τον έχετε προσβάλλει, τον έχετε εκβιάσει. Δε με νοιάζει τι γράφουν οι εφημερίδες σας. Με έχετε αποκαλέσει Χρυσαυγίτη, αναρχικό, εθνικιστή, ακραίο και φίλο των τρομοκρατών. Μου προσάπτετε κατηγορίες για όλα τα γούστα. Από χθες παραληρείτε. Βρίσκεστε σε πλήρη σύγχυση. Μου αποδίδετε τις πιο αλληλοσυγκρουόμενες προθέσεις. Τους πιο αντιφατικούς στόχους. Από φίλο των μπαχαλάκηδων και των τρομοκρατών, με την ίδια ευκολία, με εμφανίζετε ως πολιτικό φίλο και σύμμαχο του Πάνου Καμμένου. Γιατί σας χάλασα τη σούπα; Αλλιώς την ετοιμάζατε, αλλιώς σας βγαίνει» όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε καταχειροκροτούμενος.

Επανέλαβε ακόμη την πρότασή του για «κυβέρνηση αριστερής συνεργασίας με στόχο να καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση για να ακυρώσουμε το μνημόνιο», σημειώνοντας για άλλη μία φορά πως «για πρώτη φορά η Αριστερά διεκδικεί την εξουσία - όχι ως χίμαιρα, αλλά ως ρεαλιστική προοπτική».

Π. Καμμένος: Να σταματήσουμε τη νέα μετανάστευση

Στο φαινόμενο της μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό αναφέρθηκε από την Τρίπολη ο πρόεδρος των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» Πάνος Καμμένος, ο οποίος, συνοδευόμενος από στελέχη και υποψήφιους βουλευτές του κόμματος στην Αρκαδία, συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Σμυρνιώτη ενώ συνομίλησε και με πολίτες της περιοχής.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Καμμένος είπε ότι «η Ελλάδα αρχίσει να εγκαταλείπεται. Υπάρχει μία νέα μετανάστευση των νέων παιδιών που βλέπουν ότι στην Ελλάδα του μνημονίου, στην Ελλάδα της συγκυβέρνησης και των τραπεζιτών, δεν υπάρχει μέλλον. Πρέπει να το σταματήσουμε τώρα αυτό. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μάχη να γεμίσουν πάλι οι πόλεις μας και τα χωριά μας. Να έρθει πάλι η ελπίδα και το χαμόγελο στους Έλληνες. Η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει την Ελλάδα στη θλίψη και η θλίψη πρέπει να γίνει θυμός που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της χώρας μας από τους τοκογλύφους κα τους ντόπιους συνεργάτες τους».

Φ. Κουβέλης: Να αλλάξουν ριζικά οι όροι της δημοσιονομικής προσαρμογής

Την ανάγκη ριζικής αλλαγής των όρων της δημοσιονομικής προσαρμογής υπογράμμισε από το Δήμο Πύλης του νομού Τρικάλων ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

«Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συμφώνησαν στο μνημόνιο λιτότητας χωρίς ανάπτυξη. Η ριζική αλλαγή των όρων της δημοσιονομικής προσαρμογής, η χρονική επιμήκυνσή της και η αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας, μέσα από την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και ενός νέου αναπτυξιακού πακέτου, είναι άκρως αναγκαία και πρέπει να διεκδικηθεί». Πρόσθεσε πως η 7η Μαΐου χρειάζεται να βρει τη χώρα με ένα νέο πολιτικό τοπίο. «Η ισχυρή Δημοκρατική Αριστερά είναι καθοριστικός όρος για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα» κατέληξε.

Ντ. Μπακογιάννη: Εξοργιστική η θέση Σαμαρά για επαναληπτικές εκλογές

Εξοργιστική χαρακτηρίζει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη τη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά για εκλογές μέχρι να αποκτηθεί αυτοδυναμία, μιλώντας στην REAL NEWS.

Η Πρόεδρος της ΔΗΜΣΥΜ επισημαίνει πως ο ελληνικός λαός δεν θέλει την αυτοδυναμία και δεν μπορεί να περιμένουν όλοι και στο εσωτερικό και το εξωτερικό αν θα κερδίσει ο κ. Σαμαράς την αυτοδύναμη Πρωθυπουργία.

Η κ. Μπακογιάννη δηλώνει πως θα σεβαστεί τη συμφωνία με τους εταίρους μας, τονίζει όμως πως το Μνημόνιο έχει πολλές αστοχίες για αυτό και η ίδια ψήφισε μόνο τη δανειακή σύμβαση και τις διαρθρωτικές αλλαγές και όχι τις οριζόντιες περικοπές.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας επισημαίνει πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο στη βάση αυστηρης προγραμματικής συμφωνίας και τάσσεται κατά των οριζόντιων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις.

Λ. Κατσέλη: Συνολική επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου

Συνολική επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ζήτησε από τα Χανιά η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε το μεσημέρι με τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του τμήματος δυτικής Κρήτης του οικονομικού επιμελητηρίου.

Η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε στην πολιτική του μνημονίου την οποία χαρακτήρισε αδιέξοδη. «Πιστεύουμε και πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η πολιτική οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο. Το δίλημμα δεν είναι μνημόνιο ή χρεοκοπία, αλλά αντίθετα η ίδια η πολιτική του δευτέρου μνημονίου κάτω από τέτοιες συνθήκες βαθιάς ύφεσης οδηγεί μαθηματικά σε στάση πληρωμών».

Παράλληλα κατηγόρησε Βενιζέλο και Σαμαρά ότι ήδη έχουν βάλει την υπογραφή τους και για άλλα σκληρά μέτρα από τον Ιούλιο: «Ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς έχουν βάλει την υπογραφή τους σε περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων σε μείωση του κατωτέρου μισθού και κατάργηση των φοροαπαλλαγών σε αύξηση των φόρων σε μεγαλύτερες απολύσεις». Οπως ανέφερε, αυτό θα οδηγήσει την αγορά σε μεγαλύτερη συρρίκνωση προβλέποντας ότι για το 2012 η ύφεση θα ξεπεράσει το 6,5%.

Σε νέες δηλώσεις το απόγευμα εξέφρασε την πεποίθηση ότι, στις 6 Μαΐου, το πολιτικό σκηνικό θα ανατραπεί. «Είναι η πρώτη φορά που και τα δυο μεγάλα κόμματα και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα δουν τις δυνάμεις τους πραγματικά να συρρικνώνονται να αποδομούνται».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή