Έκρυθμη η κατάσταση στο Μάλι

Αγνωστος ο αριθμός των νεκρών στην έδρα της ραδιοτηλεόρασης
Τρίτη, 01 Μαΐου 2012 07:00
UPD:07:09
A- A A+

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Μάλι και συγκεκριμένα στη Μπαμάκο, μετά την ανταλλαγή πυρών στην έδρα της ραδιοτηλεόρασης (ORTM), ανάμεσα στους πρώην πραξικοπηματίες και την προεδρική φρουρά που παραμένει πιστή στον πρώην πρόεδρο Τουρέ.

Ο αριθμός των νεκρών στην ORTM, η οποία κατελήφθη από τις 22 Μαρτίου από πραξικοπηματίες, παραμένει άγνωστος. Μέλη της προεδρικής φρουράς προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχό της, αφού απομακρύνθηκαν οι δημοσιογράφοι.

Στο μεταξύ, η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση στην Ουαγκαντούγκου μεταξύ αντιπροσωπείας της πρώην χούντας του Μάλι και του επικεφαλής της Μπουρκίνα Φάσο και μεσολαβητή, Μπλέηζ Κομπάορε ακυρώθηκε, διότι όπως δήλωσε πηγή προσκείμενη στον Κομπάορε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων «η αντιπροσωπεία της πρώην χούντας δεν θα έρθει, επειδή το αεροπλάνο στο οποίο τα μέλη της έπρεπε να ταξιδέψουν δεν θα μπορούσε να προσγειωθεί στη Μπαμάκο».

Ο αρχηγός της πρώην χούντας δήλωσε πάντως ότι «ελέγχει την κατάσταση» στη Μπαμάκο, σε γραπτό μήνυμά του που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση.

Στο μήνυμα αυτό ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών λοχαγός Αμαντού Χάγια Σανογκό «ενημερώνει τον λαό του Μάλι ότι το αεροδρόμιο της Μπαμάκο, η ORTM (δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση) και η στρατιωτική βάση Κατί, κοντά στην πρωτεύουσα, τελούν υπό τον έλεγχό του» και λέει ότι «ελέγχει την κατάσταση», μετά την απόπειρα αντι-πραξικοπήματος.

Ένας στρατιωτικός της πρώην χούντας δήλωσε στην τηλεόραση ότι η κατάσταση έχει ηρεμήσει. Αυτόπτης μάρτυρας, ωστόσο, είπε ότι κοντά στο κεντρικό κτίριο της τηλεόρασης συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυρών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή