Κορυφώνεται η προεκλογική μάχη

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012 16:22
UPD:01/05/2012 12:21

A- A A+

Εντείνεται η προεκλογική δραστηριότητα των κομματικών επιτελείων στην τελική ευθεία για τις κάλπες, με τους πολιτικούς αρχηγούς να οξύνουν τους τόνους της μεταξύ τους αντιπαράθεσης, με στόχο την ενίσχυση της εκλογικής τους δύναμης.

Στην πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του κινήματος, Ευ. Βενιζέλος, εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι το «κλειδί» των εκλογών της 6ης Μαΐου βρίσκεται σε αυτούς που το 2009 ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και σήμερα είναι απογοητευμένοι, προβληματισμένοι, αναποφάσιστοι, επιφυλακτικοί.

ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ότι δεν κάνει καμιά αυτοκριτική και του καταλόγισε «σιωπή των αμνών ή των πονηρών πολιτευτών», επειδή δεν τοποθετείται απέναντι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αποδέσμευση της χώρας από το Μνημόνιο το 2015.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ντεμοντέ» την εμμονή του κ. Σαμαρά σε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και αναγκαστική δική του πρωθυπουργία και επέμεινε στο τρίπτυχο «δεσμευόμαστε-εγγυόμαστε-μπορούμε».

Παράλληλα, επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και την κατηγόρησε για «πολιτικό μικρομεγαλισμό και παιγνίδι με τη φωτιά στις πλάτες των Ελλήνων». «Θέλει σώνει και καλά να κυβερνήσει τώρα, θέλει να γίνει πρωθυπουργός και αυτός», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική και στη στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, λέγοντας ότι θέλει επαναληπτικές εκλογικές αναμετρήσεις, όπως και ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει συνάντηση με παραγωγικούς φορείς στον ΟΛΠ την Τετάρτη στις 10.00 πμ ενώ στις 14.00 θα παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο. Την Πέμπτη το απόγευμα θα μιλήσει στην Ρόδο και την Παρασκευή στις 19.00 θα μιλήσει στην Πλατεία Συντάγματος.

Την ίδια ώρα, το κόμμα επικεντρώνεται στη συσπείρωση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων του επικεντρώνεται, όπως συζητήθηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής εκλογικού αγώνα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2171946 .

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς απέρριψε τα σενάρια για συγκυβέρνηση κατά τη διάρκεια συνάντησής του με νέους επαγγελματίες, επιστήμονες και ανέργους. Δεν θα κάτσω στη θέση του πρωθυπουργού, χωρίς να είμαι πρωθυπουργός, ξεκαθάρισε εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρξει συναίνεση.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ν.Δ.: Ομιλία Α. Σαμαρά στην Πάτρα

Ομιλία Α. Σαμαρά στην Πάτρα

Υποστήριξε ότι ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή εντολή ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και επανέλαβε ότι το ζητούμενο για την επόμενη μέρα είναι η ανάπτυξη.

Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς στο ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες λέγοντας ότι δεν έχουν ιδεολογία και κοινή γραμμή αλλά μοναδικό στόχο «να ροκανίσουν την αυτοδυναμία της ΝΔ».

Στο στόχαστρό του μπήκε η Χρυσή Αυγή κατηγορώντας την ότι αποτελεί την ιδεολογική προέκταση του ναζισμού. «Χαιρετούν ναζιστικά και οι Ναζί ήταν εκείνοι οι Γερμανοί που επέβαλαν την Κατοχή στους Έλληνες, τη χειρότερη πείνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά στη λαθρομετανάστευση σε ομιλία του στην Πάτρα σημειώνοντας ότι θα καταργήσει το νόμο Ραγκούση.Αναφερόμενος στο ειδικό τέλος ακινήτων ανακοίνωσε την αντικατάστασή του με έναν ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας, όπως το ΕΤΑΚ. Το «πόθεν έσχες» όσων μετείχαν σε κυβερνήσεις από το 1974 θα διερευνηθεί από δικαστικούς και θα αναζητηθεί το πώς η χώρα έφτασε στο Μνημόνιο από Εξεταστική, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας ότι «ο λαός οφείλει να ξέρει» και ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2171997 .

Κατά την προεκλογική της συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε από τους ψηφοφόρους «χειραφέτηση από τα τρομοκρατικά διλήμματα των ήδη καταδικασμένων από το λαό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και από τις αυταπάτες που καλλιεργούν οι λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις και οι προτάσεις τους για κυβερνήσεις συνεργασίας και αμφιβόλου σύνθεσης». Απορρίπτοντας εκ νέου την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση της Αριστεράς σημείωσε: «Ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ, ακριβώς γιατί δεν αμφισβητούν τα βάθρα του συστήματος, έχουν ένα εύκολο ρόλο στην σκληρή προεκλογική μάχη, ρίχνουν τρύπιο σωσίβιο στο λαό, που θα το πάρει χαμπάρι μετά την απομάκρυνση από την κάλπη. Δεν είμαστε αγωνιστές εκ μεταγραφής, ούτε του γλυκού νερού. Επειδή εσείς είστε άσσοι στην παλινωδία, στις κωλοτούμπες όπως λέει ο λαός, πρέπει και εμείς να σας μιμηθούμε; Δεν θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς σας γιατί δεν πρόκειται να μας συγχωρήσει ο λαός» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2171983 .

Α. Παπαρήγα: Ο λαός να μην έχει αυταπάτες

Α. Παπαρήγα: Ο λαός να μην έχει αυταπάτες

Πρόσκληση στους αναποφάσιστους και προβληματισμένους πολίτες να ψηφίσουν χωρίς δισταγμό τον ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξει η πορεία του τόπου, απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε στα Ιωάννινα.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου λέγοντας ότι «ο πανικός τους είναι έκδηλος γιατί έχουν έναν και μόνο εφιάλτη, μία κυβέρνηση της Αριστεράς». Παράλληλα, εκτίμησε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα αναγκάσει τις άλλες αριστερές ηγεσίες να αναδιπλωθούν. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2171988 .

Τη διεξαγωγή μίας τηλεμαχίας μεταξύ των επικεφάλης των ψηφοδελτίων Επικρατείας πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, από τη στιγμή που -όπως είπε- «ο κ. Σαμαράς εμμένει στο να μην έρθει στο ντιμπέιτ, κι επειδή πρέπει να υπάρξει μία πλήρης ενημέρωση του ελληνικού λαού».

Ο Γ. Καρατζαφέρης για τις εκλογές και το debate

Ο Γ. Καρατζαφέρης για τις εκλογές και το debate

Εν τω μεταξύ, σε άλλη του δήλωση εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί να πείσει ως "μωρή παρθένα" ότι δεν υπάρχει τίποτα. Κι όμως. Υπάρχει ένα Μνημόνιο το οποίο θα διαρκέσει πάρα πολλά χρόνια», τόνισε.

ΛΑΟΣ
Ο Γ. Καρατζαφέρης για τις δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου και την επιστολή του Μ. Μορς

Ο Γ. Καρατζαφέρης για τις δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου και την επιστολή του Μ. Μορς

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ θα μιλήσει την Πέμπτη 3 Μαΐου, στις 19:00 στο ξενοδοχείο PORTO PALACE της Θεσσαλονίκης, ενώ την Παρασκευή 4 Μαΐου θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική του ομιλία στις 20:00 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα.

Για ακόμα μία φορά ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος περιοδεύει σήμερα στα Ιωάννινα, αρνήθηκε τη συμμετοχή στην προωθούμενη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ υπογραμμίζοντας ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα δώσει «δημοκρατικό, αριστερό άλλοθι» στην πολιτική τους.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς επανέλαβε τις θέσεις του για παραμονή στο ευρώ. Σχετικά άρθρα και σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο ενώ υποστήριξε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο και αποτελεί την «αριστερή δημοκρατική απάντηση στην κρίση».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης θα παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 2 Μαΐου, στη 1 μμ.

Οι διαδοχικές εκλογές ισοδυναμούν με απόλυτη καταστροφή, προειδοποίησε από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Δημοκρατική Συμμαχία: Συνέντευξη Τύπου Ντ. Μπακογιάννη στο Ζάππειο

Συνέντευξη Τύπου Ντ. Μπακογιάννη στο Ζάππειο

Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε το χαρακτηρισμό «αδιόρθωτοι» για τους κ.κ. Βενιζέλο και Σαμαρά και παρατήρησε ότι από τη μία συγκυβερνούν και από την άλλη αδυνατούν να κάτσουν να μιλήσουν σε ένα debate.

Νωρίτερα σε συνέντευξή της στο Radio 9, η πρόεδρος της ΔΗΣΥ σημείωσε πως αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι περισσότερη συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, και λιγότερους καβγάδες και εγωισμούς». Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε την ανάγκη «να συνθέσουν τα πολιτικά κόμματα μία ομάδα η οποία θα δώσει τη μάχη για μία τετραετία για να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

«Καθήκον μας είναι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε να κυβερνηθεί η χώρα, είτε μπούμε στη Βουλή είτε όχι. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας, το καθήκον μας», τόνισε σε δηλώσεις του στο Real FM ο επικεφαλής της Δράσης, Στέφανος Μάνος, για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Ψευδεπίγραφο χαρακτήρισε για άλλη μία φορά το δίλημμα «ακυβερνησία ή ψήφος σε ΠΑΣΟΚ – ΝΔ» η κ. Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας ότι η παρουσία της Κοινωνικής Συμφωνίας στη Βουλή θα συμβάλλει στην ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας. Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας σημείωσε ότι θετική προοπτική θα εξασφαλιστεί με μία κυβέρνηση η οποία θα στηρίζεται σε προοδευτικές δυνάμεις ικανές να διαπραγματευθούν ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, Ανάπτυξης και Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Δριμύτατη επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξαπολύει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ζητά στις εκλογές «να τσακιστούν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-συνένοχοι για να μπει τέλος στους εκβιασμούς του Μορς και της Τρόικας».

Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, «η απαίτηση της Τρόικας διά στόματος του εκπροσώπου της ΕΕ Ματίας Μορς να μπουν όλα τα ταμεία χωρίς εξαίρεση στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και το τελεσίγραφο που έστειλε στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δείχνουν ότι όσο παραμένει η χώρα δέσμια των Μνημονίων, δεν θα μείνει όρθιο τίποτα από τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Πέφτουν οι μάσκες όσων τάζουν εξαιρέσεις για τη μια ή την άλλη περίπτωση». Παράλληλα, κατηγορεί Βενιζέλο και Σαμαρά για πολιτική απάτη: «Τα περί αναδιαπραγμάτευσης που αναμασάνε Σαμαράς, Βενιζέλος κ.λπ. αποδεικνύονται πολιτική απάτη, καθώς λένε "ναι σε όλα" όταν στέλνει τελεσίγραφο κάποιος γραφειοκράτης των Βρυξελλών».

«Προϋπόθεση για το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλιση, για να επιστραφούν τα κλεμμένα από τα ταμεία, είναι η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού των υποτακτικών της Τρόικας και των τραπεζών, η καταγγελία των Μνημονίων και η έξοδος από ΕΕ και ευρωζώνη» καταλήγει η ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ την Τρίτη ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου 'Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς θα επισκεφτεί την Πάτρα.

Βολές κατά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξαπέλυσαν και οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ (μ-λ) και του Μ-Λ ΚΚΕ, που κατεβαίνουν με ενιαίο ψηφοδέλτιο στις εκλογές.

Κατά την κεντρική προεκλογική τους εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, Γιώργος Ματσούκας και Θανάσης Τσιριγώτης, μεταξύ άλλων, κατηγόρησαν τα δύο μεγάλα κόμματα ότι εφαρμόζουν «αντιλαϊκές πολιτικές» και επισήμαναν ότι «η κρίση που μαίνεται στην Ευρώπη, βυθίζοντας εκατομμύρια εργαζόμενους στην ανεργία, αποτελεί κρίση του καπιταλιστικού συστήματος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή