Αλ. Τσίπρας: Το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα

Κυριακή, 29 Απριλίου 2012 13:15
UPD:16:05
ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη Τύπου Α. Τσίπρα στο Ζάππειο

A- A A+

Το όνειρο μιας αριστερής κυβέρνησης μπορεί να γίνει πραγματικότητα και εφιάλτης για τη γερασμένη Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης στο Ζάππειο.

Εξαπέλυσε επίθεση στην «ιερή συμμαχία του καταρρέοντος πολιτικού συστημάτος». «Έφτασαν στο σημείο να λένε ότι θα συνεργαστούμε με κόμματα με τα οποία μας χωρίζει χάσμα προεκλογικό και ιδεολογικό».

«Ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ταυτόχρονα και ψήφος εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς. Ας μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν θα συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν γίνεται να υπάρξει συνεργασία με κόμματα με τα οποία δεν υπάρχει προγραμματική σύγκλιση και με τα οποία υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Παράλληλα, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του «πολιτικού κατεστημένου και της διαπλοκής» κάνοντας λόγο για «πανικόβλητα μέσα της διαπλοκής», αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο προβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι δηλώσεις του για το θέμα των συνεργασιών. Όπως υποστήριξε, το πολιτικό κατεστημένο και η διαπλοκή έχουν πανικοβληθεί από την προοπτική μιας νίκης της αριστεράς και έχουν φθάσει σε σημείο να λένε ότι θα συνεργαστούμε με δυνάμεις με τις οποίες μας χωρίζει προγραμματικό και ιδεολογικό χάσμα και ούτε λίγο, ούτε πολύ, λένε ότι χτίζουμε γέφυρες ανάμεσα στον Στάλιν και τον Χίτλερ, μας έχουν αποκαλέσει τρομοκράτες και κουκουλοφόρους και μας κατηγορούν και για την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Η κυβέρνηση της αριστεράς, τόνισε ο κ. Τσίπρας, θα είναι μια προοδευτική κυβέρνηση, θα βασίζεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων και όχι στους διαδρόμους της διαπλοκής.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τις συνεχείς καταγγελίες του για την διαπλοκή, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στη χώρα, πέραν της τρόικας, υπάρχει ένα τρίγωνο της αμαρτίας που αν δεν το σταματήσουμε δεν θα τα καταφέρουμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Είναι, πρόσθεσε, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, οι τράπεζες και τα ΜΜΕ, όχι όλα. Οι κυβερνήσεις, στηρίζουν τους τραπεζίτες με 200 δισ. αθροιστικά, οι τραπεζίτες δίνουν δάνεια σε συγκεκριμένα ΜΜΕ για να επιβιώσουν τη στιγμή που η αγορά είναι σε κρίση και αυτά τα ΜΜΕ προσπαθούν να στηρίξουν με τη σειρά τους τις κυβερνήσεις, πρόσθεσε. Εμείς, είπε ο κ.Τσίπρας, δεν φοβόμαστε να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα γιατί δεν μας έχει κανείς στο τσεπάκι του, γιατί αντλούμε δύναμη από το λαό.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στο ΚΚΕ και την Αλέκα Παπαρήγα λέγοντας ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη συλλογιστική της, ενώ χαρακτήρισε «νοσταλγούς του Χίτλερ» τη Χρυσή Αυγή.

Είπε ακόμη ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου αλλά μόνο ζήτημα ακύρωσής του και κατάργησης της δανειακής σύμβασης. «Η κόλαση δεν διαπραγματεύεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σκληρή απάντηση από το ΚΚΕ

Στην αντεπίθεση πέρασε το ΚΚΕ, απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κόμματος και της ΓΓ Αλέκας Παραρήγα.

«Για να καλύψει τις κωλοτούμπες της η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνηση που ονειρεύεται, είχε το θράσος να διαστρεβλώσει ακόμα και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ που ξεκάθαρα ορίζει συμμετοχή του ΚΚΕ μόνο σε κυβέρνηση που παλεύει ενάντια στα μονοπώλια και για αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Με τον λάτρη της ΕΕ, ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ το χωρίζει χάσμα στο σήμερα και όχι μόνο στο μέλλον» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, το ΚΚΕ κάνει ακόμη λόγο για καιροσκοπισμό και αλαζονεία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που δεν κρύβεται με τίποτα και προσθέτει πως «οι ριζοσπάστες αριστεροί, οι προοδευτικοί, όλοι αυτοί που θέλουν ο λαός να ορθώσει το ανάστημά του στην ΕΕ και την πλουτοκρατία, οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους». «Η εργατική τάξη και ο λαός δεν έχουν ανάγκη από καλύτερο επαναδιαπραγματευτή μέσα στην ΕΕ και για λογαριασμό της άρχουσας τάξης, αλλά από ένα πανίσχυρο εργατικό – λαϊκό κίνημα που να οργανώσει την αντεπίθεση της απόκρουσης και της ανατροπής. Για ένα τέτοιο κίνημα διεκδικεί το ΚΚΕ τη στήριξη και την ψήφο των εργαζομένων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Βολές και από τη Δημοκρατική Συμμαχία

Βολές κατά του κ. Τσίπρα εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θανάσης Ζορμπάς: «Ο κ. Τσίπρας επί μια και πλέον ώρα μας μιλούσε για «προοδευτική διακυβέρνηση» . Εάν εκλεγεί, μας είπε, την άλλη μέρα θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση. Δύο ερωτήματα αρκούν. `Πρώτον που θα βρει τα δισεκατομμύρια που χρειάζονται για να μην χρεοκοπήσει η χώρα και να μην επιστρέψει στο 1950. Δεύτερον από πότε θεωρείται «προοδευτική διακυβέρνηση» η συνεργασία που προτείνει στο ΚΚΕ, που μόλις πρόσφατα επαναβεβαίωσε το θαυμασμό για τη Βόρεια Κορέα όπου ως γνωστόν 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι πέθαναν από την πείνα.

»Αν σε αυτά προσθέσουμε και την αποδοχή του κ. Καμμένου ως συνοδοιπόρου στις ανεδαφικές εξαγγελίες, τότε οι Έλληνες πολίτες καταλαβαίνουν τι αντιλαμβάνεται ο κ. Τσίπρας ως προοδευτική διακυβέρνηση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή