Aνεβαίνουν οι τόνοι

Κυριακή, 29 Απριλίου 2012 14:21
UPD:03/05/2012 20:24
A- A A+

Ανεβαίνουν οι τόνοι της προεκλογικής αντιπαράθεσης μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά, ότι δεν κάνει καμιά αυτοκριτική και του καταλόγισε «σιωπή των αμνών ή των πονηρών πολιτευτών», επειδή δεν τοποθετείται απέναντι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αποδέσμευση της χώρας από το Μνημόνιο το 2015. Επισήμανε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κατάλαβε ότι δεν μπορεί να κάνει επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου γι' αυτό του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, ως αντιπροέδρου της κυβέρνηση και υπουργού Οικονομικών, και στη συνέχεια «κρύφτηκε» πίσω από τον κ. Βενιζέλο.

ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Μάλιστα, χαρακτήρισε «ντεμοντέ» την «εμμονή» του προέδρου της ΝΔ σε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και αναγκαστική δική του πρωθυπουργία. Παράλληλα, επιτέθηκε με δριμύτητα στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για «πολιτικό μικρομεγαλισμό και παιγνίδι με τη φωτιά στις πλάτες των Ελλήνων». «Θέλει σώνει και καλά να κυβερνήσει τώρα, θέλει να γίνει πρωθυπουργός και αυτός», είπε και παρατήρησε: «Μάλιστα συμπεριλαμβάνει στην κυβέρνηση του και πολιτικές δυνάμεις που απορρίπτουν με κατηγορηματικό τρόπο οποιαδήποτε συνεργασία (ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ). Ποιοι απομένουν; Τα νέα σχήματα της υπερσυντηρητικής δεξιάς; Ο κ. Καμμένος, ο κ. Καρατζαφέρης δεν έχει τοποθετηθεί, έχει την εμπειρία της συνεργασίας, είναι πολύ προσεκτικός. Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι η διερευνητική εντολή σημαίνει την παίρνω και φεύγω, την κάνω ό,τι θέλω, ότι μπορώ να πάω στη Βουλή μετά να σχηματίσω κυβέρνηση και να διεκδικώ ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς να υπάρχει δεδηλωμένη πλειοψηφία στη Βουλή. Ευτυχώς στην Ελλάδα είχαμε τον Χαρίλαο Τρικούπη και την αρχή της δεδηλωμένης, με το "τις πταίει". Δεν το έχει μάθει, δεν το έχει ακούσει; Πρώτα διαμορφώνεται η δεδηλωμένη πλειοψηφία και μετά μετατρέπεται μια εντολή σε οριστική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Τι εμπόριο ψευδαισθήσεων είναι αυτό, περί άλλης εναλλακτικής λύσης; Τι πολιτικός μικρομεγαλισμός, τι παιγνίδι με τη φωτιά στις πλάτες των Ελλήνων, χωρίς σεβασμό στον πόνο, την αγωνία, τις θυσίες; Ε, όχι πια, φτάνει. Η λογική, η αλήθεια θα επικρατήσουν».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική και στη στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, λέγοντας ότι θέλει επαναληπτικές εκλογικές αναμετρήσεις, όπως και ο κ. Σαμαράς.

Νέα επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, του Αλέξη Τσίπρα, του Πάνου Καμμένου και της ακροδεξιάς εξαπέλυσε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για «νέα και παλιά κόμματα, που κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην πάρουμε εμείς ισχυρή εντολή». Όπως ανέφερε, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε το οικονομικό πρόγραμμά του μια εβδομάδα πριν τις εκλογές και ανέφερε ότι «όσα δεν έκαναν επί 2,5 χρόνια ξαφνικά υπόσχονται τα αντίθετα και ακόμα χειρότερα: τώρα υπόσχονται, όσα αποδοκίμαζαν όταν τα λέγαμε εμείς».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ν.Δ.: Ομιλία Α. Σαμαρά στο Ηράκλειο

Ομιλία Α. Σαμαρά στο Ηράκλειο

Παράλληλα, έστρεψε τα βέλη του σε ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες: Βλέπουμε, πρόσθεσε, το φαινόμενο Τσίπρας και Καμμένος μαζί να θέλουν να δώσουν φιλί ζωής, ασυλία πολιτική, στο ΠΑΣΟΚ το οποίο γκρεμίζεται. Νέα και παλιά κόμματα κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην πάρουμε εμείς ισχυρή εντολή.

«Οι εκλογές θα δώσουν το αποτέλεσμα που θέλει ο ελληνικός λαός, δηλαδή μία κυβέρνηση ισχυρή, ώστε να μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος στα δύσκολα», δήλωσε πάντως νωρίτερα από τα Χανιά ο κ. Σαμαράς.

Α. Σαμαράς: Οι εκλογές θα δώσουν μία κυβέρνηση ισχυρή

Α. Σαμαράς: Οι εκλογές θα δώσουν μία κυβέρνηση ισχυρή

«Δίχως πανίσχυρο ΚΚΕ δεν θα υπάρξει η λαϊκή αγωνιζόμενη πλειοψηφία που αποκρούει, αντιστέκεται, διεκδικεί, δεν θα μπορεί να υπάρξει μια λαϊκή πλειοψηφία που θ’ αρχίζει να σκέφτεται σοβαρά, να ονειρεύεται αν θέλετε ακόμη, να γίνει αφεντικό στον τόπο της, χωρίς αφεντικά, ελληνικά και ξένα», δήλωσε σήμερα η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Α. Παπαρήγα: Eπικίνδυνη ή άχρηστη όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει

Α. Παπαρήγα: Eπικίνδυνη ή άχρηστη όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει

«Το 2009 προειδοποιήσαμε το λαό ότι έρχεται θύελλα. Επιβεβαιώθηκε απολύτως το ΚΚΕ. Έτσι, και σήμερα, ο λαός πρέπει να εμπιστευτεί την απολύτως ρεαλιστική πρόβλεψή του: Όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει στις εκλογές του Μαΐου, θα είναι απολύτως επικίνδυνη ή και εντελώς άχρηστη για το λαό με βάση τα "μεγάλα λόγια" περί κατάργησης του μνημονίου», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.

Ο κ. Σαμαράς φοβάται να έλθει να συνομιλήσει με τους πολιτικούς του αντιπάλους, δήλωσε από τα Ιωάννινα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ χαρακτήρισε «καθ' έξιν ψεύτη» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

ΛΑΟΣ
ΛΑΟΣ: Συνέντευξη Τύπου Γ. Καρατζαφέρη στα Ιωάννινα

Συνέντευξη Τύπου Γ. Καρατζαφέρη στα Ιωάννινα

«Ο κ. Βενιζέλος δεν λέει ότι τον Ιούνιο πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα 14,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, δεν σας λέει ότι τον Ιούνιο πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα 11 δισ. ευρώ συν 3,5 δισ. ευρώ από τη μη εφαρμογή του προϋπολογισμού. Δηλαδή, συνολικά περίπου 14,5 δισ. ευρώ με μείωση δαπανών. Ακούω τον έτερο Καππαδόκη, τον κ. Σαμαρά να υπόσχεται ότι θα δώσει εκείνο και εκείνο και το άλλο... Μου θυμίζει λίγο Γιώργο Παπανδρέου το 2009. Είχα καταγγείλει τότε αυτές τις υποσχέσεις, ότι τα "λεφτά υπάρχουν"».

Το όνειρο μιας αριστερής κυβέρνησης μπορεί να γίνει πραγματικότητα και εφιάλτης για τη γερασμένη Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης στο Ζάππειο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2171424 .

ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ: Συνέντευξη Τύπου Α. Τσίπρα στο Ζάππειο

Συνέντευξη Τύπου Α. Τσίπρα στο Ζάππειο

Ασκησε κριτική στο ΚΚΕ και την Αλέκα Παπαρήγα λέγοντας ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη συλλογιστική της, εξαπέλυσε επίθεση στα «πανικόβλητα μέσα της διαπλοκής», ενώ χαρακτήρισε «νοσταλγούς του Χίτλερ» τη Χρυσή Αυγή.

Απαντώντας πάντως στον κ. Τσίπρα, το ΚΚΕ εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση: «Για να καλύψει τις κωλοτούμπες της η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνηση που ονειρεύεται, είχε το θράσος να διαστρεβλώσει ακόμα και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ που ξεκάθαρα ορίζει συμμετοχή του ΚΚΕ μόνο σε κυβέρνηση που παλεύει ενάντια στα μονοπώλια και για αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Με τον λάτρη της ΕΕ, ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ το χωρίζει χάσμα στο σήμερα και όχι μόνο στο μέλλον» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2171432 .

Πάντως, ο κ. Τσίπρας επανήλθε στην πρότασή του για κυβέρνηση της Αριστεράς το βράδυ από τη Λέσβο, βάλλοντας με δριμύτητα κατά ΠΑΣΟΚ, το οποίο υποστήριξε ότι «μετατράπηκε σε κόμμα της διεθνούς διαπλοκής και τοκογλυφίας» αλλά και στη ΝΔ, κατηγορώντας στον κ. Σαμαρα για κωλοτούμπες.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο Ρέθυμνο, όπου έκανε την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του κόμματος στο νομό, μεταξύ άλλων τόνισε: «Αν η επόμενη Βουλή αποτελείται αποκλειστικά από τα αδιόρθωτα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τα κόμματα της λαϊκίστικης δεξιάς και αριστερής αντιπολίτευσης, συν το φασιστικό κίνημα της Χρυσής Αυγής, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε. Δεν μπορούμε να παίζουμε με το μέλλον των παιδιών μας». Όπως ανέφερε μιλώντας αργότερα στα Χανιά, «το ΠΑΣΟΚ επί χρόνια υπονόμευσε κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού της ελληνικής οικονομίας. Γιγάντωσε το κράτος. Εξέθρεψε πελατειακά φαινόμενα. Απενοχοποίησε τη διαφθορά. Κατασυκοφάντησε λέξεις όπως η επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις, ο ανταγωνισμός. Όσο κυβερνούσε έκανε μισό βήμα μπρος και δύο πίσω επειδή δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το βαθύ ΠΑΣΟΚ που ήταν απέναντι σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Η σημερινή Νέα Δημοκρατία θυμίζει καρικατούρα της πάλαι ποτέ μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης. Διοικείται από μια μικρή κλειστή παρέα, που προτάσσει τις δικές της εμμονές από το καλό της χώρας. Έχει μηδενική αξιοπιστία στο εξωτερικό. Ακόμα και σήμερα, τάζει λαγούς με πετραχήλια, σαν να μην έχει αντιληφθεί που βρίσκεται. Επί δύο χρόνια καλλιεργούσε ένα κλίμα τυφλής και ανεύθυνης αντιμνημονιακής υστερίας, για μικροπολιτικούς λόγους. Έσπειρε ανέμους και σήμερα θερίζει θύελλες».

Η κ.0 Μπακογιάννη έστρεψε τα βέλη της για όσους, όπως είπε, δημαγωγούν ζητώντας την έξοδο της χώρας από το ευρώ: «Από την άλλοι, είναι οι επικίνδυνοι. Όλοι αυτοί που νομίζουν ότι πρέπει να καταστραφεί η Ελλάδα για να δικαιωθούν οι ιδεοληψίες τους. Που θέλουν τα λεφτά των δανειακών συμβάσεων, χωρίς τις υποχρεώσεις τους. Όλοι αυτοί που λένε ότι μπορούμε να είμαστε στο ευρώ χωρίς το μνημόνιο και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας.

Αντιπαραβάλλοντας τις θέσεις του κόμματός της πρόσθεσε: «Έχουμε το πρόγραμμα, έχουμε ιδέες, έχουμε συμμάχους στην Ε.Ε. Είμαστε το μόνο ελληνικό κόμμα με τόσο ισχυρή παρέμβαση στα ευρωπαϊκά μας πράγματα. Μπορούμε να δώσουμε λύσεις γιατί δεν είμαστε σημαία ευκαιρίας, αλλά θετική επιλογή. Και σε μια κρίσιμη αναμέτρηση όπως αυτή που ζούμε, πρέπει να τελειώνουμε με τις σημαίες ευκαιρίας και να δυναμώσουμε τις καθαρές φωνές».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Φώτης Κουβέλης κατά την προεκλογική του συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά, επανέλαβε πως το κόμμα του θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση που θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και θα ξεκινήσει την προσπάθεια για την απαγκίστρωση από το μνημόνιο, αλλά όχι σε μια κυβέρνηση που θα αφήσει άθικτο τον πυρήνα των ασκούμενων πολιτικών τόνισε. «Εμείς αριστερό άλλοθι στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν θα δώσουμε» επανέλαβε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παράλληλα, επέκρινε έντονα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Αναφερόμενος στην πρότασή του για «κυβέρνηση της Αριστεράς», σημείωσε: «Αυτή η κυβέρνηση της Αριστεράς, με πρωθυπουργό - και μάλιστα ερήμην της - την κ. Παπαρήγα – ο κ. Τσίπρας το πρότεινε, όχι εγώ – πού θα την πάει την Ελλάδα; Στο ευρώ ή την δραχμή, εντός η εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης; Και τι θα κάνει τη Δευτέρα; Θα ξεκινήσει μια διαδικασία σταδιακής αποδέσμευσης από το μνημόνιο ή θα κηρύξει μονομερή παύση πληρωμών και διαγραφή, με το ετσι θέλω, του χρέους, με συνέπεια να δημιουργηθεί πτωχευτικό γεγονός και να βρεθούμε χωρίς να το καταλάβουμε εκτός Ευρώ και Ε.Ε; Εμείς σε τυχοδιωκτικά παιγνίδια που θα θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας δεν θα πάρουμε μέρος ακόμα και αν τα βαφτίζουν "κυβέρνηση της Αριστεράς"». Κάνοντας μάλιστα λόγο για απίθανη πρόταση, διερωτήθηκε: «Ξέρετε εσείς πολλές κυβερνήσεις της Αριστεράς που να ζητάνε στήριξη από τον Πάνο Καμένο;».

Γενικότερα, σημείωσε ότι υπάρχουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος -και ότι αυτές πρέπει να προχωρήσουν ανεξαρτήτως μνημονίου, όπως η αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός του δημοσίου, χωρίς όμως τη διάλυση του δημόσιου τομέα και των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών ζωτικής σημασίας στους πολίτες.

Από τα Δωδεκάνησα ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Πάνος Καμμένος ερωτηθείς για τις πιθανές συνεργασίες μετεκλογικά, ανέφερε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, από την στιγμή που θα πάρουνε την διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα καταθέσουν το πρόγραμμά τους στη Βουλή και «θα ζητήσουμε από τους Έλληνες βουλευτές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, την ψήφο εμπιστοσύνης. Είμαι βέβαιος ότι θα την έχουμε».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του κόμματος σημείωσε ότι «η θεσμοθέτηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που οι Ανεξαρτητοι Έλληνες θα επαναφέρουν για τα Δωδεκάνησα και η έδρα όλων των εταιρειών -τα αρχεία των εταιρειών που θα φυλάσσονται στο σύμπλεγμα της Μεγίστης- είναι ένα σαφές μήνυμα ότι μέσα από την ανάπτυξη προασπίζουμε τα σύνορα μας, εγκρίνουμε και διασφαλίζουμε την ανάπτυξη των νησιών μας».

Για συνέχιση της κατευθυνόμενης νομής της δημοσιοποίησης των θέσεων των πολιτικών κομμάτων από συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η Κοινωνική Συμφωνία. Καταγγέλλει ακόμη ότι «έχει καταστεί μόνιμος στόχος της ενορχηστρωμένης αυτής φίμωσης, που αντίκειται τόσο στις επιταγές των διατάξεων για τη δραστηριότητα των κομμάτων που συμμετέχουν στην ύψιστη λειτουργία του πολιτεύματός μας, τις εκλογές, αλλά και στους κανόνες δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ».

Μάλιστα, το βράδυ, η πρόεδρος του κόμματος Λούκα Κατσέλη μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, άφησε αιχμές κατά δημοσιογράφων, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του δημοσιογράφου-παρουσιαστή του δελτίου κ. Στραβελάκη. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις θέσεις της και τη στάση όταν ήταν στο ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις θέσεις που εκφράζει τώρα, με δεδομένο, μεταξύ άλλων ότι ψήφισε το πρώτο μνημόνιο, η κ. Κατσέλη τόνισε πως υπάρχει απόλυτη συνέπεια λόγων και έργων, καθώς και όταν ήταν στο ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι οι μειώσεις μισθών-συντάξεων και η αύξηση των φόρων δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω πως έχουμε έναν διαφορετικό ιδεολογικό προσανατολισμό και πολλοί από τους δημοσιογραφους εδώ ήταν πιο πολύ σταυροφόροι μιας άποψης παρά ουσιαστικά να κάνουν ρεπορτάζ».

Μιλώντας νωρίτερα στη Νέα Σμύρνη εξαπέλυση σκληρή επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να παραπλανήσει τους πολίτες. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για πέντε ψέματα του κ. Βενιζέλου κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων, όπως ανέφερε, η υπόσχεση ότι δεν θα θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι και ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2171446 . Επανέλαβε ακόμη ότι η «μάχη είναι πολιτική ... μάχη ενάντια στα εξωθεσμικά κέντρα και τη διαπλοκή που φοβούνται την ανεξάρτητη φωνής της Κοινωνικής Συμφωνίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή