Επέμβαση του στρατού στο Κάιρο

Τετάρτη, 02 Μαΐου 2012 13:12
UPD:15:54

A- A A+

Υπό έλεγχο είναι η κατάσταση στο Κάιρο, σύμφωνα με τον αιγυπτιακό στρατό, που επενέβη για τον τερματισμό -όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση- των φονικών συγκρούσεων. Την ίδια ώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές, δυο υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές διέκοψαν την προεκλογική εκστρατεία τους.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα στις συγκρούσεις που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της στρατιωτικής ηγεσίας, κοντά στο υπουργείο Αμυνας. Γιατροί του νοσοκομείου εκστρατείας που στήθηκε σε μικρή απόσταση από το σημείο των επεισοδίων, ανέφεραν ότι έχουν καταγραφεί 20 νεκροί, ενώ ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 12 θύματα.

«Οκτώ τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού από την κεντρική στρατιωτική ζώνη εισήλθαν στην περιοχή Αμπασίγια (σ.σ. του Καΐρου) για να σταματήσουν τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και όχι για να διαλύσουν αυτούς που διαδήλωναν ειρηνικά. Ωστόσο, διαδηλωτές επετέθησαν στις ένοπλες δυνάμεις», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ο αιγυπτιακός στρατός.

REUTERS

Νωρίτερα ακτιβιστές της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν άγνωστοι -εκ των οποίων ορισμένοι οπλισμένοι- επιτέθηκαν σε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο υπουργείο Αμυνας, διεκδικώντας την αποπομπή της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές, δυο υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές, ο Μοχάμεντ Μούρσι, υποψήφιος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ο ισλαμιστής Αμπντέλ Αμπόλ Φουτούχ, ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν την προεκλογική τους εκστρατεία, ο πρώτος για δυο ημέρες και ο δεύτερος μέχρι νεωτέρας.

Το Κόμμα Ελευθερία και Δικαιοσύνη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει προγραμματισμένη συνάντηση του στρατιωτικού συμβουλίου με τα πολιτικά κόμματα, εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν σήμερα με στόχο, όπως υποστηρίζει, την παρεμπόδιση της παράδοσης της εξουσίας έως την 1η Ιουλίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή