Αμερικανο-αφγανική συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας

Τρίτη, 01 Μαΐου 2012 23:38
UPD:02/05/2012 06:08

A- A A+

Στην υπογραφή μιας στρατηγικής συμφωνίας που χαρτογραφεί τις σχέσεις που θα έχουν οι ΗΠΑ με το Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από τη χώρα προχώρησαν Μπαράκ Ομπάμα και Χαμίντι Καρζάι.

O Αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε αιφνιδίως την Καμπούλ αναγνώρισε ότι έρχονται δύσκολες μέρες για το Αφγανιστάν, είπε ωστόσο ότι οι Αφγανοί παίρνουν πλέον τον έλεγχο του δικού τους μέλλοντος.

«Το κόστος του πολέμου ήταν μεγάλο και για τα δυο έθνη μας», τόνισε μεταξύ άλλων και ανέφερε ακόμη ότι προσβλέπει σε ένα ειρηνικό μέλλον.

Οι δύο ηγέτες μετά την υπογραφή της συμφωνίας έσφιξαν τα χέρια. Το ταξίδι του Ομπάμα συνέπεσε με την επέτειο ενός χρόνου από το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λαντεν (2 Μαΐου).

Σε μήνυμά του προς το λαό του Αφγανιστάν (που είχε μαγνητοσκοπηθεί στις ΗΠΑ χθες το απόγευμα), ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την πεποίθησή του πως η ήττα της Αλ Κάιντα είναι «στις δυνατότητές μας», επανέλαβε την πρόταση προς τους ταλιμπάν να συμμετάσχουν στη συμφιλίωση, ενώ αναγνώρισε την κόπωση των Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

REUTERS

«Δεν θα κρατήσω τους Αμερικανούς ούτε μία ημέρα παραπάνω από όσο είναι απαραίτητο για την εθνική μας ασφάλεια. Ωστόσο, πρέπει να συνεχίσουμε ότι ήρθαμε να κάνουμε εδώ και να τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο με υπευθυνότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή